Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΒΕΡΟΙΑ- Δημοτικές εκλογές - Υποψήφιοι δελφίνοι και ...ξεκάρφωτοι στο κάδρο

του Νίκου Βουδούρη


Σε λιγότερο από ένα χρόνο (εκτός... απροόπτου) θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και, όπως αναμένεται, μετά τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν σχετικά με τις υποψηφιότητες, τις συμμαχίες και τη δυναμική που θα έχουν όσοι διεκδικήσουν την...
εμπιστοσύνη, δια της ψήφου, των πολιτών.
Ωστόσο, από καιρό έχει φανεί το ύφος των επικείμενων εκλογών, καθώς πλέον θεωρείται αδιανόητο η κομματική ταυτότητα ή... στήριξη να αποτελεί το "δυνατό χαρτί" για έναν υποψήφιο. Συνεπώς, θεωρείται πολύ πιθανόν να μην υπάρξουν καν "χρίσματα" από τα κόμματα, όχι επειδή δεν θα έχουν κάποιον εκλεκτό και αρεστό σε αυτά υποψήφιο, αλλά επειδή μάλλον κακό, παρά καλό θα του κάνουν.

Έτσι, πλέον οι υποψήφιοι πρέπει να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, στην δική τους αξία, στην δική τους προσφορά στην τοπική κοινωνία, καθώς και στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των συνεργατών τους, που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς τους.

Ειδικά για τον Δήμο της Βέροιας, από καιρό έχουν διαφανεί διάφορες τάσεις, κυρίως από την σημερινή διοικούσα παράταξη της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου. Τουλάχιστον τρεις πρώην αντιδήμαρχοι της Δημάρχου έχουν εκφράσει (ανοιχτά, συγκεκαλλυμένα ή με τις... πράξεις τους), την βούλησή τους να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω...

Επίσης, από την ίδια δεξαμενή θα βγουν και άλλοι δυσαρεστημένοι από την Δήμαρχο και, λογικά, θα επιλέξουν στρατόπεδο διαφορετικό από αυτό της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, αν και εφόσον αυτή επιλέξει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Όμως, η δική μας αίσθηση είναι πως η Δήμαρχος δεν θα τολμήσει να ξαναθέσει τον εαυτό της σε αυτή την δοκιμασία, καθώς η φθορά και η δυσκολία να επιβληθεί στην ομάδα της φάνηκε από τις πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας της (2011), αφού είχε να κάνει με ισχυρές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες με πολλές βλέψεις, που σε πολλές περιπτώσεις της... ροκάνιζαν την καρέκλα ή απλά την υπερκάλυπταν.
Ωστόσο, και οι... προαλλειφόμενοι δεν θα έχουν στρωμένο με ροδοπέταλα δρόμο, καθώς οι ψηφοφόροι μπορεί στο παρελθόν να έδειξαν ανοχή σε διάφορα φαινόμενα, πλέον όμως οι αμφιβόλου καθαρότητας και ικανότητας πολιτικοί δεν είναι της... μοδός!

Πέρα από τους εν ενεργεία "δελφίνους", ακούγονται διάφορα ονόματα που, είτε θυμήθηκαν μετά από χρόνια να ασχοληθούν εκ νέου με τα κοινά ή αποφάσισαν ξαφνικά (από το πουθενά, λένε πολλοί) να φέρονται ως διαθέσιμοι για υψηλές θέσεις. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως υποψηφιότητες που δεν έχουν κρατήσει αμείωτη επαφή με το κοινό του Δήμου (ή δεν είχαν ποτέ), δεν έχουν μέλλον (μένει να αποδειχθεί φυσικά!)

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, τα πράγματα είναι πιο... ήσυχα, καθώς δεν παρατηρείται ο... συνωστισμός της διοικούσας παράταξης. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, "καραδοκούν" εξωδημοτικοί... παράγοντες, που φαίνεται διατηρούν τις δυνάμεις ή την επαφή τους με τους πολίτες.

Πάντως, από άλλα ρεύματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα - κινήματα) δεν αναμένεται να υπάρξει αξιοπρόσεχτη υποψηφιότητα, καθώς υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) ισχυρό πρόσωπο που να μπορέσει να λειτουργήσει με τον προαναφερθέντα τρόπο, δηλαδή υπερκομματικά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν αν οι εκλογές διεξαχθούν με τον ισχύοντα τρόπο. Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει τελικά τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις λεπτές ισορροπίες στην τρικομματική κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα περί των αλλαγών που φέρεται να προωθεί του Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό το γεγονός θα αναδείκνυε τους πραγματικά ισχυρούς υποψηφίους δημάρχους, που θα βασίζουν την εκλογή τους μόνο στις δικές τους δυνάμεις και όχι στις δυνάμεις των στελεχών τους.

Έτσι, παραδείγματα όπως αυτό της Βέροιας των εκλογών του 2010 - όπου η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου κέρδισε την διοίκηση του Δήμου στον δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο ήταν δεύτερη, επειδή οι υποψήφιοι του Λάζαρου Τσαβδαρίδη μάλλον δεν τον ήθελαν για δήμαρχο και (σύμφωνα και με τον ίδιο) του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια και τον έστειλαν στην μειοψηφία - δεν θα μπορεί να επαναληφθούν
 

http://www.inveria.gr/2013/06/blog-post_4909.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: