Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Είναι ανίκανοι να φροντίσουν και τα νεκροταφεία της Αλεξάνδρειας / φωτογραφίες

Πριν από τρεις μήνες (6/12/2013) είχαμε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ με αντικείμενο την ακατανόητη απόφαση της διοίκησης του δήμου Αλεξάνδρειας να καταργήσει στην πράξη το πάρκινγκ στα κοιμητήρια της πόλης και να το μετατρέψει σε χώρο ταφής των νεκρών. Η απόφαση της διοίκησης Δημητριάδη ήταν... προφανές ότι υπάκουε, για ακόμα μια φορά, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ήταν ενταγμένη στην λογική των προσωπικών εξυπηρετήσεων και εκδουλεύσεων ώστε να μη χαθούν ψηφοφόροι.

Κατά την επίσκεψή μας στα νεκροταφεία της πόλης της Αλεξάνδρειας τότε διαπιστώσαμε ότι η παρέμβαση έγινε χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς σχέδιο. Αυτός που έδωσε την εντολή να σκαφτεί το πάρκινγκ είναι σίγουρο ότι αν πήγαινε μια επίσκεψη θα αντιλαμβάνονταν ότι η απόφασή του ήταν παράλογη, εκτός πραγματικότητας. Με μια απλή επίσκεψη μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύς χώρος κενός, υπάρχουν πολλά κενοτάφια, υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι και παγκάκια ακόμα ανάμεσα σε τάφους νεκρών των οποίων οι οικογένειες φαίνεται ότι απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Πιθανή δικαιολογία ότι ο χώρος που μένει κενός δεν ενδείκνυται εξ αιτίας της αυξημένης υγρασίας είναι αν μη τι άλλο έωλος διότι παντού υπάρχει υγρασία και σε όλο το χώρο του νεκροταφείου υπάρχουν νερά και με την παραμικρή βροχή σημειώνονται πλημμύρες.
Η κατάσταση αυτή είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί ημετέρους και ανθρώπους που είτε έχουν στενή σχέση με την εξουσία είτε με την εκκλησία. Όμως, την διαχείριση του κοιμητηρίου έχει ο δήμος που πρέπει να φροντίζει για την στοιχειώδη ισονομία. Δε γίνεται να υπάρχουν διακρίσεις και στο στάδιο αυτό, του θανάτου.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της καθαριότητας, η κατάσταση είναι τραγική. Παντού σκουπίδια, μπάζα και ακαταστασία. Οι τουαλέτες σε άθλια κατάσταση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν κανέναν. Αν δείτε τις εικόνες που δημοσιεύουμε θα διαπιστώσετε όλοι σας ότι η τραγική διοίκηση Δημητριάδη και στον τομέα αυτό απέτυχε παταγωδώς.

Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους:
Και παγκάκι δίπλα σε τάφο. Χώρος υπάρχει κατά το "λεφτά υπάρχουν"
Κενός τάφος αλλά ουδείς μπορεί να θάψει τον νεκρό του εδώ. Γιατί;
Είτε είναι πριβέ τάφος είτε οι αρμόδιοι είναι ανεπαρκείς και δε βλέπουν μπροστά τους



Είτε είναι τυφλοί και τον είδαν ότι είναι κενός είτε είναι πιασμένος εσαεί.
Όπως κάνουμε κράτηση στο αεροπλάνο σα να λέμε

Άδειος χώρος αλλά η διοίκηση του δήμου έσκαψε τον χώρο στάθμευσης

Πλακάκια ανάμεσα στους τάφους σε πολλά σημεία ενώ θα χωρούσε ακόμα ένας τάφος

Ανάμεσα στους τάφους έβαλαν πλακάκια πεζοδρομίου. Άνετα χωράει ακόμα ένας τάφος αλλά...

Μεταξύ των τάφων υπάρχουν κενά. Γιατί χάλασαν τον χώρο στάθμευσης;

Κι άλλος χώρος κενός. Προορίζεται για ρουσφέτια ή είναι κι αυτός ακατάλληλος;
Ποιος αποφασίζει που θα γίνουν οι ταφές;

Στον χώρο αυτόν θα μπορούσε να ταφούν οι νεκροί αλλά παραμένει κενός. Γιατί;

Σκουπίδια σε πρώτο πλάνο

Τριτοκοσμική εικόνα στις τουαλέτες. Πηγή μικροβίων και σιχαμάρας

Αντί για ταφές στον συγκεκριμένο χώρο ρίχνονται μπάζα


Άδειος χώρος αλλά δεν γίνονται ταφές εκεί. Υπάρχει υγρασία λες και πιο δίπλα δεν υπάρχει

Χώρος για άλλους τρεις τάφους αλλά παραμένει κενός

Πολύς χώρος για διάδρομος ενώ υπάρχει στενότητα χώρου. Δε νομίζετε;












 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή για την όποια Δημοτική Αρχή. Είναι ένας χώρος που οι πάντες πρέπει να σεβόμαστε. Όμως οι σημερινή κρατούντες έχων υποβαθμίσει την κρατούσα κατάσταση στα κοιμητήρια τις Πόλης μας. Άς γνωρίζουν ‘ότι όπου υπάρχει ζωή υπάρχει και ο θάνατος, μπορεί το θέμα να είναι μακάβριο, όμως αυτή είναι η αλήθεια, μια λέξη που η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, δεν την έχει στο λεξικό τις .

Ανώνυμος είπε...

Με το ρεπορτάζ σας αυτό αναδεικνύεται ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι την διαχείριση των Κοιμητηρίων την έχει ο Δήμος. Η Εκκλησία ασχολείται αποκλειστικά με τα θρησκευτικά τις καθήκοντα. Βεβαίως επιβάλλεται η συνεργασία Εκκλησίας –Δήμου για γενικά θέματα, όμως υπάρχει? Επομένως την κύρια ευθύνη έχει ο Δήμος, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Τα προβλήματα είναι πολλά και συγκεκριμένα. Πρώτον, υπάρχει κανονισμός για τα κοιμητήρια? Αν ναι γιατί δεν εφαρμόζεται? Δεύτερο, ποια είναι η σχέση μεταξύ του υπαλλήλου του κοιμητηρίου με τον Δήμο? Διότι τα ευτράπελα και η εκμετάλευση που γίνεται από τον ανεξέλικτο υπάλληλο στους συγγενείς των νεκρών είναι απαράδεκτο. Τρίτον, κατά την άδεια ταφής, η εκταφής τα γραφεία τελετών πληρώνουν στο Δήμο? Τέταρτο, Υπάρχει προσδιορισμένος χρόνος εκταφής? Πέμπτο, γιατί επιτρέπεται η άναρχη κατασκευή τάφων? Ποιος έχει την ευθύνη? Πάντως όχι η Εκκλησία. Έκτο, πώς λειτουργεί το οστεοφυλάκιο? Ασχολήθηκε ποτέ κανείς να δει την εκμετάλλευση που υφίστανται οι πενθούντες από τον αρμόδιο- αναρμόδιο υπάλληλο? Έβδομο, με ποια απόφαση ο χώρος παρκινγκ επιλέγει για χώρος ταφής? Με ποια απόφαση αφαιρέθηκαν τα κάγκελα τις περίφραξης και στη θέση τους χτίστηκε τοίχος? Ας έχουν υπόψη τους οι διοικούντες ότι για αυτά που τόσο εύκολα χαλάσανε οι δημότες τα πλήρωσαν, όχι αυτή από την τσέπη τους. Δεν μιλώ για την ευπρέπεια και την καθαριότητα, και τα δύο είναι άγνωστες λέξεις για τους αρμοδίους. Το συμπέρασμα είναι ότι στο χώρο των Κοιμητηρίων επικροτεί ένα μπάχαλο από κάθε άποψη, Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό στους νεκρούς. Δεν έχει σημασία αν δεν ψηφίζουν, κάποτε όμως τους ψήφιζαν.

Ανώνυμος είπε...

Παίζονται πολλά με τα νεκροταφεία!! Χρειάζεται έρευνα σε βάθος!! Ο ανθρώπινος πόνος γίνεται εκμετάλλευση χειρίστου είδους !! Ποίοι συμμετέχουν σε αυτή την απαράδεκτη κομπίνα? Ας βγούνε οι πολίτες να μιλήσουν χωρίς φόβο και πάθος Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!!!!

Ανώνυμος είπε...

Με τους, 13 Μαρτίου 10.03 & 10.05 συμφωνώ και επαυξάνω.Επί τέλους κάτι πρέπει να γίνει,δεν πάει άλλο η άγρια εκμετάλευση, προ παντός με τον αρμόδιο-αναρμόδιο υπάλληλο,ο οποίος έχει αναγορευθεί σε νεκροταφειοκράτορα και κάνει ό,τι θέλει.Ο κ.Δήμαρχος ας αναλάβει επί τέλους τις ευθύνες του,αφού δεν τις αναλαμβάνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.