Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας - Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε - άποψη

Έκδηλη ήταν η απογοήτευση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας από την πενιχρή ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά του για να συγκροτηθεί η δημοτική παράταξη που θα στηρίξει το κόμμα στις εκλογές του Μαΐου 2014. Η αρχική αμηχανία και ανησυχία για το...
μέγεθος της προσέλευσης μετατράπηκε σε απογοήτευση και εκνευρισμό αργότερα αφού για ακόμα μια φορά η απόπειρα της οργάνωσης να προβεί σε μια δημόσια έξοδο και να μαζικοποιήσει τις εκδηλώσεις της απέτυχε.

Το θέμα της χτεσινής εκδήλωσης ήταν ασαφή και ως εκ τούτου χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον απλό κόσμο. Έναν κόσμο που έχει μάθει να ανταποκρίνεται σε σαφή, απολύτως σαφή μηνύματα που έχουν αρχή, μέση και τέλος. Είναι ελάχιστοι αυτοί που κατάλαβαν από τα πριν τι ακριβώς θα ειπωθεί το Κυριακάτικο πρωινό.

Γ. Τσουμάνης
Στ. Κουρνιάκος
Στην αίθουσα συγκεντρώθηκαν περί τους σαράντα συμπολίτες. Σχεδόν όλοι τους μέλη ή οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τόσο τον Γ. Τσουμάνη όσο και τον Στ. Κουρνιάκο που ο πρώτος ήταν υποψήφιος το 2010 και ο δεύτερος ήταν από τους πρωτεργάτες της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, να επισημάνουν την αντίφαση αλλά και την απόπειρα «εξαπάτησης» του κοινού αφού σε τίποτα η όλη σκηνοθεσία δεν θύμιζε τις αντίστοιχες του 2010 αλλά ήταν εκδηλώσεις με αυστηρά κομματική λογική που έπρεπε να γίνουν αφού έτσι ορίζει η ανώτερη κομματική οδηγία.

Τάκης Δημάδης
Η εκδήλωση «άνοιξε» με την ανάγνωση του πολιτικού πλαισίου από τον Τάκη Δημάδη. Ως γνωστόν, ο Τ. Δημάδης είχε κάνει την εμφάνισή του το 2010 στην αρχική συγκέντρωση που αποτέλεσε το πρόπλασμα της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει πιθανότητες να χριστεί υποψήφιος δήμαρχος αποχώρησε. Προφανώς, αντιλήφθηκε το λάθος του και επανέκαμψε ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκρότηση ψηφοδελτίου.

 Η συνέχεια της εκδήλωσης ήταν σκέτη απόλαυση. Χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, χωρίς πρόγραμμα και σκοπό έπαιρνε το λόγο όποιος ήθελε και έλεγε την άποψή του και καλώς την έλεγε. Όμως, το πρόβλημα που δημιουργούνταν ήταν εμφανές. Πως και με ποιον τρόπο μπορείς να συγκεράσεις οργανωτικά προβλήματα ή προτάσεις με παρατηρήσεις επί της προγραμματικής πρότασης της παράταξης. Με συμβουλές και προτροπές για γενικευμένη ομογενοποίηση των πάντων, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά με παρεμβάσεις για «άνοιγμα» του εγχειρήματος στον κόσμο.

Γιώργος Σπυρίδης
Το πρόβλημα ήταν εμφανές εξ αρχής. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της εκδήλωσης ήταν απροετοίμαστοι στα βασικά. Στο πάνελ βρίσκονταν και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Σπυρίδης που η λογική των πραγμάτων λέει ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένος να κάνει έναν απολογισμό δράσης της παράταξης με την οποία εξελέγη αφενός και η οποία έκανε το κάλεσμα της εκδήλωσης αφετέρου. Όμως, τίποτα τέτοιο δεν έγινε και ο σύμβουλος περιορίστηκε να επαναλάβει με άλλα λόγια τα όσα είπε ο Τ. Δημάδης. Προφανώς ο Γ. Σπυρίδης έκρινε ότι χρειάζονταν η επανάληψη για να τα εμπεδώσουν οι θεατές.
Όμως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκε ο προβληματισμός από τον Γιάννη Μαβίδη που δικαιολογημένα ρώτησε: Αλήθεια, τι έκανε αυτά τα χρόνια η δημοτική παράταξη και με ποια θέματα ασχολήθηκε;

Η απάντηση ήταν απλή αλλά δεν δόθηκε ποτέ. Η δημοτική παράταξη δεν ασχολήθηκε με τίποτα γιατί διαλύθηκε πριν καν ξεκινήσει τον βίο της. Έκανε μια συνέλευση λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2010 και έκτοτε σίγησε. Άλλαξε σύμβουλο και κανείς δεν ρωτήθηκε ούτε έγινε απολογισμός δράσης ποτέ. Δεν συγκλήθηκε ποτέ καμιά συνέλευση για να συσταθούν ομάδες δουλειάς και παραγωγής έργου (ερωτήσεων κλπ) που θα βοηθούσαν την δουλειά του δημοτικού συμβούλου.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να κάνει το δικό του προσωπικό «παιχνίδι» ο Θαν. Τσιάπλας το 2011 και να συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό με τον Γ. Σπυρίδη. Ο τελευταίος στα δυο χρόνια που είναι στη θέση του συμβούλου δεν «σήκωσε» κανένα θέμα αιχμής, δεν υπέβαλλε καμιά επερώτηση αλλά περιορίστηκε σε παρεμβάσεις ήσσονος σημασίας που με άνεση αντιμετώπιζε ο δήμαρχος Δημητριάδης.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Κυριακάτικη διαδικασία ως συνέχεια της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» είναι προφανές ότι απέτυχε και στην τελική δεν τον εξυπηρετεί στα σχέδιά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας θα έπρεπε να κλείσει το κεφάλαιο του 2010, να κρατήσει τα θετικά στοιχεία που πολιτικά θα τον εξυπηρετούσαν στον σχεδιασμό του νέου του εγχειρήματος που όμως γίνεται πλέον με εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς όρους από το 2010. Τότε, ήταν ένας από τους πολλούς συνδιαμορφωτές της παράταξης και τώρα είναι ο leader αυτής της προσπάθειας, αυτός που θέτει το πλαίσιο και καλεί όλους τους άλλους θα «χωρέσουν» μέσα σ΄ αυτό και ακολούθως να πάνε όλοι μαζί να ανατρέψουν την Κυβέρνηση του μνημονίου…

Χρήστος Αντωνίου
Η απουσία του κόσμου από την εκδήλωση προβλημάτισε. Πρώτος και καλύτερος έπιασε το θέμα ο Χρήστος Αντωνίου, επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος του κόμματος που θεώρησε σκόπιμο ότι έπρεπε να προλάβει τις πολύ πιθανές γκρίνιες και παράλληλα να διαμορφώσει το κλίμα. Είπε ο κ.  πρέπει να δουλευτεί πολύ αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει απογοήτευση. Ο Χρ. Αντωνίου έκανε διακριτή την διαφορά μεταξύ του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων που έγκειται στην προγραμματική πρόταση αφενός και την λογική του ηγέτη και της «παρέας» του αφετέρου που φτιάχνουν παράταξη στα καφενεία…

Συμπερασματικά να επαναλάβω ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα. Δεν προέκυψε απολύτως τίποτα που να «συγκινήσει» τον κόσμο, να τον κάνει να συζητήσει, να τον εξιτάρει. Το επισήμανε με απλό τρόπο ο Μπ. Γιαννακίδης αλλά δεν τον άκουσε κανείς.
Μπ. Γιαννακίδης
Είπε ο τοπικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας ότι «πρέπει να τελειώνουμε και να βγάλουμε υποψήφιο δήμαρχο είτε τον Σπυρίδη είτε την Τόζιου και να πάμε στα χωριά έχοντας αρχηγό και πρόγραμμα. Αλλιώς…»
Αλλιώς, θα συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο που θα κάνει μια καταγραφή δύναμης αλλά ανατροπή δεν θα φέρει.
Και αφού όλοι όσοι συμμετείχαν στην χτεσινή εκδήλωση συμφωνούν ότι η νυν διοίκηση του δήμου, η διοίκηση Δημητριάδη πρέπει να φύγει, τότε η ανατροπή έχει όνομα και περιεχόμενο. Πρέπει να φύγει, να ανατραπεί ο Δημητριάδης. Θα ανατραπεί;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά αυτοί έχουν πλάκα, λίγη σοβαρότητα ρεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

Ο τσιαπλας που ηταν? Φυσικα δεν χρειαζεται να ειναι παρων αφου ο αντικειμενικός του σκοπος να γινει δήμαρχος ο δημητριάδης επιτευχθει. Εχω την εκτίμηση με την ίδια προοπτοκή ξεκινάνε πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι, η σύντροφοι, η όπως θέλετε να λέγεστε, προσγειωθείτε και σοβαρευτείτε!!! Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν υπάρχουν περιθώρια στρατηγικές και για ασκήσεις επί χάρτου!! Ο σκοπός είναι μόνο ΕΝΑΣ να φύγει η σημερινή Διοίκηση του Δήμου πού μόνο δεινά και αμαρτίες έχει προσφέρει στους πολίτες. Είναι απλά τα πράγματα, μακάρι να μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει μόνος του την σημερινή κατάσταση , μπορεί ‘όμως? Κατά την γνώμη μου ΟΧΙ επομένως θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με άτομα κύρους δοκιμασμένα , αλλά και με νέο αίμα να συγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο να γίνει μια προγραμματική συμφωνία , να συμμετέχουν άτομα πού δεν προκάλεσαν την κοινωνία από όλες τις παρατάξεις, και να αναλάβουν τις τύχες αυτού του τόπου, και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από τα παράσιτα. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ευθύνες σας απέναντι στους πολίτες θα είναι τεράστια. Όπως τεράστια θα είναι και προσφορά σας στην σημερινή Διοίκηση του Δημητριάδη. Και μην ξεχνάτε πώς κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Και ο νοών εννοείτο!!