Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

VIDEO - Επίσκεψη Κουτσούμπα σε συνεταιρισμούς στην Πέλλα και Ημαθία / Τι είπε στο Μακροχώρι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, το πρωί επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας, όπου τον υποδέχθηκαν παραγωγοί της... περιοχής.

Πρόκειται για έναν από τους πιο παραγωγικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που η παραγωγή του αγγίζει τους 100.000 τόνους φρούτα (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια). Η λειτουργία του έδωσε ζωή στην περιοχή. Σήμερα διαθέτει σημαντικό εξοπλισμό, όπως ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας και διαλογητήρια.

«Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχει όλος ο αγροτικός κόσμος», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θ. Σταματόπουλος. Όπως επισήμανε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Θ. Καρυδόπουλος, πρόεδρος του συνεταιρισμού της τοπικής κοινότητας Περαίας αλλά και αγρότες που πήραν το λόγο, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, οι τιμές των γεωργικών εφοδίων ανεβαίνουν.

Παράλληλα, οι τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πωλούν την παραγωγή τους δεν τους εξασφαλίζουν συχνά ούτε τα έξοδα που έχουν κάνει για αυτή. Το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών επιδείνωσε το ρωσικό εμπάργκο. «Αν δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί, δύσκολα θα αντέξουν δεύτερη χρονιά», τόνισαν χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν την παραγωγή.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η περιοχή της Πέλλας, είναι ένα μικρό δείγμα για το τί θαύματα μπορεί να κάνει το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας, αυτοί που δουλεύουν και αγωνίζονται. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει, να αναπτυχθεί και να θρέψει και τον πληθυσμό της και άλλους λαούς κάνοντας εξαγωγές σε ισότιμη βάση με αμοιβαίους επωφελείς όρους, στο πλαίσιο, όμως μίας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης. Ο Δ. Κουτσούμπας ανέπτυξε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Αναφερόμενος στο εμπάργκο της Ρωσίας, κατήγγειλε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, που ακολουθώντας τις επιταγές και τα μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, έφερε νέο πλήγμα στους παραγωγούς και τη διάθεση της παραγωγής της χώρας μας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ σε βουλή και ευρωβουλή, διεκδικώντας την αποζημίωση και τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Υπογράμμισαν πως όπως προκύπτει από τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αποζημιώσουν τους αγρότες για το χαμένο τους εισόδημα και να στηρίξουν το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

 Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκε σε σύσκεψη με αγρότες στο Μακροχώρι Ημαθίας που έγινε στο Παλιό Δημαρχείο. (δείτε εδώ video).

 «Αυτό που λέει ο λαός μας καθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα, ισχύει απόλυτα για τις συνθήκες που βιώνουν και οι παραγωγοί, και η αγροτιά, και οι κτηνοτρόφοι και οι εργάτες, οι υπάλληλοι, άλλα τμήματα της κοινωνίας», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

 Οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών αλλά και εργατικών σωματείων, πήραν το λόγο και μίλησαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 Στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις των φορέων ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, ακολουθεί επιλογές τις οποίες πληρώνει ακριβά ο λαός, οι φτωχοί αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι της χώρας. Μια τέτοια επιλογή ήταν και οι κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, που οδήγησαν στο ρωσικό εμπάργκο. Σε συνέχεια των σοβαρών προβλημάτων που προϋπήρχαν, το εμπάργκο ήρθε να δώσει άλλο ένα σοβαρό χτύπημα και να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής σε μια σειρά, κυρίως εξαγώγιμα, προϊόντα. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι παρεμβάσεις υπογράμμισαν την ανάγκη μαζικοποίησης του αγώνα, που είναι αγώνας επιβίωσης για φτωχούς αγρότες και εργαζόμενους.




πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια: