Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ- Αρνούνται δωρεάν ρεύμα με 152 εκατ. στους φτωχούς και επιδοτούν με 400 εκατ. ευρώ πέντε ιδιώτες

Ευγενία Ουζουνίδου
Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο σε όλους όσοι είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μέτρο που θα είχε κόστος περίπου 152.000.000 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή επιδοτεί με περίπου 400.000.000 ευρώ το χρόνο στους 5 ιδιώτες που...
παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο: Μυτιληναίο, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζο και Περιστέρη.

Αν διακοπεί η επιδότηση αυτή στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος το δημόσιο μπορεί να δώσει και δωρεάν ρεύμα σε όλους τους φτωχούς και χαμηλότερη τιμή στην χαλυβουργία και την ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας, χωρίς να επιβαρύνεται η ΔΕΗ.

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι υπεύθυνοι του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου και ζητούν να καταργηθούν σήμερα όλες οι επιδοτήσεις στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).
Τονίζουν δε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να αρνείται το μέτρο, όταν «ακόμη και ο θεματοφύλακας του νεοφιλελευθερισμού Επίτροπος ο κος Αλμούνια» έχει ταχθεί κατά της επιδότησης των διαθεσιμοτήτων ισχύος ενέργειας σε κράτη που δεν έχουν έλλειψη ισχύος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

Να δοθεί εντολή σήμερα να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα.
Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια). Το κόστος αυτό είναι: 470.000 x 3.600 KWH x 0,09 ευρώ = 152.000.000 ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: