Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Στην Αθήνα για μεγάλα έργα του δήμου οι Γκυρίνης και Ναλμπάντης

Παν. Γκυρίνης
Άκρως ουσιαστική ήταν η διήμερη επίσκεψη του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη υπουργείων και οργανισμών για τρέχοντα θέματα του Δήμου που είναι σε εξέλιξη και απαιτούν αποφασιστικές λύσεις αφενός και πολιτικές παρεμβάσεις αφετέρου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους και να...
υλοποιηθούν εμπρόθεσμα προς όφελος των πολιτών του Δήμου Αλεξάνδρειας και άνοδο του βιοτικού επιπέδου τους.

Κ. Ναλμπάντης
Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο επί των τεχνικών έργων κ. Κωνσταντίνο Ναλμπάντη επισκέφθηκαν αρχικά τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου έθεσαν επί τάπητος το θέμα της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Μελίκης και της αντίστοιχης εγκατάστασης μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Ως γνωστόν, το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Μελίκης έχει μπλοκάρει εξ αιτίας της άστοχης και ελλιπούς μελέτης που είχε εκπονηθεί από εξωτερικούς μελετητές σε παρελθόντα έτη, με αποτέλεσμα η ανάδοχος εταιρία να έχει αιτηθεί τη διάλυση της σύμβασης. Παράλληλα η δημοπράτηση του έργου της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού (συνοδό έργο) έχει προχωρήσει και βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης, η οποία αν υλοποιηθεί εμπρόθεσμα θα διασφαλίσει τη μετάβαση και τη χρηματοδότηση ολόκληρης της ενταγμένης πράξης στο νέο ΕΣΠΑ 2015-2020.

τη συνέχεια ο Δήμαρχος, συνοδεία πάντοτε του αρμόδιου αντιδημάρχου, επισκέφθηκαν την ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου και ενημερώθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την πορεία ένταξης της πράξης «Βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης της περιοχής της Μελίκης» και πληροφορήθηκε για τις μελλοντικές προσκλήσεις χρηματοδότησης που αναμένονται να ανακοινωθούν από την ως άνω Υπηρεσία. Στόχος της Διοίκησης του Δήμου είναι να υποβληθούν προς χρηματοδότηση τόσο η κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στις περιοχές Κυψέλη και Νησελούδι όσο και η κατασκευή αγροτικής οδοποιίας σε καίριες θέσεις της αγροτικής υπαίθρου. Το συμπέρασμα από την συνάντηση αυτή ήταν άκρως θετικό και αναμένονται σύντομα ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το έργο της κατασκευής αρδευτικού δικτύου στην Δημοτική Ενότητα Πλατέoς, όπου αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η κατασκευή του έργου κωλυσιεργεί με υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου στην Περιφέρεια αναμένεται δώσει οριστικές λύσεις για την επιτυχή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.Ακολούθως ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος, επισκέφθηκαν τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπου και συζήτησαν εκτεταμένως για τα ενταγμένα Υποέργα της πράξης «Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση του Δήμου Αλεξάνδρειας», τα οποία είχαν «παγώσει» με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στα έργα της κατασκευής του περιαστικού ποδηλατόδρομου, της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (και κατασκευή της οροφής) του Δημοτικού κολυμβητηρίου, την ανάπλαση της πλατείας των Αμπελοτοπίων και την βιοκλιματική ανάπλαση των πλατειών Ελευθερίας και Σταθμού ΟΣΕ. Ο Δήμαρχος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα εκδοθεί σύντομα νέα Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία «θα δίνεται το πράσινο φως» για τη συμβασιοποίηση των προαναφερόμενων Υποέργων, με την προϋπόθεση βεβαίως να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους (έως 31.12.2015). 

 Η τελευταία τους επίσκεψη έλαβε χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου και συνάντησαν τον αρμόδιο υφυπουργό κύριο Γεώργιο Στύλιο με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της λειτουργίας των ΣΕΚ Αλεξάνδρειας και της ίδρυσης παραρτήματος ΙΕΚ στην Αλεξάνδρεια. Έθεσαν υπόψη του, την αναγκαιότητα να ενταχτούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της σχολής, ορισμένες σύγχρονες ειδικότητες που θα την αναβαθμίσουν αφενός και θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον για απορρόφηση των αποφοίτων του από τις τοπικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα πρότειναν και έγινε αποδεκτό από τον υφυπουργό, να ενταχτούν στο πρόγραμμα σπουδών των ΣΕΚ οι ειδικότητες της αισθητικής, της κομμωτικής και βοηθών νοσηλευτών, έχοντας δεδομένη την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών. Επίσης ο υφυπουργός αξιολόγησε με θετικό τρόπο την πρόταση ίδρυσης παραρτήματος ΙΕΚ με κύριες ειδικότητες της αρχιτεκτονικής τοπίου και της φυτικής παραγωγής με έναρξη λειτουργίας από το εαρινό εξάμηνο 2015.


Τέλος, η επίσκεψη της Διοίκησης του Δήμου στην πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε με μια κατ΄ αρχήν συνάντηση με ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για το θέμα της παραχώρησης στο Δήμο Αλεξάνδρειας, του οικοπέδου με αριθμό Ο.Τ. 850 πλησίον του 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου (περιοχή παλιών εκκοκκιστηρίων), συνολικής έκτασης περίπου 7.252 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: