Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Για το ζήτημα «My school» στα σχολεία / Aρβανίτης, πρόεδρος ΟΕΣΓΚ Ημαθίας

Αρβανίτης Γιώργος
Αγαπητοί γονείς

Ως πρόεδρος της ΟΕΣΓΚ Ημαθίας επιθυμώ να πληροφορήσω όλους τους εργαζόμενους- γονείς μαθητών της περιοχής μας για το περιβόητο «My school».

Το τελευταίο διάστημα οι γονείς στην περιοχή μας, αλλά και πανελλαδικά, γινόμαστε...
αποδέκτες σημειωμάτων από τα σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά μας, σημειώματα στα οποία μας ζητείται να αναγράψουμε στοιχεία των παιδιών μας, όπως τον αριθμό ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση για ποιο λόγο  ζητά το σχολείο αυτά τα στοιχεία.

Κάτω απ’ τον ευφάνταστο αυτό τίτλο του προγράμματος-«Το σχολείο μου» σε μετάφραση- βρίσκεται η ηλεκτρονική έκφραση του «νέου σχολείου» της αγοράς, που στήνεται μέρα τη μέρα , αλλάζοντας το χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, σαφώς σε χειρότερη και πιο ταξική κατεύθυνση.

Το «My school» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα ακόμη εργαλείο για να προωθήσουν, κυβέρνηση και υπουργείο, την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική, πολιτική με συνέπειες ορατές σε βάρος της εκπαίδευσης, και όχι μόνο, των μαθητών.

Πρόκειται για μια γιγαντιαία βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στοιχεία που αφορούν τους μαθητές, όπως επιδόσεις, έλεγχοι, απολυτήρια, μετακινήσεις αλλά και η κοινωνική τους συμπεριφορά, με όποια ερμηνεία θέλει κάποιος να δώσει στο χαρακτηρισμό αυτόν.

Ο κάθε μαθητής θα αποχτά  το "προφίλ" του, το portfolio του, στο όνομα της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης, εσωτερικής και εξωτερικής. Αυτό το portfolio θα τους ακολουθεί μια ζωή, γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΑΜΚΑ.

Είναι ο "σύνδεσμος" του νέου ανθρώπου ως μαθητή και ως εργαζόμενου αύριο…μέσα σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και μεσαίωνα, ένα μόνιμο ταξικό φακέλωμα απ’ το οποίο θα’ναι αδύνατο να δραπετεύσει κανείς.

Μας ρίχνουν το δόλωμα, πως θα μπορεί κανείς πάρα πολύ εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού στον Η/Υ, να παρακολουθεί on line  τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού μας, έχοντας έτσι καλύτερο έλεγχο της φοίτησής του.

Πρόκειται για ψέμα. Μας μετατρέπουν, με το ηλεκτρονικό αυτό φακέλωμα, σε γονείς εξ’ αποστάσεως, γονείς χωρίς ουσιαστική επαφή με τα παιδιά μας, γονείς χωρίς καμία επαφή με τον εκπαιδευτικό-ούς των παιδιών μας, χωρίς επαφή με το σχολείο του σήμερα, τα προβλήματά του.

Μας θέλουν και μ’ αυτό το τέχνασμα έξω και μακριά απ’ τη σκληρή πραγματικότητα στην εκπαίδευση των παιδιών μας, αυτοί που τη διαλύουν και την καταστρέφουν με μεθοδικό τρόπο.

Το «Myschool» έχει σα στόχο της λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, ή για να ακριβολογούμε των υπολειμμάτων που αφήνει στο διάβα της η καταστροφική τους πολιτική, όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών των παιδιών μας για μια σύγχρονη, πολύπλευρη, βαθιά και ολόπλευρη μόρφωση, την οποία ως οργανωμένο γονεϊκό κίνημα απαιτούμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτή, αλλά στη λογική της βαθιάς λιτότητας, υποχρηματοδότησης, σε μια λογική όπου τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, όπως αυτό της μόρφωσης, προσμετρώνται και ζυγίζονται με τη ζυγαριά του κόστους και του χρήματος και καθίστανται για τα παιδιά των εργαζόμενων- γονιών απλησίαστα.

Ανοίγει και μ’ αυτό το μέσο , διάπλατα ο δρόμος για να βιώσουμε καταστάσεις, όπου για παράδειγμα τάξη των 45 μαθητών δε θα χωρίζεται σε 2 τμήματα , όπως είναι το παιδαγωγικά και μορφωτικά σωστό κι απαραίτητο, αλλά κάτω και από το ηλεκτρονικό «μάτι» του «Μεγάλου Αδελφού-My school», θα δημιουργείται 1 τμήμα και όσοι μαθητές θα περισσεύουν θα μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, με αμέτρητα προβλήματα και θέματα μορφωτικά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει οι γονείς να αρνηθούμε τη συμμετοχή μας , στον ύπουλο και μέσα στο σκοτάδι τρόπο, με τον οποίο προωθούν το «νέο», ακόμη πιο ταξικό σχολείο.

Να αρνηθούμε  και να παρεμποδίσουμε με κάθε τρόπο την εφαρμογή αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης των παιδιών μας. Να αρνηθούμε να παραδώσουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας –ΑΜΚΑ- η συλλογή των οποίων θα οδηγήσει σε μακροχρόνια  ομηρεία των δικαιωμάτων τους.

Οι υπεύθυνοι Διευθυντές εκπαίδευσης και οι διευθυντές σχολικών μονάδων να μην προχωρήσουν με δική τους ευθύνη, στην οργάνωση του μεγάλου αυτού ηλεκτρονικού φακελώματος, να μη ζητούν από γονείς  να συμμετέχουν, στο ηλεκτρονικό φακέλωμα  των ίδιων τους των παιδιών.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΜΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
ΛΕΜΕ
ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
 «MY SCHOOL»


Ο πρόεδρος της ΟΕΣΓΚ Ημαθίας
Αρβανίτης Γιώργος

1 σχόλιο:

Κώστας Λαμπρινίδης είπε...

Ρώτησα τον συνάδελφο που ασχολείται με την μηχανογράφηση, και μου είπε :

"Έχει πεδίο ΑΜΚΑ στα στοιχεία των μαθητών, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί..."