Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ / Τ. Τασιόπουλος

του Τ. Τασιόπουλου*
Στα πλαίσια του ότι «ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ» και να ξεσκεπαστούν τα όσα ο απερχόμενος δήμαρχος και η παρέα του σκεπάζουν με τσιμπούσια και κορδέλες, είναι βέβαιο ότι υπάρχει ανάγκη.
Σήμερα πιστεύουν πολλοί ότι η κρίση θα κάνει τους πολίτες πιο συνειδητοποιημένους, λιγότερο ενθουσιώδεις και περισσότερο ρεαλιστές.
Στα πλαίσια αυτά η νέα εποχή ήταν βέβαιο πως θα αναζητούσε πολιτικούς που θα είναι καπετάνιοι και όχι χειριστές ψήφων ,γιατί οι λαοί κυβερνούνται με την ψήφο των πολλών, τα καταφέρνουν όμως με την ικανότητα των λίγων και...
την πνοή του ενός.
Αν είναι έτσι, είναι βέβαιο ότι είναι προτιμότερο να προβάλεις αλήθειες που πονούν παρά ψέματα που βολεύουν.
Στην περίπτωση αυτή είναι δεδομένο πως η ικανότητα ενός  ΔΗΜΑΡΧΟΥ είναι να μπορεί να επιλέγει εκτός από φίλους του, κυρίως τους εχθρούς του.
Και βεβαιωμένοι εχθροί του δημοσίου χρήματος είναι αυτοί που νομίζουν πως τα χρήματα αλωνίζουν και έτσι καθιστούν τη διαδρομή τους στα δημοτικά πράγματα όχι και τόσο κρυστάλλινη.
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως αυτή νοτίως του Αλιάκμονα, στη ΜΕΛΙΚΗ, δεν ευθύνονται  «οι σκευωροί», ευθύνεται κυρίως αυτός που ανεύθυνα διοίκησε και άφησε εργολάβους περιφράξεων και εργολαβίσκους να φτιάξουν βιλαέτι τον δημοτικό κουρμπανά αλωνίζοντας εργολαβείες και αμμοληψίες.
Η αποσύνδεση του δίκαιου από τον νόμο είναι σίγουρα πολύ επικίνδυνη ιστορία, γι’ αυτό η διαφορά ανάμεσα στο δίκαιο και την αυθαιρεσία είναι μικρή.
Πιο επικίνδυνη βέβαια είναι μια καινοφανής θεωρία όπου όταν επαναφέρεις στο προσκήνιο κακοδιαχείριση που πληρώνει ο φτωχός δημότης, για χρήματα που με τον πιο επίσημο τρόπο, ο πιο αρμόδιος φορέας – όπως είναι το ΣΔΟΕ – λέει ότι εισπράχτηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν, και άρα παρέμειναν σε κάποιες τσέπες, άγνωστο σε ποιες, η δικαιοσύνη που ασχολείται θα το βρει αυτό, να βρίσκεται κάποιος να διατείνεται ότι λειτουργεί διχαστικά, τόσο διχαστικά που αν για πολλοστή φορά ασχοληθεί κανείς με μπαγαποντιές ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ή ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ να διαπράττει διχαστικά τερτίπια……!!!
Βέβαια το πιο σίγουρο κριτήριο για να καταλάβεις αν κάτι που κάνεις είναι σωστό, είναι όταν δεν καταλαβαίνεις το γιατί δέχεσαι επιθέσεις.
Στην περίπτωση αυτή υπάρχει «επαγγελματίας» που δεν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του, νομίζει όμως πως ξέρει να εντυπωσιάζει, ο αφελής.
Τώρα, νοτίως του Αλιάκμονα, φαίνεται πως οι όροι αντιστρέφονται.
Το νέο ψηφοδέλτιο του νέου συνδυασμού κοσμούν λίγοι έμπειροι και ικανοί και πάρα πολλοί νέοι με γνώσεις και όρεξη για προσφορά και όχι σαν αυτούς που ψάχνουν σε ποιες τσέπες πήγε ο ΦΠΑ, γιατί το ΦΠΑ θα το αποδίδουν στο κράτος και κανένα ΣΔΟΕ δεν έχει λόγο.
Επίσης οι σωστές μελέτες δεν θα βαφτίζονται «ελλειπείς» για να έχουν τη δυνατότητα οι φίλα προσκείμενοι εργολάβοι να ζητούν είτε την αλλαγή της αντιστήριξης από τα φτηνά «ξυλοζεύγματα» στα ακριβά «KRINGS» με σκοπό να ανεβάσουν το κόστος κατασκευής κατά 500.000 με 600.000 ευρώ ή αν αυτό δεν τους «κάτσει» να ζητάνε τη διάλυση της σύμβασης με υπαιτιότητα του δήμου για να αιτηθούν μετά «διαφυγόντα κέρδη» της τάξης των 200.000 έως 600.000 ευρώ.
Φυσικά ότι και αν γίνει πληρώνουν τα κορόιδα οι δημότες χωρίς να έχουν δικαίωμα να μάθουν, γιατί τότε θα χάσει ψήφους το αφεντικό και άρα η γνώση της αλήθειας διχάζει.
Όπως διχάζει και η γνώση της τιμωρίας του δημάρχου για τον υδατόπυργο της ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ, όπως διχάζει η πληρωμή πεζοδρομίου στην ΚΑΒΑΣΙΛΑ που δεν έγινε ούτε ένα μέτρο, όπως διχάζουν οι ανέλεγκτοι ισολογισμοί της ΜΕΛΙΚΗΣ εκατομμυρίων ευρώ.
Τι δεν διχάζει;
Δεν διχάζει το κουκούλωμα από αργυρώνητους ή εξωνημένους και δεν διχάζει, γιατί ο πληροφορημένος πολίτης είναι ο πιο σωστός δημότης και ένας τέτοιος ψηφοφόρος είναι επικίνδυνος για τις λαμογιές και την κακοδιαχείριση.
  
Υ.Γ.(1) Το πόσο καλά πήγε η συνάντηση το μαρτυράει το πόσο θορυβήθηκαν και η χολή και τα δάκρυα που χύνουν μερικοί κακεντρεχείς και απαίδευτοι. Όπου ο μεν ένας ήρθε κατ ΄ ευθείαν από το Face control του προθαλάμου του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, οι δε άλλοι δύο συνηθισμένοι στην δικτατορία του ενός που τα ακουμπάει, και μη αντιλαμβανόμενοι συμμετοχικές διαδικασίες, να βλέπουν στον εφιάλτη τους, ρόλους «γλάστρας» και όχι ρόλους συνείδησης ευθύνης καθώς για τον τόπο είναι ώρα ευθύνης αφού τελειώνουν οι δικτατορίσκοι του τύπου «κάντο εσύ και εγώ είμαι εδώ».
Α, ναι τι σόι γυαλιά φοράνε αλήθεια και δεν βλέπουν γκοτζάμ, αυθαίρετη σιδηροκατασκευή που βγάζει μάτια, εκεί που πίνουν καθημερινά τον καφέ τους; ή μήπως συντάσσονται με την μπούρδα του αφεντικού που τα σπρώχνει ότι «ο Νίκος μαζεύει υπογραφές»!!!
Ε, ρε κοιλοδοκός  που τους χρειάζεται και αυτούς που πληρώνουν και αυτούς που πληρώνονται για να σιωπούν!!!

Υ.Γ (2) Είτε το θέλουν τα πληρωμένα παπαγαλάκια είτε όχι όλοι οι σκελετοί που υπάρχουν στις ντουλάπες του δημαρχείου θα οδηγηθούν στο φως.
Φυσικά πέρα από τους πέντε που ερευνούν σήμερα οι εισαγγελείς.

*δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: