Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ενεργοί Πολίτες Βέροιας: ΦΑΡΜΑΚΟ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ή ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;

Νίκος Μπέκης
Υπό το πρόσχημα μίας ακόμη μεταρρυθμιστικής κίνησης από αυτές που ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια βιώνει με τον σκληρότερο τρόπο, υπό την καθοδήγηση των μνημονιακών δυνάμεων και των οικονομικών συμφερόντων που εξυπηρετούν, καλείται το Κοινοβούλιο, για ακόμη μία φορά, να ανατρέψει την υπάρχουσα ισορροπία στο χώρο του Φαρμάκου, με ένα πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή ενός και...
μόνο άρθρου.

 Η ισχύουσα ρύθμιση, που έδινε το δικαίωμα σε καθένα φαρμακοποιό να έχει ένα φαρμακείο, διαρρηγνύεται και αντικαθίσταται με τη δυνατότητα ένας φαρμακοποιός να διατηρεί πολλά διαφορετικά φαρμακεία. Είναι βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτής της νομοθετικής ρύθμισης θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στη υλοποίηση της ουσιαστικής στόχευσης των μεγαλοεπενδυτών στο χώρο του Φαρμάκου στην Ελλάδα, που είναι η δυνατότητα σε κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις να διατηρούν αλυσίδες φαρμακείων κατά το πρότυπο των fastfood. Απώτερος σκοπός  βέβαια, δεν είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων που επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν, με τη μετατροπή των φαρμακείων από κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας σε εμπορικά καταστήματα με υπερκέρδη.
Στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται “το άνοιγμα του επαγγέλματος”  με το ...κλείσιμο των Φαρμακείων, καθώς δίνει τη δυνατότητα τα Φάρμακα να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπως συμβαίνει με το κρεοπωλείο ή το μανάβικο μέσα στο σούπερ μάρκετ. Δηλαδή το Φάρμακο θα προωθείται ως ένα ακόμη χρυσοφόρο εμπόρευμα, με πρώτιστο στόχο το κέρδος.

Οι Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας-Ανατροπή Τώρα ενώνουμε τη φωνή μας με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας και με τους λοιπούς φορείς, οργανώσεις και πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στην άλωση του Φαρμάκου και γενικότερα της υγείας, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων και καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

“Ενεργοί Πολίτες για τον Δήμο Βέροιας-Ανατροπή Τώρα”

Δεν υπάρχουν σχόλια: