Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Οι δημοτικοί μας εργολάβοι και η δικαίωση του Μιχάλη Χαλκίδη... / Ν. Λιολιόπουλος*

Η γνώμη μου για τον πολιτικό Μιχάλη Χαλκίδη  ποτέ δεν ήταν η καλύτερη, κάτι που πότε δεν έκρυψα. Ούτε έχει αλλάξει ιδιαίτερα τώρα που απομακρύνθηκε από την πολιτική, οφείλω όμως να του αναγνωρίσω κάποια πράγματα σχετικά με την πολιτική του επιλογή στον Δήμο Αλεξάνδρειας κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Ο πρώην πολιτικός καθημερινά δικαιώνεται σε...
ότι αφόρα  αυτά που έχει πει δημόσια για τον Φώτη Δημητριάδη και την υποψηφιότητα του, κυρίως για την σχέση του με τους εργολάβους. Τα όσα έχει πει τότε και υπάρχουν σε αρκετά βίντεο ομιλιών του στο διαδίκτυο αποδείχθηκαν  αληθινά. Μια αλήθεια που για εμάς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ  μόνο άγνωστη δεν ήταν όλα αυτά τα χρονιά.

Ως Μελικιώτης, αλλά κυρίως ως δημοτικός σύμβουλος Μελίκης της αντιπολίτευσης τη διετία 2007-2008,  έχω ιδία  εκτίμηση για το τι γινόταν στον πρώην Δήμο μας και τον στενό εναγκαλισμό της δημοτικής μας αρχής με τους εργολάβους-δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και ιδιαίτερα με τον Αριστείδη Ματσούκα. Όπως κατ’ επανάληψη τόσο εγώ όσο και ο αρχηγός της δημοτικής μας ομάδας στην αντιπολίτευση Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος έχουμε καταγγείλει, ο κ. Ματσούκας κατά τη διάρκεια τις θητείας του στο δήμο εκτέλεσε μια σειρά έργων είτε μέσω της εταιρίας που διατηρούσε τότε με τον Νίκο Μαμουτόπουλο, είτε μέσω της δημοτικής επιχείρησης αξιοποίησης φυσικών πόρων που συστήθηκε με την αναρρίχηση του Κώστα Καρελη στη Δημαρχεία- μια επιχείρηση που παρά τον τίτλο της ήταν κυρίως τεχνική κατασκευαστική και  της οποίας ήταν πρόεδρος ο ίδιος!

Για την διπλή ιδιότητα του Ματσούκα ως εργολάβου αλλά και ως δημοτικού συμβούλου αλλά και προέδρου δημοτικής επιχείρησης έχουν ειπωθεί πολλά και από άλλους , ανήκουν όμως στο έστω και πρόσφατο παρελθόν. Η ανάμειξη όμως του εν λόγω εργολάβου με την πολιτική και ο στενός εναγκαλισμός του με τον Δήμο είναι κάτι που συνεχίζεται και σήμερα. Συγκεκριμένα μια σειρά από έργα που γίνονται στην επικράτεια του νέου Δήμου Αλεξάνδρειας, εκτελούνται από τον ίδιο τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, μεταξύ αυτών και ένα κομμάτι της ανάπλασης της Αλεξανδρείας, ένα έργο του όποιου η ανάθεση, η εκτέλεση και ο έλεγχος της πορείας του έχουν αφήσει πολλά αναπάντητα ερωτήματα στον πολιτικό κόσμο του τόπου μας.

Ένα ακόμη κεφάλαιο στην μακρά ιστορία εναγκαλισμού εργολάβων -τοπικής πολιτικής ηγεσίας είχαμε πρόσφατα με την κατάθεση από τον ίδιο τον δημοτικό σύμβουλο-εργολάβο της επικρατούσας προσφοράς για την εκτέλεση του έργου αποχέτευσης στη Μελική. Οι διεργασίες που προηγήθηκαν της ανάληψης του έργου από την εταιρεία που εκπροσωπούσε ο κ. Ματσούκας απασχόλησαν το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρείας όπου μέσα από τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης Τασιόπουλου και Απατσίδη ήρθαν στο φως μια σειρά από περίεργα- αν μη τη άλλο- συμβάντα κατά την διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προσφορών.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως όλων ήταν η στάση της Δημοτικής ομάδας και του ίδιου του Δήμαρχου στην τελευταία συνεδρίαση, όπου έδειξε να κρατάει αποστάσεις από τον εργολάβο αφού δεν πήρε καν τον λόγο,  διαισθανόμενος ίσως ότι μπορεί να έχει μπλεξίματα, αφού κάτι αντίστοιχο έχει κάνει παλιότερα και ως προς τον ίδιο τον πρώην Δήμαρχο Μελίκης και πολιτικό του συνεργάτη Κώστα Καρέλη που άδειασε επίσης σχεδόν δημόσια, την ώρα που σοβαρά ζητήματα διαχείρισης στον πρώην δήμο παίρνουν τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

Με όλα αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τριετίας  που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου ο Φώτης Δημητριάδης και η ομάδα του, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι αιτιάσεις του τότε βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη το 2010 σχετικά με  την υποψηφιότητα και κάποιους που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο, είχαν βάση.

Ο κ. Χαλκίδης γνώριζε πολύ καλά πράγματα και καταστάσεις στο Δήμο Μελίκης αφού εκτός των άλλων ήταν ο βασικός υποστηρικτής και πρωταγωνιστής της σύστασης του ψηφοδελτίου κ. Καρέλλη που διοίκησε τον δήμο για οχτώ χρόνια (2003-2010) με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό δεν απαλλάσσει τον έμπειρο πολιτικό από τις τότε πολιτικές του ευθύνες, η μετέπειτα όμως στάση του κυρίως μετά το 2009 όποτε και αποχώρησε ο αδελφός του Ισαάκ από την δημοτική παράταξη Καρέλλη καταθέτοντας σοβαρότατες καταγγελίες κακοδιαχείρισης στην περιφέρεια τον διακόψει πολιτικά. Φαίνεται πως ο βουλευτής κατάλαβε  έγκαιρα το λάθος του, κάτι που πολλοί από εμάς δεν το κάναμε, παρότι γνωρίζαμε...

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θα ήθελα να καταθέσω πως απέχω πολύ από το να θεωρήσω εαυτόν υποστηρικτή του Μιχάλη Χαλκίδη, αφού σχεδόν σε όλη την πολιτική διαδρομή μου πολιτεύτηκα και συνεχίζω να λειτουργώ απέναντι του, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο. Μπορώ όμως με σιγουριά να πω πως με την στάση του τότε έδειξε σαφέστατα πως κάποιο λάκο είχε η φάβα, κάτι που αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο μέρα με την μέρα.

Χρέος λοιπόν όλων των εμπλεκόμενων με τα κοινά στο δήμο μας αλλά και  όλων των δημοτών κατ’επέκταση, θα πρέπει να είναι να αποτρέψουμε τέτοιου είδους  καταστάσεις να συνεχιστούν και ούτε να εμφανιστούν νέες παρόμοιες στο άμεσο μέλλον.

Στην περίπτωση μας, όπως και στου Μιχάλη Χαλκίδη θα πρέπει να ισχύσει αυτό που ο σοφός λαός μας λέει: ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.


* Ο Νίκος Λιολιόπουλος είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος Μελίκης, μέλος της ΚΕ της ΔΡΑΣΗΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια με από όλα αυτά ο μεγάλος Κίμωνας Παράσχος δήλωσε σε καφετέρια ότι θα είναι ……. Υποψήφιος με τον Δημητριάδη. Βέβαια σε κάθε έργο υπάρχουν και οι κομπάρσοι, οι πρωταγωνιστές είναι άλλοι!! Και βεβαίως- βεβαίως ο Κίμωνας θα θυμάται ότι σαν υποψήφιος για συμπαραστάτης του Δημότη πήρε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον εξωφρενικό αριθμό του ( 1) ενός ψήφου!! Τι μου θυμίζει εμένα τώρα αυτή η ….. υποψηφιότητα ? Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Καρέλης!!!

Ανώνυμος είπε...

Και εμένα τον καραγκιόζη φούρναρη.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά ο Κίμωνας ο Παράσχος και ο Πασιντέλης είναι το……. Μέλλον του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

εισαι μικρος και δεν γνωριζεις.ο χαλκίδης είναι ο πρώτος διδάξας των εναγκαλισμών με τους εργολάβους και αυτός ανέδειξε τον Ματσουκα και τους λοιπούς. Όλοι οι αλλοι ειναι αντίγραφα δικά του.