Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η Ιταλική Μπαρόκ Όπερα πάει σχολείο! - Δωρεά προς το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Μία συλλογή από το προσωπικό αρχείο του Τάσου Πρωτοψάλτου σχετική με την Ιταλική Μπαρόκ Όπερα παραχωρήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας και έγινε αποδεκτή από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Τσαπράζη Βασίλειο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013. Η συλλογή περιλαμβάνει libretti (οπερετικά κείμενα) και...
spartiti (οπερετικές παρτιτούρες) σε ψηφιακή μορφή από συνθέτες της Ιταλικής Μπαρόκ Όπερας όπως Claudio Monteverdi, Francesco Cavalli, Jacopo Peri, Giulio Caccini και Μarco Antonio Cesti. Στη συλλογή περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες όπερες των παραπάνω συνθετών καθώς επίσης και οι τρείς τόμοι από τις Arie Antiche του Αlessandro Parisotti. Η Ιταλική Μπαρόκ Όπερα αποτελεί μια ερευνητική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Τάσου Πρωτοψάλτου και σε συνεργασία με μαθητές και καθηγητές του Σχολείου, η οποία θα παρουσιαστεί σε ανάλογη εκδήλωση μέσα στον Δεκέμβριο στη Βέροια.

Ο Τάσος Πρωτοψάλτου γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Είναι Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος και Ερευνητής στον Τομέα των Παραστατικών Τεχνών.  Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και θεωρητικό του έργο σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: