Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Γκυρίνης - Στόχος μας να δώσουμε ρόλο στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου/ Σήμερα η εξ αναβολής συνεδρίαση

O δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης με τους Ν. Μπρουσκέλη, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον Κ. Ναλμπάντη, αντιδήμαρχο στην χτεσινή διαδικασία που αναβλήθηκε
Αρκετοί από σας έχετε ακούσει ότι εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, με τον “Καλλικράτη”, έχει θεσμοθετηθεί ένα όργανο με την...
επωνυμία “Επιτροπή Διαβούλευσης” σε κάθε δήμο της χώρας. Υποτίθεται ότι αυτό το όργανο θα ήταν αντιπροσωπευτικό των φορέων της περιφέρειας του εκάστοτε δήμου καθώς επίσης και των ενεργών πολιτών που θα ήθελαν να μετάσχουν. Ο νόμος προέβλεπε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί συνερχόμενο τουλάχιστον κάθε εξάμηνο, δηλαδή δυο φορές το χρόνο, και να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μ΄ άλλα λόγια να εκφράζει γνώμη για τα θέματα που ήταν υποχρεωμένη η κάθε διοίκηση να φέρνει προς συζήτηση στο σώμα αυτό.

Στην πράξη βέβαια σε κανέναν σχεδόν δήμο της χώρας δεν λειτούργησε ο θεσμός αυτός για διαφόρους λόγους. Στην περίπτωση του δήμου Αλεξάνδρειας το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ήταν πολιτική επιλογή του τέως δημάρχου Δημητριάδη διότι δεν επιθυμούσε να βάλει έναν “τοποτηρητή” τρόπω τινά στην διοίκησή του. Επιθυμούσε την ενός ανδρός αρχή χωρίς έλεγχο και προσκόμματα. Η Επιτροπή Διαβούλευσης αφυδατώθηκε εξ αρχής και κατάντησε διακοσμητικό στοιχείο που ποτέ δεν συνεδρίασε, ποτέ δεν πήρε αποφάσεις, ποτέ δεν έπαιξε κανέναν ρόλο επί της ουσίας έστω και τον ελάχιστο που είχε την δυνατότητα εκ του αντιδημοκρατικού νόμου του Καλλικράτη.

Η απαξίωση της ΕΔ από την απελθούσα διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας είχε εμφανή αποτελέσματα. Όσοι εκπρόσωποι πολιτιστικών, αθλητικών, εργατικών κλπ συλλόγων και σωματείων ήταν μέλη της γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι ήταν μέλη μιας διακοσμητικής διαδικασίας που ήταν παρωδία και δεν ξαναπάτησαν ποτέ σε καμιά διαδικασία. Επικράτησε δηλαδή η άποψη ότι αφού δεν έχουν κανέναν αποφασιστικό χαρακτήρα τα όσα πούνε ή όποιες αποφάσεις πάρουνε δεν έχουν και κανέναν λόγο να δίνουν άλλοθι δημοκρατικότητας σε μια διοίκηση που η συμπέριφορά της ήταν βαθύτατα αντιδημοκρατική.

Άποψη από τα μέλη της επιτροπής που ήταν χτες στην διαδικασία
Χτες βράδυ η νυν διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας είχε καλέσει τους εκπροσώπους των φορέων και συλλόγων για να μετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Ε.Δ. Ωστόσο, η συνεδρίαση δεν έγινε διότι δεν υπήρχε απαρτία αφού από τα 50 μέλη της ήταν παρόντα μόλις τα 23 με αποτέλεσμα να αναβληθεί για σήμερα η συνεδρίαση και η οποία θα γίνει με όσα μέλη δώσουν το “παρών”. Η συνεδρίαση ούτως ή άλλως θα γίνει διότι το επιβάλλει ο νόμος που ορίζει ότι πρέπει να εκφράσει γνώμη η ΕΔ τόσο για το θέμα του τεχνικού προγράμματος του δήμου όσο και για άλλης φύσης θέματα που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Το θέαμα ήταν λυπηρό διότι ένας θεσμός που πέρα και έξω από την φιλοσοφία ή την σκοπιμότητα του νόμου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου και κυοφορίας ιδεών για την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία δεν μπορεί να συνέλθει ή όταν συνέρχεται αυτό γίνεται κατ΄ επίφαση.

Ο Π. Γκυρίνης στην ολιγόλεπτη τοποθέτήση του ήταν σαφής και κατανοητός δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του αναφορικά με την ΕΔ. Είπε ότι στόχος του είναι να “ζωντανέψει” η ΕΔ και να επιτελέσει ουσιαστικά το έργο της.
Αργότερα δήλωσε σε ερώτησή μας ότι η διοίκησή του και ο ίδιος προσωπικά θέλει να καταστήσει την συγκεκριμένη επιτροπή ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου και επαφής της διοίκησης με τα λαϊκά αιτήματα όπως αυτά εκφράζονται μέσω των εκπροσώπων τους στην επιτροπή. Κατά συνέπεια θα επιδιώξει να αναβαθμίσει την λειτουργία της ΕΔ και για το λόγο αυτό ζητάει από τους εκπροσώπους των φορέων να πάρουν μέρος στις εργασίες της συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση αυτή.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης θα γίνει σήμερα στις 8:30μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: