Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση στη Βέροια: "Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος. Η παλινόρθωση είναι... αναπόφευκτη;" / ρεπορτάζ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη εκδήλωση-συζήτηση των Μορφωτικών Εκδόσεων, με θέμα "Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος. Η παλινόρθωση είναι...
αναπόφευκτη;" παρουσία εργαζόμενων αγωνιστών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκδόσεων τις προηγούμενες ημέρες. 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ο σύντροφος και συγγραφέας του βιβλίου "Για την καπιταλιστική παλινόρθωση", Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος και ανέπτυξε στην εισηγητική του παρουσίαση τις θέσεις και τις απόψεις του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού, στη Σοβιετική Ένωση αλλά και τις υπόλοιπες χώρες,όπως αυτά αναλύονται στην αρθρογραφία που υπάρχει συγκεντρωμένη στο βιβλίο του και καλύπτει την περίοδο από το 1984,εποχή της γκορμπατσωφικής περεστρόικας φτάνει στην τελική κατάληξη της παλινόρθωσης το 1991 και συνεχίζει μέχρι το 2008. 

Ο ομιλητής ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν στη ρεβιζιονιστική στροφή στο κομμουνιστικό κίνημα, με το 20 ο συνέδριο του ΚΚΣΕ,στροφή που καθόρισε και έβαλε τη σφραγίδα της ουσιαστικής επιστροφής στον καπιταλισμό και ύστερα από δεκαετίες κατέληξε και στην τυπική παλινόρθωση του με τα γεγονότα της δεκαετίας του '90. 

Ανιχνεύθηκαν οι συνέπειες αυτής της οπισθοδρόμησης για το κομμουνιστικό κίνημα παγκόσμια και οι σοβαρές συνέπειες αυτής της οπισθοχώρησης των επαναστατικών ιδεών, επισημάνθηκε η σημασία της διαμάχης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα τη δεκαετία του '60, ανάμεσα στη συνεπή επαναστατική κομμουνιστική γραμμή, συνέχεια των επαναστατικών παραδόσεων των Λένιν, Στάλιν και της Κομμουνιστικής Διεθνούς από τη μια πλευρά και την αναθεωρητική- ρεβιζιονιστική αντίληψη της χρουστσοφικής αντεπανάστασης, πάλη που αφορά σε σημαντικό βαθμό και το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα και στη χώρα μας, αφού η διαμάχη αυτή σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο, με πρωταγωνιστές το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας και το Μάο από τη μια και το ΚΚΣΕ από την άλλη απέδειξε ιστορικά ποια αντίληψη είναι σωστή αλλά και ότι αυτή η στροφή δεν ήταν σε καμία περίπτωση αναπόφευκτη.

Ταυτόχρονα αυτή η διαπάλη είναι που έθεσε τα θεμέλια της αναγέννησης του μαρξιστικού λενινιστικού ρεύματος παγκόσμια και στη χώρα μας,βάζοντας τις βάσεις και το καθήκον της ανασυγκρότησης όχι σήμερα αλλά εδώ και 50 χρόνια. 

Ορόσημο για το κομμουνιστικό κίνημα στην πατρίδα μας, η έκδοση του περιοδικού "Αναγέννηση" από μαρξιστές λενινιστές, εγχείρημα του οποίου φέτος τιμούμε τα 50 χρόνια του. 

Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν καίρια ερωτήματα και ανέπτυξαν γόνιμο προβληματισμό, δείχνοντας πως υπάρχει ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από επαναστατική, μαρξιστική λενινιστική πλευρά και πως η συζήτηση αυτή μπορεί και πρέπει να απλωθεί και να απασχολήσει κάθε αριστερό αλλά και κάθε έναν που θέλει να είναι και είναι κομμουνιστής σήμερα.

από: http://aristerosdromos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_23.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια: