Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΤΟ ΑBΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ / Τ. Τασιόπουλος

του Τ. Τασιόπουλου
Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αποδειχτεί πως το αβγό του φιδιού που κάποιες φορές κατατρώει την δημοκρατία το κλωσούν συνήθως οι αστάθμητοι παράγοντες.
Πολλές φορές η ιστορία ενδιαφέρει από τη διπλή σκοπιά της διαδρομής των γεγονότων και των θεσμών και της εξέλιξης των ιδεών.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις δυο κατευθύνσεις δεν υπάρχει αντίθεση αλλά ένας απλός μεθοδικός διαχωρισμός.
Τα γεγονότα, οι θεσμοί και οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί κατά τον ΜΑΡΞ συμπλέκονται στενά μεταξύ τους.
Η πολιτική πείρα που μας...
προσφέρει η αναδρομή στο παρελθόν, προϋποθέτει καθολική εποπτεία πάνω στις εξελίξεις τόσο στο θεσμικό όσο και στον ιδεολογικό τομέα.
Στην ελεύθερη κριτική έρευνα η ελληνική ιδέα λέει ότι μπορεί κάποιος να είναι ελεύθερος άνθρωπος και να ανήκει σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
Επειδή αυτό ισχύει μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το «υποκειμενικό είναι» ενός ανθρώπου δεν είναι μια πράξη αυτοπροσδιορισμού της συνείδησης του, αλλά η συνισταμένη συγκεκριμένων αντικειμενικών όρων που διαμορφώνονται κάθε φορά στην κοινωνία και από οικονομικούς όρους.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πολλά πράγματα κυβερνούν τους ανθρώπους.
Τους κυβερνάει η θρησκεία, τους κυβερνούν οι νόμοι, τα πολιτικά αξιώματα, τα παραδείγματα του παρελθόντος, τα ήθη, οι τρόποι συμπεριφοράς και κυρίως η οικονομική ανέχεια και γι’ αυτό  πολλοί άνθρωποι ακροβατούν από κόμματος σε κόμμα.
Γι’ αυτό και κανένας δεν κατηγορεί όσους ακροβατούν από ιδεολογική άποψη, αλλά κατηγορεί ο καθένας κάθε μέτρο που επενεργεί πάνω στην ιδεολογία του, ως μέτρο αντίδρασης ώστε να καταλήγει η κοινωνία να μετράει  συνειδητοποιημένους πολίτες που έχουν οδηγηθεί στην οικονομική απελπισία να φωνάζουν με απόγνωση ότι συντάσσονται περιστασιακά με όσους προτάσσουν εκδίκηση. 
Σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει ένα μόρφωμα το οποίο μεθοδικά ενσωματώνει στην «ιδεολογία» του την εκδίκηση, παρασύροντας τους βρισκόμενους σε οικονομική απόγνωση και απελπισία.
Όλοι αυτοί πριν την κρίση  συνιστούσαν ένα πολύχρωμο καμβά κάθε ιδεολογικής απόχρωσης καθώς δεν υπάρχει κόμμα του δημοκρατικού τόξου στο οποίο να μην είχαν κάποιοι από αυτούς αναφορά.
Πράσινοι –  – πορτοκαλίσιοι , γαλάζιοι, ακόμα και κόκκινοι – κατά τις δημοσκοπήσεις- σε ώρες απόγνωσης βρίζοντας αποτελούν «Χιτλερίδη», αλλά το ευτύχημα είναι ότι στο δευτερόλεπτο της αυτογνωσίας συνετίζονται και συνέρχονται ιδεολογικά.
Συνεπώς στο δήμο μας ο κίνδυνος, δεν είναι αυτή η μάζα – που είναι και μικρή- αλλά  ο κίνδυνος είναι όταν κάποιος αγνοώντας πραγματικά περιστατικά, στο όνομα μιας απροσδιόριστης έκφρασης μοναδικότητας προοδευτικού –που και αυτό είναι άκρατος φασισμός- συνειδητά ή αφελώς να προσπαθεί αγανακτισμένους, απελπισμένους και περιστασιακά ευρισκόμενους σε απόγνωση δημότες, να τους σπρώξει χρεώνοντας τoυς εκφορά του λόγου, εκεί που τάχα ενδιαφέρεται να μην ξεστρατίσουν.
Μιλάμε ασφαλώς για απλούς ανθρώπους που είτε ψηφίζουν είτε ψηφίζονται και όχι για συνειδητοποιημένα και οργανικά τοποθετημένα στο ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ τόξο άτομα, που τέτοια άτομα από όσο γνωρίζουμε στο δήμο μας δεν υπάρχουν.
Αν πάντως υπάρχουν είναι υποκρισία να μην ονοματίζονται γιατί η κοινωνία μας είναι μικρή και ο κάθε θιγόμενος θα μπορεί να υπερασπιστεί όπως καλύτερα νομίζει τον εαυτό του και ο κάθε συνδυασμός να τους ξεβράσει .
Τώρα όσον αφορά την μονόδρομη επιμονή να στοχοποιείται ένας συνδυασμός – λες και οι απελπισμένοι δεν τρέχουν πρώτα στον έχοντα την εξουσία ή δεν είναι διάσπαρτοι σε όλο το φάσμα των συνδυασμών – σ΄αυτόν τον ένα συνδυασμό να γίνεται στοχοποιημένα εξειδικευμένη ερώτηση και η απάντηση να είναι κρυστάλλινη «ότι θέλουμε την στήριξη όλων των δημοτών χωρίς καμία εξαίρεση γιατί όλοι έχουν προβλήματα και όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, ότι δεν θέλουμε στήριξη κανενός κόμματος – εξ άλλου στην παρουσίαση άλλου συνδυασμού ήταν παρόντες τρεις βουλευτές – ότι δε ζητάμε πιστοποιητικά φρονημάτων» και παρ΄όλα αυτά όχι και τόσο άδολα να συνεχίζονται δημοσιεύματα με στοιχεία ΝΤΕΝΤΕΚΤΙΒ και ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ και να εγκαλείται ο μόνος που κρυστάλλινα τοποθετήθηκε – και σωστά δεν επανέρχεται – αν μη τι άλλο συνιστά τουλάχιστον απορία.
Προσωπικά δεν ανήκω σε συνδυασμό ούτε επιχειρησιακά, ούτε οργανικά – εξάλλου είναι γνωστό από το καλοκαίρι από τις συναντήσεις της Χαλκηδόνας, ότι βοηθάω όσο μπορώ απ’έξω συγκεκριμένο συνδυασμό- και άρα το κείμενο αυτό συνιστά προσωπική δημόσια απορία η οποία χρήζει προσοχής αλλά όχι απαντήσεις.
Τάσος Τασιόπουλος

Υ.Σ. Πρόσφερα και θα προσφέρω τις όποιες υπηρεσίες μου – στα πλαίσια των ολίγων δυνατοτήτων μου- εφόσον μου ζητηθούν,  χωρίς προαπαιτούμενα όσον καιρό θα διαρκεί η άποψη ότι το δήμο ΑΛΕΞ/ΡΕΙΑΣ – τον κατέστρεψε η κακοδιαχείριση προς όφελος εργολάβων και εργολαβίσκων.
Προφανώς αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις σαλτιμπαγκιές κάποιων στο όνομα « για το καλό του τόπου» που είναι το συμφέρον της τσέπης τους.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: