Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Κόμμα, ρουσφέτι, λαμογιά / T. Τασιόπουλος

Του Τασιόπουλου*
Υποψίες και ερωτήματα προκαλεί η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά βουλευτής της Θεσσαλονίκης πριν την τριήμερη αργία της καθαρής Δευτέρας και πήγε να περάσει προφανώς  για να καθαρίσει τις λαμογιές Δημάρχων, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών  και υπηρεσιακών στελεχών τους οποίους απαλλάσσει ουσιαστικά από κάποιες ποινικές ευθύνες που απορρέουν από παρανομίες κατά την εκτέλεση συμβάσεων έργου.

Όσοι έχουν θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατανοούν απόλυτα τι συμβαίνει και όσοι παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στους δήμους αντιλαμβάνονται πλήρως το ρουσφέτι που έδωσαν τα κόμματα που κυβερνούν σε όσους δημάρχους, αντιδημάρχους, περιφερειάρχες και...
λοιπούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ή όσους βλέπουν πάλι προεκλογικά και στην εποχή της κρίσης, να ξαναγεμίσουν οι δρόμοι με πορτοκαλί γιλέκα.

Όλοι οι πολίτες- εν όψει μάλιστα εκλογών- δεν μπορούν να αποδεχτούν απαλλαγή όσων τα τσέπωσαν μέσω ρουσφετολογικής τροπολογίας, αφού αν δεν υπάρχει παρανομία, ας αποδειχτεί αυτό, με δικαστική διερεύνηση, και είναι βέβαιο ότι όσοι είναι αμέτοχοι ή αθώοι, δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, αντίθετα με όσους έκαναν τις ζαβολιές και προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από τα πάρε δώσε με βουλευτές που εν τέλει αποδεικνύεται ότι είναι βολευτές.

Στην σημερινή συγκυρία της κρίσης δεν πρέπει κανένας να επιδιώκει ούτε συγκάλυψη, ούτε αδιαφάνεια, ούτε ατιμωρησία καθώς στις δημοκρατίες πρέπει να ισχύει ο κανόνας ΑΠΟΦΑΣΗ- ΕΛΕΓΧΟΣ- ΤΙΜΩΡΙΑ.

Ορισμένα πράγματα στην ενημέρωση γίνονται διασκεδαστικά όταν κατανοείς το σκεπτικό που τα συνοδεύει.
Και στο δικό μας δήμο υπάρχει μια συγκυρία πέντε ανοιχτών υποθέσεων που διερευνώνται δικαστικά και άρα δεν είναι άκαιρη μια βουλευτική υποστήριξη.
Προσωπικά ομολογώ ότι έπρεπε να είχα προσέξει.
Μπορεί να ακούγεται συντηρητικό, μπορεί να είναι ζόρι να καταλαβαίνεις  τι λένε, αλλά εκ των συνθηκών καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι σοβαρό.
Κάποτε, πριν την κρίση, το τρίπτυχο εξουσία- μηχανισμός- χρήμα, ήταν βέβαιο ότι έβγαζε βουλευτές, υπουργούς, κυβερνήσεις, Νομάρχες και δημάρχους.
Στην μετά την κρίση εποχή δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα τα σχόλια στο διαδίκτυο που συνόδεψαν μια από τις συνεντεύξεις τύπου του υποψήφιου δημάρχου στον τόπο μας όπου ο ανώνυμος είπε:
«Ο εκπρόσωπος της μνημονιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την κάθοδό του στις εκλογές. Παρόντες και τα πρωτοπαλίκαρα βουλευτάδες του Νομού. Αυτοί που γονάτισαν τον κόσμο με την ψήφο τους στα μνημόνια, που κατάφεραν με την ανοχή του δημάρχου να εξαφανίσουν από την πόλη μας ΕΦΟΡΙΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και σε λίγο και το ΙΚΑ συμπαραστέκονται στον συνεργάτη τους!!! Εγώ τώρα να μείνω ήσυχος γιατί θα αναβαθμίσουν το Αεροδρόμιο στο Παλιοχώρι, θα αναβαθμίσουν το Κέντρο Υγείας, θα κτιστούν νέα ξενοδοχεία…»
Φαίνεται ότι καλά τα λέει ο ανώνυμος, θα τα έλεγε καλύτερα όμως αν γνώριζε ότι αντί κυνοκομείου που ήταν η προεκλογική υπόσχεση το 2010, έγινε κυνοκομείο όλη η Αλεξάνδρεια, ότι αντί της διαφάνειας και όλα στο φως, όλα μπήκαν στο σκοτάδι με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων, ότι επειδή δεν κόβονταν τιμολόγια τα ΣΔΟΕ έβαλαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόστιμα που τα πληρώνει ο κάθε ανώνυμος και ότι οι βουλευτάδες θα ψήφιζαν την τροπολογία της καθαρής Δευτέρας για να «καθαρίσουν» γνωστοί και φίλοι.

Τάσος Τασιόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος

ΥΓ.: Τα παλιά, τα καλά τα χρόνια ένας εκδότης έλεγε πως αν την προεκλογική περίοδο δεν βγάλει ένα διαμέρισμα θα είναι «μακάκας». Την εποχή της κρίσης είναι κατανοητό όλοι να αμείβονται κατά το έργο που προσφέρουν.
Άλλο όμως αυτό και άλλο κάποιοι να μαγνητοφωνούν ραδιοφωνικές εκπομπές δείχνοντας το κατακόρυφο ενδιαφέρον τους – και μπράβο τους- και άλλο να ακούν δυο πράγματα και να διαστρεβλώνουν το ένα αποδίδοντας μισές αλήθειες  που είναι χειρότερες από ολόκληρα ψέματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τον εργοδότη τους.
ΥΓ2: Πολεμικά διανθισμένες ψευδείς καταχωρήσεις με δήθεν «αθώα σχόλια» κατά παραγγελία, σε ανυπόμονο και ανήσυχο ΜΜΕ και ιδίως οι εμμονές και η πρεμούρα του, για να παραμείνει ο ίδιος δήμαρχος επειδή καλύπτει ανάγκες….. πορτοφολιών δεν πείθουν κανέναν.
Εξ άλλου στις δημοκρατίες το δικαίωμα της επιλογής ισχύει για όλους, τα ψέματα όμως για κανέναν. Ούτε καν για καρδιακούς φίλους.

*δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: