Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

VIDEO - Η ανύπαρκτη προσβασιμότητα στην Αλεξάνδρεια απόδειξη της ανύπαρκτης κοινωνικής πολιτικής / Σχόλιο

Την Κυριακή το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΜΑΔΑ για την προσβασιμότητα στην πόλη καθήλωσε τους...
συμπολίτες που την παρακολούθησαν. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Οι περισσότεροι δεν ξέραμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας που δυσκολεύονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να κινηθούν στην πόλη εξ αιτίας μη προσβάσιμων πεζοδρομίων, ανυπαρξίας μπαρών, σπασμένων πλακών στα πεζοδρόμια, παρκαρισμένων αυτοκινήτων κλπ. 
Οι περισσότεροι από μας αγνοούσαμε τις δυσκολίες διότι δεν βρεθήκαμε ποτέ στη θέση αυτή. Δε νιώσαμε ποτέ αποκλεισμένοι. 

Οι εικόνες που είδαμε στην παρουσίαση που έκανε η Μαρία Κυροπούλου, ειδική παιδαγωγός, ήταν αποκαλυπτικές. «Μιλούσαν» από μόνες τους. Η Μαρία θύμωσε κάποιες φορές και το είπε. Καλά έκανε. 

Ακολούθησε το βιωματικό που έκανε η ψυχολόγος- ειδική παιδαγωγός Τασούλα Μουσκεφτάρα. Συμπολίτες και των δυο φύλλων έγιναν για λίγο τυφλοί και κάθισαν στο αναπηρικό καροτσάκι. Δυσκολεύτηκαν πολύ να διανύσουν λίγα μέτρα μέσα στο δημαρχείο. Το είπαν αμέσως μετά όταν ρωτήθηκαν. 

Το «δια ταύτα» είναι απλό και αυτονόητο. Οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι, οι μάνες με μικρά παιδιά σε καρότσι είναι πολίτες Β΄ Κατηγορίας και εν πολλοίς αποκλεισμένοι. Τα πεζοδρόμια της πόλης ακατάλληλα. Οι δρόμοι επικίνδυνοι. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αφιλόξενα αφού δεν διαθέτουν τουαλέτες για ΑμΕΑ. Οι δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης. Σχολεία χωρίς ασανσέρ. Το ίδιο το δημαρχείο αφιλόξενο για τον ΑμΕΑ δημοτικό σύμβουλο που εκλέχτηκε τώρα. Και το κυριότερο, όλοι εμείς χωρίς καμιά εκπαίδευση, χωρίς την απαραίτητη κουλτούρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας ως ισότιμους. Χωρίς οίκτο και ελεημοσύνες. 

Το έλλειμμα μεγάλο και διαρκές. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να κάνει παρεμβάσεις τάχιστα. Θετικό ήταν το γεγονός ότι παρέστησαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση από την αρχή ως το τέλος νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που προβληματίστηκαν. Οφείλουν να δράσουν τώρα που ξέρουν. 

Άφησα για το τέλος να σχολιάσω την παντελή απουσία της απερχόμενης διοίκησης. Ουδείς από τους κυρίους αυτούς δεν φιλοτιμήθηκε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση αυτή. Δείγμα της διαρκούς αδιαφορίας και της απαξίωσης για τους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. 
Πιθανόν να φοβήθηκαν την κριτική. Ούτε την στοιχειώδη εξυπνάδα δεν είχαν να εμφανιστούν και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να είναι σίγουροι ότι θα τους χειροκροτούσαν οι παριστάμενοι αν έλεγαν το …αυτονόητο. Ότι δεν έκαναν και στον τομέα αυτό τίποτα και δικαίως ο λαός τους «μαύρισε». Δεν το τόλμησαν και έδειξαν το πόσο «λίγοι» είναι.

Δείτε τα βίντεο από την εκδήλωση της Κυριακής. Είναι απολύτως διδακτικά




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ