Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η επόμενη μέρα στον δήμο Αλεξάνδρειας / Άδεια γραφεία και προβληματισμός

Ο νέος δήμαρχος
Παν. Γκυρίνης
Σήμερα κλείνουμε έναν μήνα από τις δημοτικές εκλογές του Μαίου που οδήγησε στην έξοδο την διοίκηση Δημητριάδη και την ανάδειξη του Π. Γκυρίνη σε νέο δήμαρχο για την επόμενη πενταετία. Ο λαός αποφάσισε και με τεράστια διαφορά καταδίκασε τον Δημητριάδη ως τον πλέον αποτυχημένο δήμαρχο της μεταπολίτευσης για την Αλεξάνδρεια και με διαφορά 3.500 ψηφοδέλτια τον έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ίσως στο σπίτι του αν επαληθευτούν οι φήμες και τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται.

Το αποτέλεσμα της κάλπης έπεσε κατακέφαλα στους ανθρώπους της διοίκησης Δημητριάδη και το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό. Παράτησαν τα μολύβια τους και τους φακέλους τους και δεν....
πατάνε στα γραφεία τους σχεδόν κανείς. Το δημαρχείο δουλεύει στον «αυτόματο πιλότο» και ευτυχώς οι υπηρεσίες του δήμου ξέρουν την δουλειά τους και τσουλάει το πράγμα. Ωστόσο, το ζήτημα ήταν τόσο σημαντικό που ο απερχόμενος δήμαρχος έδωσε την δυνατότητα στον πρώην αντιδήμαρχο Στεργιόπουλο να βάζει υπογραφές σε διάφορα έγγραφα. Έγγραφα που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι αλλά τώρα που απουσιάζουν καθημερινά υπήρχε πρόβλημα.
Είναι φανερό ότι αν ο νόμος έδινε την δυνατότητα στους ηττημένους να έφευγαν αμέσως μετά την ήττα τους θα το έκαναν ευχαρίστως. Τους είναι αδύνατον να χωνέψουν ότι ο λαός τους καταδίκασε και μάλιστα με ηχηρό τρόπο. Ζούνε ακόμα στην αλαζονεία τους και δεν κατεβαίνουν με τίποτα στη γη, στην κοινωνία για να διαπιστώσουν τις αιτίες της ήττας τους. Κατά την άποψή τους φταίει ο λαός.

Από την άλλη μεριά, από την πλευρά των νικητών η εικόνα που βγαίνει προς έξω είναι θολή. Πέρασε ένα πρώτο διάστημα που ήταν γεμάτο με γιορτές και πανηγύρια και που ήταν απολύτως φυσιολογικά γεγονότα. Ο νέος δήμαρχος συναντήθηκε με τους συνεργάτες του σε μια εκδήλωση πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Συναντιέται με τους συνεργάτες του σχεδόν σε καθημερινή βάση και ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους, καταστρώνουν το σχέδιο δράσης τους εν όψει της ανάληψης διοικητικών καθηκόντων την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η εικόνα στην παράταξη Γκυρίνη είναι θολή. Θα περίμενε κανείς να πάρει την πρωτοβουλία ο νέος δήμαρχος να συγκαλέσει την δημοτική του ομάδα και να προχωρήσει σε μια πρώτη συγκροτημένη συζήτηση, με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα. Τα προβλήματα τρέχουν και η απερχόμενη διοίκηση δε δίνει δεκάρα. Τουτέστιν, αυτά θα διογκώνονται και θα εμφανιστούν τον Σεπτέμβριο οξυμένα και θα είναι οι καυτές πατάτες στα χέρια των νέων διοικούντων.

Για παράδειγμα. Το μεγάλο θέμα του Σεπτεμβρίου θα είναι τα σχολεία. Ο δήμος Αλεξάνδρειας διαθέτει 75 σχολικά κτήρια περίπου. Είναι αυτονόητο ότι αυτά πρέπει να συντηρηθούν ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές την εντεκάτη Σεπτεμβρίου. Επίσης, μέγα θέμα είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών που είναι μεν αρμοδιότητα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας αλλά ο δήμαρχος είναι αυτός που πρέπει να μεριμνήσει για τα παιδιά του δήμου του. Και πρέπει να μεριμνήσει από τώρα.

Επίσης, υπάρχουν ζητήματα που ναι μεν βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι της ευθύνης της απερχόμενης διοίκησης αλλά στο σύνολό τους τα έργα αυτά θα περάσουν στα χέρια και την ευθύνη της νέας διοίκησης. Με ποιον τρόπο ακριβώς θα διαχειριστούν τα έργα αυτά όταν ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί; Τι ακριβώς θα γίνει για παράδειγμα με το θέμα της αποχέτευσης στην Μελίκη που τόσο πολύ απασχόλησε τους συμπολίτες προεκλογικά;

Είναι προφανές ότι ο νέος δήμαρχος θα βουτήξει στα βαθειά από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα. Το γνωρίζει καλά γι αυτό και έχει ριχτεί στη δουλειά καταστρώνοντας σχέδια επί χάρτου. Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι συνεργάτες του δημοτικοί σύμβουλοι. Ορισμένοι μάλιστα δείχνουν να προβληματίζονται από την έκταση των βαρών που θα βρουν την επόμενη μέρα. Το οικονομικό «άνοιγμα» που θα εντοπίσουν, τις εκκρεμότητες που θα κληθούν να διαχειριστούν. Τους «σκελετούς» στα ντουλάπια και στα συρτάρια του δημαρχείου ενδεχομένως.

Επιβάλλεται και μάλιστα άμεσα ο νέος δήμαρχος να αρχίσει έναν κύκλο ενημέρωσης με τους συνεργάτες του και όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων να ερωτάται για τα σημαντικά ζητήματα αφού αυτός θα είναι που θα τα διαχειριστεί. Δεν μπορεί η απερχόμενη διοίκηση Δημητριάδη να υποθηκεύει το μέλλον του δήμου.
Επιβάλλεται ο νέος δήμαρχος να συγκροτήσει την διοικητική του ομάδα με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει απευθείας τα προβλήματα. Απαιτείται γνώση, εμπειρία διοίκησης, γνώση του αντικειμένου και διαφάνεια στην διοικητική λειτουργία. Η εικοσάδα των νέων δημοτικών συμβούλων είναι μια απολύτως επαρκής δεξαμενή στελεχών για να κάνει τις επιλογές του ο Π. Γκυρίνης. Με αυτούς θα συνεργαστεί όλη την πενταετία και με αυτούς πρέπει να δημιουργήσει την απαραίτητη «χημεία» για να παραχθεί αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών του δήμου. Κάθε άλλη «εξωθεσμική» απόπειρα εμπλοκής προθύμων που πιθανόν προσεγγίζουν τον νέο δήμαρχο ώστε να επωφεληθούν με διαφόρους τρόπους είναι φανερό ότι πρέπει να αποκρουστεί τώρα γιατί μόνο ζημιά θα προκαλέσει. 
Τέλος, κάθε εμπλοκή πολιτικών προσώπων είναι προφανές ότι θα έχει ζημιές για την νέα διοίκηση και όφελος μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα….
Ο νοών νοείτω.

3 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ας μη βιαζομαστε. Ο Γκυρινης και η ομαδα του θα κριθουν(αυστηρα) απο τον Σεπτεμβριο και μετα. Δεν ειναι ωρα για νουθεσιες...

Ανώνυμος είπε...

ΆΣΕ ΤΙΣ ΓΑΛΙΦΙΕΣ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΕ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΚΥΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ; ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟ; ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΟΧΛΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ. ΣΕ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΜΕΣΑ ΕΠΕΣΕ. ΕΣΥ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΚΑΝΕΣ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος από όλους τους Σουρλόπουλους είναι γραφικός? Μην μου πείς όλοι γιατί ……δεν θα σε πιστέψω.