Τρίτη 29 Απριλίου 2014

"Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο"; Έχει βάση στις αυτοδοικητικές εκλογές / Του Λ. Κιοσέογλου

του Λ. Κιοσέογλου*
Ας ξεκινήσουμε με μια βασική παραδοχή: ΟΛΕΣ οι εκλογές είναι ΒΑΘΙΑ πολιτικές- και όσοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις επερχόμενες στην λογική του ''κάδο-λάμπα-σωλήνα'', είναι ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ. Γιατί ξέρουν πολύ καλά, ότι ΟΥΤΕ αυτά δεν θα μπορούν σε λίγο να κάνουν-με τα πετσοκομμένα κατά σχεδόν 70% (λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ) διαθέσιμα κονδύλια.

Κι ότι επίσης, όλο το μείγμα της αντιδραστικής ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ''μεταρρυθμιστικής'' πολιτικής των προηγούμενων χρόνων, βρήκε το...
γόνιμο έδαφος για να εμπεδωθεί στην εποχή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Είναι ΑΡΡΗΚΤΑ λοιπόν δεμένο το περιεχόμενο της πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την γενικότερη πολιτική που ασκείται από την συγκυβέρνηση.

Τι σημαίνει λοιπόν ΜΝΗΜΟΝΙΟ στην τοπική αυτοδιοίκηση;

-Σημαίνει να σου υπαγορεύουν διαθεσιμότητες και απολύσεις στους δήμους και την περιφέρεια-και να το κρατάς στο συρτάρι για ΜΕΤΑ τις εκλογές (αν δεν τάζεις και θέσεις ''εργασίας''...)

-Να σου επιβάλλουν το καθεστώς 5μηνης, 3μηνης και 2μηνης ''απασχόλησης'' με αποδοχές ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ - να σου επιβάλλουν να εφαρμόσεις στους ΟΤΑ όλων των βαθμίδων εργασιακές σχέσεις ΓΑΛΕΡΑΣ με μισθούς στο 50% των ήδη άθλιων σημερινών-και να το φέρεις ΕΛΑΦΡΑ

-Να εφαρμόζεις τα ΚΥΝΣΕΠ-και να σφυρίζεις δήθεν αδιάφορα ότι είναι ''συνεταιριστικού'' χαρακτήρα...

-Η αποβιομηχάνιση ανεργία και όλες οι πληγές του κόσμου της δουλειάς να αντιμετωπίζονται με ΑΜΗΧΑΝΙΑ από τους ΟΤΑ όλων των βαθμίδων- όπως ακριβώς από τις διαδοχικές κυβερνήσεις που ''γέννησαν'' με την πολιτική τους την δυστυχία.

-Να κλείνονται εργαζόμενες γυναίκες (ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ για μήνες) σε ΨΥΓΕΙΑ ιδιωτικών εταιριών συσκευασίας φρούτων και λαχανικών-προκειμένου να μην τις βρει η επιθεώρηση εργασίας-και οι ΟΤΑ να συναγελάζονται με τους ιδιοκτήτες.

-Να καταργούνται 'η να ''συγχωνεύονται'' οι δημόσιες δομές και υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, πολυιατρεία ΙΚΑ),να αποψιλώνεται η περιφέρεια από υπηρεσίες (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ)-και να προβάλλεις ότι ''η ιδιωτική πρωτοβουλία θα λύσει το πρόβλημα''. Την στιγμή που έχεις ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ανασφάλιστους- ΠΡΟΙΚΑ των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ που στηρίζεις ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

-Να βάζεις φαρδιά-πλατιά την υπογραφή σου στην κατασκευή φαραωνικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως για τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και παλαιότερα για την μονάδα του Μπόμπολα στην θέση 12 στην Βέροια)- ενώ ξέρεις ότι θα προκληθεί ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ καταστροφή στο περιβάλλον-και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ''ανάπτυξη'' θα είναι μηδαμινά. Και θα τα καρπωθούν ΜΟΝΟ συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

-Να υποβαθμίζονται περιοχές ολόκληρες από ιδιωτικές βιομηχανίες που παραβιάζουν κατά συρροή την νομοθεσία- και η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων να κάνει τον ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ- αν δεν ''δικαιολογεί'' και τις επιχειρήσεις...

-Να ξέρεις πολύ καλά ότι θα πρέπει να ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ την διαχείριση του  ΝΕΡΟΥ και των ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (τα  οποία θα εκτοξεύσουν τα δημοτικά τέλη σε ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ), και να το αποσιωπάς έντεχνα.

-Να αφήνονται το επαρχιακό οδικό δίκτυο και ο σιδηρόδρομος στο έλεός τους- και σαν αυτοδιοίκηση να μην έχεις ''αντιρρήσεις'' ακόμα και για νέα ΔΙΟΔΙΑ- αρκεί να έχουν ''λογικό'' κόστος...

-Να διαλύεται το εισόδημα της φτωχής αγροτιάς και η περιφέρεια να αρκείται σε ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ θρησκευτικού τύπου-χωρίς ουσιαστική πρόταση και παρέμβαση προς το κεντρικό ''κράτος''.

-να κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο, να υποφέρουν όσα απέμειναν-και λόγω των άθλιων ή ανύπαρκτων υποδομών (έλλειψης  πρόβλεψης, συντήρησης, κακοτεχνιών και εν τέλει διαφάνειας) να είναι στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Και το ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ;

-Σημαίνει να μιλάς για ΜΟΝΙΜΗ και σταθερή δουλειά με ΠΛΗΡΗ απασχόληση σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΣΙΟ τομέα- με ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ  συμβάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως, ασφαλιστική κάλυψη και εγγυημένη σύνταξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Με επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας και των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ διαπραγματεύσεων.

-Σημαίνει να αγωνίζεσαι για το σταμάτημα της φυγής και των κλεισίματος  εργοστασίων-με γνώμονα όμως την διατήρηση θέσεων ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ αμειβόμενης εργασίας-με μισθούς που ΟΝΤΩΣ θα καταβάλλονται.

-να αγωνίζεσαι για την προάσπιση και διατήρηση των ΔΗΜΟΣΙΩΝ κοινωνικών αγαθών που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ-όπως το νερό, το ρεύμα, οι δρόμοι-για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση στην ΔΗΜΟΣΙΑ δωρεάν υγεία, την παιδεία, τις δομές κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας-με όπλο την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χωρίς ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ανταλλάγματα.

-Να πιέζεις για ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινήτρων για επανεκκίνηση της μικρής αγροτικής παραγωγής- έξω από το πνεύμα της σημερινής ΚΑΠ, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα και τα καρτέλ των πολυεθνικών.

-Να απαιτείς ένα πρόγραμμα με προτεραιότητα την διατήρηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων-από ΔΗΜΟΣΙΕΣ τράπεζες ειδικού σκοπού.

-Να αντιλαμβάνεσαι την ανάπτυξη με ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ πρόσημο- να διασφαλίζεται δηλαδή η εφαρμογή της νομοθεσίας με περιβαλλοντικούς όρους και λαμβάνοντας υπόψη την δημόσια υγεία.

Μιλάμε δηλαδή για μιαν αυτοδιοίκηση έτοιμη να δώσει μάχες για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ των πολιτών που εκπροσωπεί- μάχες για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της κοινωνικά άδικης- όσο και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ - εφαρμοζόμενης πολιτικής των μνημονίων.

Μάχες όμως που θα δώσουν ΠΟΙΟΙ; είναι δυνατόν η ΑΡΡΩΣΤΙΑ της κοινωνίας να εμφανίζεται ως ''λύση'' και ''θεραπεία'';

Κάποιοι- όπως όλοι στο μνημονιακό στρατόπεδο της συγκυβέρνησης (ή και δήθεν ''αντάρτες'' τύπου Τζιτζικώστα- και όχι μόνο), δεν αλλάζουν με τίποτα.

Ακόμα κι αν ΜΑΣΚΑΡΕΥΟΝΤΑΙ σε ''εληες'', ''ποτάμια'' και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Τη ΛΥΣΗ την έχουμε όλοι ΕΜΕΙΣ οι απλοί ΜΝΗΜΟΝΙΟΠΛΗΚΤΟΙ πολίτες: στις 18 και 25 Μάη, μπορούμε να απαντήσουμε με τους δικούς μας ΟΡΟΥΣ και ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

*υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας με την "Ριζοσπαστική Ενότητα για την Ανατροπή" της Δ. Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: