Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ

της ΧΑΡΑΣ ΑΞΟΥΡΙΣΤΟΥ

Καθημερινά διαπιστώνω με λύπη ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων η συμμετοχή των γυναικών ολοένα και μειώνεται. Περίτρανο παράδειγμα: σε αυτές τις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχει καμία υποψήφια επικεφαλής συνδυασμού στο δήμο της Βέροιας, ενώ όλα τα ψηφοδέλτια με δυσκολία στελεχώνονται από γυναίκες, εκτός του ότι, αν δεν υπήρχε η ποσόστωση, μπορεί να....
βλέπαμε και ψηφοδέλτια μόνο με άντρες...Και η «ευαισθησία» που επιδεικνύουν αρκετά πολιτικά κόμματα αλλά και πολιτικά πρόσωπα για τη γυναικεία συμμετοχή είναι τις περισσότερες φορές πέρα για πέρα προσχηματική.
Τα αίτια είναι πολλά. Δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε εδώ. Κυριότερο είναι η διαιώνιση του στερεότυπου –που δυστυχώς, ακόμη και οι νέες γυναίκες στηρίζουν- ότι «μια «καλή» γυναίκα οφείλει να ασχολείται κυρίως με την οικογένεια και να αφήνει την πολιτική, γιατί είναι «αντρική» δουλειά». Κι εγώ προσωπικά υπήρξα αρκετές φορές αποδέκτης βλεμμάτων αμφισβήτησης όχι μόνο από άντρες αλλά, το χειρότερο, από γυναίκες για το γεγονός ότι επέλεξα να ασχοληθώ με τα κοινά.
Η αναγκαιότητα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αναγνωρίστηκε, ως πολιτικό δικαίωμα, ήδη από την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948), ενώ τομή υπήρξε η Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997), η οποία ενέταξε στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της. Στην Ελλάδα, η εισαγωγή ποσοστώσεων από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ν.2910/2001 (Α΄ 91), καθιέρωσε την υποχρεωτική σε ποσοστό 1/3 -κατ' ελάχιστο- συμμετοχή από κάθε φύλο ως υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών παραμένει σε ισχύ και στο  νόμο Καλλικράτη 3852/2010 (Α΄ 87)) .
Το να περιθωριοποιούνται οι γυναίκες από την πολιτική και τη δημόσια ζωή συνιστά σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Τα ευχολόγια δεν αρκούν. Το εκλογικό σώμα σε αυτές τις εκλογές οφείλει να στηρίξει και να εμπιστευτεί τις γυναικείες υποψηφιότητες, έτσι ώστε να δώσει δύναμη και κουράγιο σε αυτές που προσπάθησαν να κάνουν καλύτερη τη ζωή στην πόλη μας, δίνοντας στην αυτοδιοίκηση τον καλύτερο εαυτό τους, όπως καθημερινά κάνουν και στο σπίτι τους, αλλά και ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα γυναικείας συμμετοχής που θα φέρει μελλοντικά ακόμα περισσότερες γυναίκες κοντά στην ενασχόληση με τα κοινά. Στόχος; Να έρθει η εποχή όπου η γυναικεία συμμετοχή θα είναι τόσο αθρόα, ώστε η ποσόστωση να είναι περιττή.
Σε αυτές τις εκλογές στηρίξτε έμπρακτα με την ψήφο σας τη γυναικεία παρουσία. Στο κάτω κάτω γυναίκα σημαίνει δημιουργία, ελπίδα και αρχή μιας νέας ζωής.

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΧΑΡΑ) ΑΞΟΥΡΙΣΤΟΥ
Υποψήφια με το συνδυασμό «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας-Ανατροπή Τώρα» με επικεφαλής τον Νίκο Μπέκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: