Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας στις δημοτικές εκλογές- Πάει με τον Καμμένο και την Τζάκρη αλλά όχι με αυτούς που τερματίζουν τον Δημητριάδη- Γιατί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας ήδη έχει πραγματοποιήσει δυο συνελεύσεις με αντικείμενο τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2014. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μεγάλο βάρος στις εκλογές αυτές που θέλει να μετατρέψει σε ένα «δημοψήφισμα» εναντίον της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός στόχος δηλαδή είναι ξεκάθαρος και διατυπωμένος στα κομματικά κείμενα με πιο πρόσφατο αυτό της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση. Εκεί ψηφίστηκε η...
πολιτική του κόμματος που βασίζεται στο δίπολο «αντιμνημονιακό» και «αντι-καλλικρατικό» πρόταγμα.
Επιχειρώντας να μεταφέρουν το πλαίσιο αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα αφού οι συνθήκες είναι τελείως διάφορες με αυτές που επικρατούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ως εκ τούτου είναι τεράστιας δυσκολίας το εγχείρημα να στηθεί ψηφοδέλτιο αντιμνημονιακό και αντικαλλικρατικό όταν οι ίδιες οι οργανώσεις και τα στελέχη τους δε γνωρίζουν ποιοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι πολίτες είναι διατεθειμένοι να μπουν ως πρωταγωνιστές στο εγχείρημα. Μ΄ άλλα λόγια υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που ακυρώνουν στην πράξη τον όποιο σχεδιασμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας όπως είπα και εισαγωγικά ήδη έκανε δυο διαδικασίες. Η πρώτη ήταν κλειστή και μόνο για τα κομματικά μέλη στην οποία ανταποκρίθηκαν τα μισά από τα εγγραμμένα. Εκεί, ακούστηκε και υποστηρίχτηκε από τους περισσότερους η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σχηματίσει από μόνος του ψηφοδέλτιο στη βάση του δικού του πολιτικού πλαισίου. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που πρότειναν ως επικεφαλής να τεθεί ο Γιώργος Σπυρίδης, νυν δημοτικός σύμβουλος.
Ακολούθησε ακόμα μια διαδικασία. Αυτή έγινε προ δυο εβδομάδων περίπου στο δημαρχείο όπου προσκλήθηκαν συμπολίτες επιλεκτικά από την οργανωτική επιτροπή που ανέλαβε να διοργανώσει την εκδήλωση αυτή. Μάθαμε ότι δεν υπήρχε και πάλι κομματική απαρτία αφού από τα 42 μέλη απουσίαζαν αρκετοί αλλά έδωσαν το «παρών» αρκετοί από τους καλεσμένους και η εκτίμηση είναι ότι έγινε μια ουσιαστική κουβέντα.
Το αποτέλεσμα και της δεύτερης διαδικασίας ήταν αντίστοιχο με της πρώτης. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων και αυτών που πήραν το λόγο για τοποθέτηση υποστήριξε την αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές και ορισμένοι μάλιστα έκλεισαν την πόρτα σε κάθε πιθανότητα συνεργασίας ή υποστήριξης υποψηφιοτήτων που έχουν ταυτιστεί πολιτικά με κόμματα της μνημονιακής πολιτικής (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).
Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρεια βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Αλλάζει στρατηγική, σκληραίνει την στάση του και τα παίζει όλα για όλα. Και εξηγούμαι.
Το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας, όντας ένα κόμμα του «μπαίνω δε μπαίνω στη Βουλή» επιχείρησε άνοιγμα στα αυτοδιοικητικά και στήριξε συνεργασίες είτε με άτομα είτε με κινήσεις και εν τέλει στήθηκε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο χώρεσαν από ΣΥΡΙΖΑιοι και δυσαρεστημένοι ΠΑΣΟΚοι έως και ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ. Το σχήμα εκείνο με επικεφαλής τον Θαν. Τσιάπλα πήγε αρκετά καλά και πήρε ένα 7% εκλέγοντας έναν σύμβουλο.
Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε στο 27% και βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την κυβέρνηση και είναι δε πολύ πιθανό να βρίσκεται στην Κυβέρνηση ως τον Μάιο. Αντί λοιπόν να διευρύνει τις πιθανότητες αυτές ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του κόμματος ώστε να ικανοποιηθεί ο πολιτικός του στόχος που είναι η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας κάνει ό,τι μπορεί για να τις περιορίσει. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η συμπεριφορά «σκαντζόχοιρου» που δείχνει αφού με όρους και προαπαιτούμενα τέτοιας σύνθεσης δεν πρόκειται να βρει κανέναν για συνεργασία.
Παίρνω ως δεδομένο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά κάνει και θα κάνει με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον ό,τι μπορεί ώστε να γίνει κυβέρνηση. Ήδη ακούσαμε πολλά τόσο από την ηγετική ομάδα όσο και από τον ίδιο τον Τσίπρα που καμιά σχέση δεν έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2010. Η δεξιά μετατόπιση είναι γεγονός και για το λόγο αυτό ήδη άρχισε εδώ και βδομάδες η ζύμωση του κόσμου και των στελεχών του κόμματος ότι θα κυβερνήσουν με τον Καμμένο, ότι θα συνεργαστούν στις εκλογές μαζί του στηρίζοντας από κοινού δημοτικά σχήματα.
Είναι αντιφατικό δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει όρους και προϋποθέσεις για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στο γενικό, για την κατάληψη της Κυβέρνησης να συνεργάζεται με όποιον του χτυπήσει την πόρτα. Και για να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος θα πω ονόματα για να καταλαβαινόμαστε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει στις τάξεις του δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άλλα έφυγαν με την ψήφιση του πρώτου μνημόνιου, άλλα αργότερα αλλά και πολλά στελέχη που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2012 ή λίγο μετά. Υπάρχουν στελέχη όπως η Κατσέλη που χρημάτισε μνημονιακή υπουργός του Παπανδρέου αλλά πλέον έχει μεταλλαχθεί σε προνομιακή συνομιλήτρια του Τσίπρα. Τελευταία περίπτωση αλλά όχι έσχατη αφού ακολουθούν κι άλλες πολλές, αυτή της Τζάκρη. Η Θ. Τζάκρη ψήφισε τρία μνημόνια και βρίσκεται με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψάχνουν να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι αλλά που ταυτόχρονα θα κουβαλήσουν ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αναγκαίες για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ έως και αυτοδύναμος..
Επίσης, είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες ότι ήδη άρχισε ένα φλερτ με την ΔΗΜΑΡ και όλοι γνωρίζουν ότι εφόσον μπει στη Βουλή τότε θα αποκτήσουμε ακόμα έναν κυβερνητικό εταίρο ασχέτως με τις αιτιάσεις που βάζει ο Καμμένος και λέει ότι αποκλείει συνεργασίες με όσους βουλευτές ψήφισαν μνημόνια. Είναι χαρακτηριστική η άποψη που διατύπωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης που είπε: «επιτέλους, ας διατυπώσει μια σοβαρή πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ ο ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνουμε».
Στη βάση λοιπόν των παραπάνω είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επιδιώκει καθαρότητα αλλά είναι έτοιμος να συνεργαστεί και τον διάβολο αρκεί να γίνει κυβέρνηση για σταματήσει τον κατήφορο της χώρας και την εξαθλίωση του λαού.

Ερχόμαστε λοιπόν στα δικά μας. Έχουμε έναν εν ενεργεία δήμαρχο που πήρε το χρίσμα από την ΝΔ το 2010, δήλωσε πριν από μια βδομάδα ότι ευχαρίστως θα το δέχονταν εκ νέου. Έχουμε έναν δήμαρχο που είναι στενός συνεργάτης των δυο βουλευτών Τσαβδαρίδη και Βεσυρόπουλου που ψηφίζουν με μνημονιακή συνέπεια όσα φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή. Έναν δήμαρχο που καταπίνει αμάσητες όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που έχουν διαλύσει τους ΟΤΑ και βέβαια τον δήμο Αλεξάνδρειας.
Αλήθεια, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας ότι θα έχει κάποια εκλογική τύχη απέναντι στην παράταξη Δημητριάδη και βέβαια έχοντας απέναντι και ακόμα ένα σχήμα που θα ηγείται ο Παν. Γκυρίνης και θα συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες όλου του πολιτικού φάσματος; Όποιος το πιστεύει αυτό κάνει μεγάλο λάθος και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια απλή καταγραφή δύναμης στις εκλογές η οποία βέβαια θα υπολείπεται πολύ από την εκλογική δύναμη που απέκτησε τον Ιούνιο του 2012
Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας δεν μπορεί να δέχονται στις τάξεις τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως τα χτες φώναζαν υπέρ του Παπανδρέου και ακόμα και σήμερα μακαρίζουν τον «τρισμέγιστο Ανδρέα» και να αποκλείουν συνεργατικά εγχειρήματα που έχουν έναν απολύτως πρακτικό στόχο να φύγει η παρούσα διοίκηση Δημητριάδη η οποία απέτυχε παταγωδώς.
Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά να καλεί άλλες δυνάμεις για συνεργασία και τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείει με έμμεσο τρόπο αυτές τις συνεργασίες με τις δυνάμεις εκείνες που είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν για να αλλάξουν την παρούσα διοίκηση Δημητριάδη. Στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας είναι να θέσει όρους και προϋποθέσεις στο συνεργατικό σχήμα. Στο χέρι του είναι να επιβάλλει όρους και κανόνες στο σχήμα αυτό. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η πολιτική βούληση για συνεργασία και απ΄ ότι φαίνεται τέτοια δεν υπάρχει.

Μ΄ άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας οδηγεί, κατά την εκτίμησή μου, την παράταξη σε μια ήττα η οποία θα στοιχήσει ενδεχομένως τον δήμο Αλεξάνδρειας και τότε θα κατηγορηθεί από όλους ότι έκανε πλάτες στον Δημητριάδη. Εξ άλλου, το ίδιο επιχείρημα δεν ακούγεται και από τον κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ για τα άλλα κόμματα που αρνούνται την συνεργασία μαζί του; Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να γίνει πάση θυσία κυβέρνηση και να μετέλθει όλων των μέσων για την επίτευξη του στόχου αυτού δεν έχουν κανένα επιχείρημα τα τοπικά στελέχη να αρνούνται συνεργασίες ούτε να τους «ξυνίζει» ούτε να τους «βρωμάει» κανένας. …

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Δήμο μας, και σε Δήμους με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια. Σαφώς και τα κριτήρια σε μεγάλους Δήμους τις χώρας είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί μπορούν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα, στο Δήμο μας όμως ποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν? Πολιτικά όλοι μας έχουμε κακώς βέβαια, μια πολιτική ταμπέλα, αυτό όμως τι λέει ότι συμφωνούμε με τις μνημονιακές θέσεις τις Κυβέρνησης? Αυτός που συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές είναι ξεκάθαρο ότι είναι ο νύν Δήμαρχος Δημητριάδης με την παρεούλα του. Με την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνει τα ποσοστά του αφού ένας ψηφοφόρο τις ΝΔ του λέει έμμεσα ότι ,ας είσαι αντιμνημονιακός εγώ δεν σε θέλω στις Δημοτικές εκλογές , σε θέλω όμως ψηφοφόρο στις Εθνικές εκλογές, τότε εγώ γιατί να τους ψηφήσω? Αλήθεια μια αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις Δημοτικές εκλογές τι μπορεί να προσφέρει αν υποθέσουμε ότι θα καταλάβει την θέση τις Αντιπολίτευσης? Απολύτως τίποτε το θετικό, αντίθετα θα φέρει τον Δημητριάδη ξανά νικητή και τότε θα είναι ο οριστικός μαρασμός του Δήμου μας. Επομένως κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα πού με μία προγραμματική συμφωνία, πολυκομματικό, πού να απαρτίζεται από υγιή πρόσωπα που έχουν την πρόθεση και την διάθεση τις προσφοράς ,και όχι τις αρπαχτείς, τις διαφάνειας και όχι του σκοταδισμού, και να τεθούν απέναντι στους σημερινούς μνημονιακούς κρατούντες, πού μόνο δεινά πρόσφεραν στο τόπο μας όχι μόνο σήμερα αλλά και διαχρονικά. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.