Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΕΙΤΕ!» / Ανεξάρτητος Συνδυασμός Ημαθίας

Μια απάντηση στον κ. Καλαιτζίδη      
Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζιδη σχετικά με την εκφώνηση του πανηγυρικού  της 28ης Οκτωβρίου. Γιατί, ενώ όλοι καταλαβαίνουμε πως για λόγους που ανάγονται στην επίδραση της τύχης, όταν τον πανηγυρικό καλούνται να εκφωνήσουν γυναίκες, κάτι συμβαίνει και είτε δεν....
εκφωνείται πανηγυρικός (16η Οκτωβρίου), είτε αντικαθίσταται  η ομιλήτρια  από άνδρα ομιλητή (28η Οκτωβρίου). Δεν υπάρχει τίποτε (;) παράξενο επαυτού και θα έπρεπε να δείξουμε όλοι την κατανόησή μας στον κ. Αντιπεριφερειάρχη. Φροντίζει όμως ο ίδιος ο κ. Καλαϊτζίδης  με την ανακοινώσή του να μας πει πως αντιλαμβάνεται την θεσμική του θέση. Και λέει πολλά! Ας τα σχολιάσουμε:
  • «Με θλίψη παρατηρώ αυτές τις ώρες που βρισκόμαστε στην Αθήνα σύσσωμοι, οι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Ημαθίας. για να δώσουμε την μάχη για σημαντικά προβλήματα του τόπου μας, όπως είναι η παραμονή του Τελωνείου..”
Με τους βουλευτές του Νομού παρέα κ. Καλαϊτζιδη; Εσείς δεν είσαστε που λέγατε πως φέρουν την ευθύνη για την κυβερνητική πολιτική; Εσείς δεν είσαστε που καλούσατε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν συλλαλητήριο στα γραφεία των βουλευτών του Νομού για το θέμα της μετακίνησης των μαθητών; Το θέμα της μετακίνησης του Τελωνείου δεν είναι κυβερνητική επιλογή; Δεν φέρουν ευθύνη οι βουλευτές; Πότε, σε τόσο μικρό διάστημα, έγιναν αγωνιστές;
  • “Η μόνη αρμόδια, κατά το πρωτόκολλο, του προγράμματος εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Ο ίδιος προσωπικά, ως αντιπεριφερειάρχης, από την Τρίτη 21η Οκτωβρίου με σχετικό έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου Οικ.418033/1564/21-10-14 απέστειλα την σχετική πρόσκληση προς όλους τους φορείς και φυσικά και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, έχοντας ορίσει ως ομιλητή τον φιλόλογο κ.Σίμο Πουλασουχίδη”.
Εσείς κ. Αντιπεριφερειάρχη δεν φτιάξατε μόνο το πρόγραμμα, αλλά επιλέξατε και ποιος θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό. Σας δίνει αυτό το δικαίωμα το πρωτόκολλο; Αλήθεια την 25η Μαρτίου θα επιλέξετε και τους ανά την Περιφερειακή Ενότητα ιερείς που θα πραγματοποιήσουν την δοξολογία; Μήπως και τους γυμναστές που θα συνοδεύουν τους ουλαμούς; Μήπως θα επιλέξετε και τους μαθητές που θα παρελάσουν; Να ρωτήσουμε και για μαθήτριες ή μήπως εκεί θα αποφασίσει η θεά τύχη και ίσως αποκλειστουν; Πολλά τα ερωτήματα. Κι αυτό το πρωτόκολλο να μην αναφέρει ρητά το αυτονόητο: “ Οι εορταστικές εκδηλώσεις ΕΙΝΑΙ ο Αντιπεριφερειαρχης!”
  • “Προς αποφυγή δε κάθε παρεξήγησης, η πρόσκληση προς την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στάλθηκε τόσο με αλληλογραφία, όσο και με φαξ, για το οποίο ενημερώθηκαν από την αρμόδια υπάλληλο της Π.Ε Ημαθίας, τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ώστε να μην υπάρξει παρανόηση”.
Γιατί άραγε να υπάρχει πιθανότητα παρανόησης; Γιατί να χρειάζονται και αλληλογραφίες και φαξ, αν εξαρχής είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του κ. Καλαϊτζίδη;
  • “Το θερμό χειροκρότημα, μετά το πέρας της ομιλίας, που δέχθηκε ο ίδιος ο κ.Πουλασουχίδης, από ΟΛΟΥΣ τους παρευρισκόμενους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, επιβεβαιώνει θετικά αυτή μου την απόφαση”.
Εδώ ο αντιπεριφερειάρχης μας αναπτύσσει τις μαντικές του ικανότητες. Γιατί να βάλει αλήθεια να εκφωνήσει τον πανηγυρικό κάποιος που δεν θα εισπράξει το θερμό χειροκρότημα; Σκοπός είναι να προβλέπεις εκ των προτέρων ποιος μπορεί να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα!!! 
Εδώ βέβαια μπορεί να κάνουμε λάθος και ο κ. Καλαϊτζίδης απλά να εννοεί πως η απόφασή του ήταν θετική γιατί το θερμό χειροκρότημα το εισέπραξε ο κ. Πουλασουχίδης και όχι όποιος – όποιος ή (καλύτερα) όποια – όποια. Δεν έχουμε καταλάβει ποια από τις δύο εκδοχές εκφράζει τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία.
  • “Πρόθεση μου είναι και στο μέλλον να εκφωνούν πανηγυρικούς σε αντίστοιχες εθνικές επετείους, που κατά το πρωτόκολλο την διοργάνωση τους έχει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, καταξιωμένοι άνθρωποι, όλων των ηλικιών” .
Όσο κι αν στύψαμε το κεφάλι μας δεν μπορέσαμε να βρούμε πως θα επιλέγει ο κ. Καλαϊτζίδης τους καταξιωμένους. Γι’ αυτό, σαν ένα μικρό διάλειμμα στο κείμενο, θα παραθέσουμε ένα χωρίο από άρθρο σε τοπική ιστοσελίδα. Άσχετο με το θέμα μας μεν, απαραίτητο δε για να σπάσει η μονοτονία του κειμένου:
“Συγκίνησε τους παρευρισκόμενους στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παντελεήμονας, ο φλογερός πατριωτικός πανηγυρικός του φιλόλογου κ. Σίμου Πουλασουχίδη, στον οποίο ανατέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη, αυτή η μεγάλη τιμή. Ο Σίμος, ο οποίος είναι γιος του πρώην αντιδημάρχου Βέροιας κ. Κώστα Πουλασουχίδη, υπήρξε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την “Αλληλεγγύη” του Απόστολου Τζιτζικώστα”.
Παρά την μικρή διακοπή δεν μπορέσαμε να βρούμε πως ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης με τον συνδυασμό “Αλληλεγγύη” του κ. Τζτζικώστα θα επιλέγει τους καταξιωμένους. Σίγουρα πάντως τα κριτήρια του δεν θα είναι κομματικά όπως καθαρά το αναφέρει στο τέλος της επιστολής του: “…Μακριά από κομματικές επιλογές και πολιτικαντισμούς”. Και κάτι ακόμα: Λέτε, κ. Καλαιτζίδη, «καταξιωμένοι άνθρωποι». Άραγε συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες; Γιατί, ως γνωστόν, (μιας και το έφερε η κουβέντα) ολόκληρη Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το ερώτημα αν είναι άνθρωπος η γυναίκα! Το ξέρετε αυτό κ. Καλαϊτζίδη;
Ας συνεχίσουμε όμως:
  • “Οι δήθεν «προοδευτικές καταγγελίες», ατόμων που αγνοούν τον εκκλησιαστικό χώρο, όπου κατά παράδοση εκφωνούνται οι πανηγυρικοί των εθνικών μας επετείων, με αφήνουν παγερά αδιάφορο.”
Ποιος αλήθεια διατύπωσε τη θεωρία του “δεν δικαιούνται δια να ομιλούν” πριν τον κ. Καλαϊτζίδη; Η ασθενής μας μνήμη δεν μας ευνοεί. Αλλά και φακέλωμα στους «αγνοούντες τον εκκλησιαστικό χώρο»; Πάντα τέτοια κ. Αντιπεριφερειάρχη!
Αυτή ήταν η απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη σε όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν την τύχη, την μοίρα, αν θέλετε, στην επιλογή του εκφωνητή του πανηγυρικού. Εμείς πάντως είμαστε βέβαιοι πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη: Η επιλογή από τον ίδιο, της «καταξιωμένης» κυρίας που θα εκφωνήσει τον επόμενο πανηγυρικό στην εκκλησία του Αγ. Αντωνίου, θα κλείσει τα στόματα όλων των προοδευτικών που αγνοούν τον εκκλησιαστικό χώρο. Εκεί θα είμαστε και θα το δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: