Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στο Λιτόχωρο χαμός, στην Αλεξάνδρεια ...καημός - Αθλητικός τουρισμός και απουσία σχεδίου και οράματος

Εδώ και λίγες μέρες στο Λιτόχωρο, σε έναν δήμο που έχει τον μισό πληθυσμό του δήμου της Αλεξάνδρειας και ασφαλώς λιγότερες δυνατότητες, επικρατεί το αδιαχώρητο εξ αιτίας των εκατοντάδων επισκεπτών που συνέρρευσαν στην περιοχή εξ αιτίας δυο αθλητικών εκδηλώσεων που κατάφεραν και πήραν...
ισάριθμα σωματεία που λειτουργούν στο δήμο.
Πιο συγκεκριμένα, στο Λιτόχωρο ιδρύθηκε και λειτουργεί ο Όμιλος Αντισφαίρισης (τένις) που του παραχωρήθηκαν τα τέσσερα γήπεδα του δήμου για τις ανάγκες του. Εκεί, εκτός από την δική του δραστηριότητα (προπονήσεις, αγώνες κλπ) διεξάγεται αυτές τις μέρες και με διάρκεια μια βδομάδα το 3ο πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούνιορ της κατηγορίας Ε1. 
Μια διοργάνωση ενταγμένη στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΟΦ η οποία το "μοίρασε" στο Λιτόχωρο, στην Κατερίνη αλλά και στην Λεπτοκαρυά. Συνολικά στο Λιτόχωρο αγωνίζονται και θα αγωνιστούν γύρω στους εκατό (100) αθλητές και αθλήτριες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο Λιτόχωρο πήγαν ή θα πάνε από όλη την Ελλάδα και όπως είναι φυσικό θα τονώσουν την τοπική αγορά.
 

Την Κυριακή το πρωί ως το μεσημέρι, ταυτόχρονα με την διοργάνωση του τένις, ο Μοτοσυκλετιστικός όμιλος Λιτοχώρου διοργάνωσε, για πολλοστή φορά, ακόμα μια διοργάνωση μότο κρος. Αυτή τη φορά κατηγορία τζούνιορ. Οι αθλητές, γύρω στους τριάντα, μαζί με τους γονείς τους και τους υποστηρικτές τους επισκέφθηκαν την πίστα από την προηγούμενη μέρα για να την δοκιμάσουν, έμειναν στην περιοχή και βέβαια συνέφεραν κι αυτοί στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Γιατί άραγε τα γράφω όλα αυτά; Γιατί, με την δύναμη του παραδείγματος θέλω να επισημάνω ότι με μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις μπορείς να βοηθήσεις τον τόπο σου. Αρκεί βέβαια να έχεις σχέδιο, μεράκι και όραμα. Στοιχεία που απουσιάζουν παντελώς από όλες τις δημοτικές διοικήσεις που πέρασαν από τον δήμο Αλεξάνδρειας και ήταν παντελώς άσχετες με τον αθλητισμό που θα ωφελούσε τα μέγιστα στον εσωτερικό "τουρισμό".

Η Αλεξάνδρεια και οι άλλες περιοχές του δήμου διαθέτουν άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήριο κλπ. Ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί καμιά σοβαρή προσπάθεια διασύνδεσης των αθλητικών σωματείων με τον δήμο ώστε να βοηθηθούν για να δημιουργήσουν αθλητικά γεγονότα. Ό,τι έχει γίνει (στρητ βόλεϋ) έγινε εξ αιτίας της πρωτοβουλίας των παραγόντων που όμως έχουν πεπερασμένες δυνατότητες πλέον.
 
Η Αλεξάνδρεια διαθέτει δυο γήπεδα τένις στην περιοχή του δημοτικού κολυμβητηρίου. Θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα δυο στην ίδια περιοχή. Απουσιάζει όμως ένας Όμιλος Αντισφαίρισης. Η παρέμβαση του Δήμου θα έπρεπε να εστιαστεί στο σημείο αυτό. Να βοηθήσει στην δημιουργία ενός τέτοιου σωματείου ώστε αφενός να προωθήσει το άθλημα αφετέρου να αξιοποιήσει τα γήπεδα και στο τέλος να φέρει επισκέπτες στην πόλη.

Η Αλεξάνδρεια διαθέτει ατελείωτα "τσαΐρια", εκτάσεις άγονες που προσφέρονται για την δημιουργία μιας πίστας μότο κρος. Όμως ουδείς εκ των διοικούντων τον δήμο πήρε πρωτοβουλία να κατασκευάσει μια τέτοια αν και είχαν υποβληθεί προτάσεις από ενδιαφερόμενους.

Η Αλεξάνδρεια διαθέτει πολλές αίθουσες για να φιλοξενήσει διοργανώσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο αγώνων σκακιού. Προ δυο ετών στην Πτολεμαΐδα πήγαν 800 αθλητές δημοτικών σχολείων από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη μαζί με τους γονείς τους. Έγινε χαμός στην κυριολεξία.

Όλα αυτά προϋποθέτουν μια στοιχειώδη οργάνωση, σχεδιασμό και ελάχιστα μέσα για υλοποίηση. Όμως, και αυτά τα ελάχιστα στον δήμο Αλεξάνδρειας απουσιάζουν. Δυστυχώς

Δεν υπάρχουν σχόλια: