Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παρατηρήσεις από την δημοτική εκλογή στην Αλεξάνδρεια / Τι επέλεξαν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ/ ΚΚΕ; Πόση αποχή είχαμε;

Σήμερα θα παραθέσω ορισμένα δεδομένα της εκλογής για τον δήμο Αλεξάνδρειας που κάνουν εντύπωση, είναι χρήσιμα στην ανάλυση και οδηγούν σε συμπεράσματα.

Αναλυτικά:

1. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής στον δήμο Αλεξάνδρειας ψήφισαν χίλιοι περίπου λιγότεροι.


2. Ο Δημητριάδης πήρε εξακόσια ψηφοδέλτια λιγότερα την δεύτερη Κυριακή σε σχέση με αυτά που πήρε την πρώτη Κυριακή.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες συμπολίτες που με τον έναν ή άλλον τρόπο υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν την δική του παράταξη έκαναν διαφορετική επιλογή την δεύτερη Κυριακή γιατί απελευθερώθηκαν είτε από την υποχρέωση του σταυρού είτε είδαν το μεγάλο προβάδισμα του Γκυρίνη και έσπασαν τα δεσμά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νεοχωρίου και του Κλειδίου που ενισχύει τον παραπάνω συλλογισμό.

3. Ο Γκυρίνης την δεύτερη Κυριακή πήρε 1.410 ψηφοδέλτια περισσότερα απ΄ ότι την πρώτη.

4. Οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσαν μαζί 2.768 ψηφοδέλτια.

5. Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι την δεύτερη Κυριακή είχαμε μια συμπεριφορά των ψηφοφόρων που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "απελευθερωτική". Παρέσυρε φράχτες και οδηγίες κομματικές και ψήφισε με ένα και μοναδικό κριτήριο: Να φύγουν. Να φύγει η διοίκηση Δημητριάδη που ήταν η πλέον κακή διοίκηση των τελευταίων δεκαετιών στην Αλεξάνδρεια. 

6. Εικάζω ότι η αποχή της δεύτερης Κυριακής προέρχεται από ψηφοφόρους του Δημητριάδη διότι αντιλήφθηκαν ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα να νικήσει και δεν υποβλήθηκαν σε έξοδα και ταλαιπωρία για να έρθουν εκ νέου για να ψηφίσουν. Επίσης, αποχή σημειώθηκε και σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ που είτε είναι ετεροδημότες είτε μόνιμοι κάτοικοι του δήμου. Οι μεν της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να είναι λιγοστοί διότι θεωρούν ως χρέος τους την ψήφο και πόσο μάλλον όταν η μάχη των ευρωεκλογών ήταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ως η μητέρα των μαχών.

7. Τα νούμερα δείχνουν ότι η αποχή αυξήθηκε κατά χίλια περίπου ψηφοδέλτια την δεύτερη Κυριακή και συμπεραίνω ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του χώρου έκανε αυτή την επιλογή αφού δεν ήθελε μεν την συνέχιση της διοίκησης Δημητριάδη αλλά και δεν ήθελε να δώσει ψήφο επιδοκιμασίας στην παράταξη Γκυρίνη. Βέβαια, ο κόσμος ξεπέρασε αυτές τις αμφίσημες στάσεις και στην πράξη έδωσε λύση.

8. Έχοντας υπόψη μου αρκετά συγκεκριμένα περιστατικά και παραδείγματα σε χωριά αλλά βλέποντας και τα αποτελέσματα μέσα στην πόλη (στα εκλογικά κέντρα της Αλεξάνδρειας) βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής που ήταν με ΣΥΡΙΖΑ/ΚΚΕ προτίμησαν ή οδηγήθηκαν σε επιλογή ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ σε ποσοστό του 50% ενώ οι υπόλοιποι μοιράστηκαν σε Γκυρίνη- Δημητριάδη.!


-Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στις ανακατατάξεις που σημειώθηκαν και για ποιους λόγους στα χωριά του δήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: