Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Δάσκαλοι και καθηγητές της Ημαθίας: Πολλά τα προβλήματα και αντί να τα λύσει ο Λοβέρδος κάνει "αξιολογήσεις" για να απολύσει κόσμο


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ημαθίας, το μεσημέρι της Δευτέρας (27/10), οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα που...
πλήττουν την Παιδεία, τα οποία δυσκολεύουν τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.

Τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ημαθίας, οι μισθοί πείνας των δασκάλων και καθηγητών, η ανύπαρκτη μεταφορά των μαθητών, τα ακατάλληλα και κακογραμμένα σχολικά βιβλία, είναι λίγα απο τα πολλά άλυτα ζητήματα που μαστίζουν την Παιδεία, ακόμα και σήμερα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Δημήτρης Πυρινός, τόνισε πως η κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, ενώ έχουν σχεδόν διαλυθεί οι υποστηρικτικές δομές όπως ολοήμερα σχολεία, βιβλιοθήκες, ενισχυτική και πρόσθετη διδασκαλία και στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

"Συζητάμε τα αυτονόητα για το πειθαρχικό δίκαιο", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Αλέκος Μόσχος, ενώ το ποιο σημαντικό πρόβλημα για τους καθηγητές είναι το Νέο Λύκειο, καθώς πέρυσι η εφαρμογή του είχε ως αποτέλεσμα το 20% της αποτυχίας της 1η Λυκείου σε ολόκληρο το Ν. Ημαθίας. "Ο υπουργός ενδιαφέρεται μόνο για το επικοινωνιακό κομμάτι", συνέχισε ο κ. Μόσχος, αφού υπάρχουν σχολεία στα οποία ακόμα και τώρα λείπουν βιβλία, τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, μίλησε και για την έγκαιρη και δωρεάν μεταφορά των μαθητών, καθώς τα παιδιά δημοτικού δε γίνεται να περιμένουν 90 ολόκληρα λεπτά, ενώ πολλές φορές είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους.

Ο Νίκος Μπέκης, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, γνωστοποίησε πως οι αυξήσεις των μισθών είναι παγωμένες μέχρι το 2016, άρα αυτό σημαίνει ότι δε θα προκύψουν αυξήσεις μετά τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών.

Για τα εκπαιδευτικά κενά μίλησε και ο Γιάννης Μελιόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσε γονείς και δασκάλους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση, ενώ οΠαναγιώτης Χατζησάββας, επίσης μέλος Δ.Σ. των Δασκάλων, τόνισε πως η εκπαίδευση έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα.

Ο Μιχάλης Γαλουζής, μέλος Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας, τόνισε ότι η εκπαίδευση και η κατάσταση των σχολείων αφορά όλη την κοινωνία.
Τέλος, η νηπιαγωγός, Σοφία Απιδοπούλου, υπογράμμισε ότι πολλά από τα νηπιαγωγεία του Ν. Ημαθίας έχουν υποκαταστήματα/παραρτήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια νηπιαγωγεία δεν αντέχουν τον αυξημένο αριθμό μαθητών και νοικιάζουν ξεχωριστούς χώρους, ώστε να στεγαστούν όλοι οι μαθητές, ενώ από το 2006 ή προσχολική αγωγή έγινε υποχρεωτική.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Θόδωρος Κακαγιάννης, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ, ο οποίος εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι δεν είναι ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά στην αξιολόγηση που προτείνει το Υπουργείο, καθώς και η Ελένη Γκόγκα.


πηγή: ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ / www.inveria.gr

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:


Δεν υπάρχουν σχόλια: