Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πέντε ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες και τρία fund στο «κυνήγι» της ΕΒΖ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ


Ισχυρό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 82,33% της «ΕΒΖ ΑΕ», η οποία εκτός από τους γνωστούς διεκδικητές από το παρελθόν, τη γαλλική Cristal Union, την πολωνική Polski Cukier, τη βουλγαρική Litex και τη σερβική Sunoko, περιλαμβάνει ακόμη μία ευρωπαϊκή ζαχαροβιομηχανία, που για...
πρώτη φορά δίνει το «παρών» στη διαδικασία, καθώς επίσης και τρία ευρωπαϊκής προέλευσης fund.

Μάλιστα, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους έχουν περάσει, ήδη, από «ψιλό κόσκινο» όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικά τα τρία fund, τα οποία έχουν αποσπάσει υψηλή αξιολόγηση ως προς την φερεγγυότητά τους, ενώ κανένα τους δεν είναι distressed, που να επενδύει δηλαδή για να αγοράσει «κοψοχρονιά». Και αυτό γιατί στόχος δεν είναι απλώς να εξασφαλιστεί το δυνατό υψηλότερο τίμημα, αλλά ο νέος ιδιοκτήτης της ζαχαροβιομηχανίας, εφόσον ο διαγωνισμός, τελικώς, τελεσφορήσει, να πάει ένα βήμα πιο μπροστά στην επιχείρηση.

«Επιδίωξη είναι πρωτίστως να διασφαλιστεί πως στο business plan θα δίδεται προοπτική στην τευτλοκαλλιέργεια, στις θέσεις εργασίας αλλά στη δομή γενικά της εταιρείας», τονίζει πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ως επόμενο σημαντικό σταθμό έχει την 20ή Δεκεμβρίου, όταν θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.

«Ψαλίδι» στους μισθούς της διοίκησης

Για το θέμα της πώλησης της εταιρείας, πάντως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Λάμπρος Χαραλάμπους, αν κι ερωτήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου και αποφάσισε «ψαλίδι» της τάξης του 30% στους μισθούς της διοίκησης, απέφυγε να πάρει θέση, τονίζοντας απλώς ότι «είναι δεδομένη η πρόθεση της ΑΤΕ να προχωρήσει η πώληση όμως δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε κάτι περισσότερο».

Ερωτηθείς, ωστόσο, για το πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται οι αγρότες – παραγωγοί για τα τεύτλα που παρέδωσαν για την καμπάνια του 2013, ο κ. Χαραλάμπους αφού θύμισε ότι είναι σύνηθες να γίνονται πληρωμές 50-55 ημέρες από την παράδοση, αποκάλυψε ότι όσοι παρέδωσαν τεύτλα έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα τους πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ό,τι τους αναλογεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Υπήρχε ένα πρόβλημα από τη μετάπτωση του συστήματος από την ΑΤΕ στην Πειραιώς και πλέον λύθηκε» είπε χαρακτηριστικά. Στην πρώτη αυτή φάση των πληρωμών θα δοθεί ένα ποσό 3,4 εκατ. ευρώ, σε περίπου 1.700 δικαιούχους αγρότες, ενώ το υπόλοιπο ποσό που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το σύνολο της δαπάνης, και για την καμπάνια του 2013, ανέρχεται σε 14,5 εκατ. ευρώ, θα το καταθέτει η ΕΒΖ, εφεξής, ανά περίπου 15 ημέρες.

Η τιμολογιακή πολιτική

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική για τα τεύτλα που θα φυτευτούν την καλλιεργητική περίοδο του 2014, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε θα γίνει γνωστή έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Θα το κάνουμε έγκαιρα και η πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα είναι σε άμεση σχέση με τη μετέπειτα πορεία της βιομηχανίας, γιατί δεν σας κρύβουμε πως υπάρχει προβληματισμός για τη συνεχή μείωση της διεθνούς τιμής της ζάχαρης, η οποία πριν δύο χρόνια ήταν πάνω από 800 ευρώ ο τόνος και σήμερα μεσοσταθμικά είναι στα 650 ευρώ ο τόνος», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τη βιομηχανία η οποία θέλει να παραμείνει στη χώρα η τευτλοκαλλιέργεια, να παράγει η εταιρεία ζάχαρη και  να είναι ανταγωνιστική.

Για το δάνειο των 135 εκατ. ευρώ (σήμερα έχει πέσει στα 118 εκατ. ευρώ και η εταιρεία το εξυπηρετεί κανονικά), από την Πειραιώς, εξάλλου, τονίστηκε ότι η ΕΒΖ έχει εξασφαλίσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2014 και μετά θα διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους του. Αναφέρθηκε, ακόμη, πως το «νοικοκύρεμα» της βιομηχανίας θα συνεχιστεί και το 2014, με περικοπές εξόδων όπου είναι αυτό εφικτό, ενώ για τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από τη Βελπάζ και τη ΓΑΙΑ, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, η διοίκηση σημείωσε πως «τίποτε δεν έχει διαγραφεί ή χαριστεί» και πως «είτε με συνεργασία, είτε μέσω της δικαστικής οδού, η εταιρεία διεκδικεί τις απαιτήσεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: