Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ένα ...χωριό χάθηκε πέρσι από τα τροχαία - Πρωτοβουλία Κατοίκων Ημαθίας ενάντια στα τροχαία

Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα τροχαία που προκαλούνται από τα αγροτικά μηχανήματα προχώρησε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ημαθίας με έντυπο υλικό το οποίο μοιράστηκε στην περιοχή μας.

Τα νούμερα που παρουσιάζει όσο αφορά τα τροχαία που προκαλούνται από αγροτικά μηχανήματα και όχι μόνο είναι απογοητευτικά….μπορείς να τους SOSεις μπορεις να SOθειςείναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η πρωτοβουλία.
 
Μόνο μέσα στο 2012 και μόνο στην...
περιφέρεια της Μακεδονίας
- 241 άνθρωποι έχασαν βίαια τη ζωή τους στο δρόμο και

- 347 επέζησαν με βαριές αναπηρίες
Σαν να λέμε πως κάθε μήνα ένα λεωφορείο με κάθε ηλικίας συντοπίτες μας πέφτει σε γκρεμό

Θα το σταματούσες αν μπορούσες; Γιατί πίσω από τα νούμερα βρίσκονται πρόσωπα.

Γιατί πίσω από τα νούμερα βρίσκεται αβάσταχτος πόνος: ο αδερφός μου, ο γιός σου, ο πατέρας τους, ο φίλος μας…
Γιατί τα νούμερα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι το ονοματεπώνυμο των επόμενων θυμάτων.

Μπορείς να το αλλάξεις

Δυστυχώς η χώρα μας είναι 4η σε αριθμό από τροχαία στην Ευρώπη. Κι ένας από τους λόγους, είναι ο μεγάλος αριθμός ακατάλληλων αγροτικών μηχανημάτων στους δρόμους.
Συγκεκριμένα:
-Πολλοί αγρότες χάνουν τη ζωή τους σε χωράφια ή δρόμους κυρίως από ανατροπή του οχήματός τους.

-Πολλοί αγρότες προκαλούν ατυχήματα σε τρίτους κυρίως λόγω της έλλειψης ή αντικανονικής χρήσης φώτων.

Είναι θέλημα θεού, το γραμμένο ή η κακιά τύχη; Σίγουρα όχι!

Το 80% των τροχαίων οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο ο οδηγός φροντίζει για τα ζητήματα ασφάλειας. Άρα… Είναι στο χέρι σου.



Μπορείς να τους SOSεις:

- Βάλε τρίγωνη αντανακλαστική πινακίδα. Έτσι βοηθάς που ακολουθούν να καταλάβουν ότι έχεις αργοκίνητο όχημα και να λάβουν τα μέτρα τους.

- Έλεγξε ότι λειτουργούν σωστά όλα σου τα φώτα και ότι δεν καλύπτονται από λάσπες και σκόνη.

- ΠΡΟΣΕΞΕ το ρυμουλκούμενο όχημα. Βάλε οπωσδήποτε φώτα και μεταλλικά αυτοκόλλητα αντανακλαστικά. Αν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τα αντανακλαστικά, βάλε φάρο. Βοήθησέ τους να προλάβουν να σε δουν και να καταλάβουν τον όγκο που πιάνει το όχημά σου.

- Σβήσε οπωσδήποτε τους λευκούς προβολείς εργασιών πριν βγεις στο δρόμο. Όταν τους έχεις αναμμένους, οι οδηγοί που ακολουθούν νομίζουν ότι κινείσαι στο αντίθετο και όχι στο ίδιο ρεύμα και επιπλέον τυφλώνονται προσωρινά.

- Έλεγξε τα ελαστικά σου για λάσπες και χώματα πριν βγεις στο δρόμο. Αν μείνουν στην άσφαλτο μπορεί να ανατρέψουν οχήματα και ειδικά τα δίκυκλα.

Αν όλοι αυτοί που χάθηκαν μπορούσαν να σε ρωτήσουν…

Τι θα τους έλεγες; Υπάρχουν δικαιολογίες;

Μπορείς να SOθείS:

-Σε καμιά περίπτωση μην αφήσεις άπειρους οδηγούς χωρίς δίπλωμα για τρακτέρ να οδηγήσουν το όχημά σου. Πολλά θανατηφόρα περιστατικά καταγράφονται σε «έκτακτες περιπτώσεις» στις οποίες δίνουμε το όχημά μας σε τρίτους, είτε για δική μας ευκολία είτε για δική τους εξυπηρέτηση.


- Ποτέ μην αφήνεις ανήλικους να οδηγήσουν το όχημά σου. Λόγω της ηλικίας και της απειρίας τους, αδυνατούν να εκτιμήσουν τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές ανατροπές με οδηγούς παιδιά.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ:

ακόμη κι αν οδηγεί άλλος το όχημά σου, είσαι ηθικά και νομικά υπεύθυνος.


-Μην τοποθετείς συνεπιβάτες και ειδικά παιδιά αν δεν υπάρχει ειδικό κάθισμα. Σε ένα απότομο φρενάρισμα, μια λακκούβα ή μια στροφή, μπορεί εύκολα να χαθεί η ισορροπία.

-Ποτέ μην οδηγείς κουρασμένος ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Βρες λίγο χρόνο για να ξεκουραστείς ή να συνέλθεις ώστε να φθάσεις ασφαλείς στον προορισμό σου.

Πάρε θέση: Ή με τη Ζωή ή με τον Θάνατο.

Η ευθύνη είναι δική σου.

Πρωτοβουλία κατοίκων Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: