Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Θα προσκηνύσουν βαλσαμωμένες καρδιές στην Παναγία Σουμελά- Πολύ "προχώ" καταστάσεις οι παπάδες για πολλά λεφτά;

Η Αγία Καρδιά*
Αλ. Υψηλάντης
Η είδηση: Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο θα εκτεθούν τον 15Αυγουστο οι βαλσαμωμένες καρδιές των Αλέξανδρου και Γεωργίου Υψηλάντη.
Την πρωτοβουλία φέρονται να πήραν ορισμένα Ποντιακά σωματεία.

Πάμε τώρα στο σχόλιο. Και μόνο που ακούς την είδηση σε πιάνει ένα ...σύγκρυο. Θα πάνε οι χριστιανοί να...
προσκυνήσουν δυο βαλσαμωμένες καρδιές; Θα πάνε υποτίθεται να πάρουν μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης κι αντί να προσκυνήσουν τις εικόνες, να μετέχουν πνευματικά στις λατρευτικές εκδηλώσεις κλπ θα περάσουν όλοι τους μπροστά από τα "εκθέματα" και τί θα κάνουν άραγε; Θα σκύψουν προσκυνώντας τα; Ως τι; Ως μέρη σωμάτων αγίων; Δεν έμαθα αν και  πότε ανακηρύχθηκαν σε αγίους οι Υψηλάντηδες αλλά από τους παπάδες όλα να τα περιμένεις. Είναι ικανοί να ανακηρύξουν άγιο και τον Άνθιμο της Θεσσαλονίκης, τον Σκοπιανοφάφο δηλαδή. Δε λέω, άγιος άνθρωπος είναι.

Η πρωτοβουλία φέρεται να ανήκει σε κάποια ποντιακά σωματεία. Σωστό. Ωστόσο, εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα. Η εκκλησία και η Μονή στο Βέρμιο σε ποιον ανήκει; Ποιος την διαχειρίζεται. Ποιος είναι πρόεδρος;
Γνωρίζουμε όλοι ότι κουμάντο κάνει εδώ και ένα χρόνο περίπου ο Μητροπολίτης Βέροιας. Συνεπώς, αν δεν συναινούσε δεν επρόκειτο να έρχονταν οι βαλσαμωμένες καρδιές των Υψηλάντηδων στην εκκλησία.
Όμως, είναι κοινός τόπος ότι ο ερχομός αυτών των εκθεμάτων θα αποφέρει πολλά λεφτά. Και όταν τα λεφτά είναι πολλά τότε και οι παπάδες μπορούν να κάνουν ...παπάδες. Είναι ικανοί να ξεθάψουν τον ...Κολοκοτρώνη για να οικονομήσουν.
Άκου βασλαμωμένες καρδιές για προσκύνημα.
Δεν πάμε καλά...

*η πρόταση για θέσπιση νέας αγίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά πιο αρρωστημένο μυαλό "βαλσάμωσε" καρδιές και ποιοι ανόητοι αποφασίσανε να εκθέσουν σε ιερά μονή τα ζωτικά όργανα δυο ανθρώπων.
ΤΟΣΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ;;;;;;;
Θα υπάρξουν συμπολίτες μας που θα κάνουν το ταξίδι στην Παναγιά Σουμελά για ΝΑ ΔΟΥΝ ΒΑΛΣΑΜΟΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ;
Αλλά τι λέω όπως είπε και ο ΑΪΝΣΤΑΙΝ: "Δύο πράγματα τείνουν στο άπειρο το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και για το πρώτο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου"