Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Επερώτηση Ανταρσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που βιώνουν ήδη την κατάργηση του 8ωρου, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά και την απλήρωτη εργασία θα χάσουν κάθε δικαίωμα στην προσωπική ζωή, και .....
την ξεκούραση. Με την όξυνση της επίθεσης που συντελείται τα τελευταία χρόνια, κράτος, εργοδότες και κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση προπαγάνδας για να πείσουν την κοινωνία ότι είναι… κοινωνική ανάγκη τα μαγαζιά να λειτουργούν και τις Κυριακές! Όλοι οι ξύλινοι και δογματικοί μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».


Ωστόσο η μόνη αλήθεια είναι, ότι, οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάζουν προς το χειρότερο και ότι, εκτός από τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τα εξαήμερα, την ορθοστασία, την προσαύξηση της Κυριακής-αργίας που θα καταργηθεί (ήδη σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν δίνεται καν), υπάρχουν εταιρείες που στέλνουν εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο τις Κυριακές. Απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι οργανώνουν την πάλη τους με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μικρή επιτυχία αυτού του κινήματος είναι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το ζήτημα των 52 Κυριακών. 
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που πρωτοστατούν σε αυτή τη μάχη δεν έχουν αυταπάτες. Οι 7 εργάσιμες Κυριακές είναι ακόμα εδώ, σχεδιάζονται Λευκές Νύχτες όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και μετά τα μεσάνυχτα, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή.


Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με την τεράστια ανεργία και φτώχεια ενώ στην τουριστική βιτρίνα της Χαλκιδικής και του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης κρύβονται εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα, ανασφάλιστοι και εσχάτως “ωφελούμενοι” δηλαδή σύγχρονοι σκλάβοι που δουλεύουν κυριολεκτικά για μια μπουκιά ψωμί.


Η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να πάρει μια σαφή, κατηγορηματική θέση για το θέμα της κυριακάτικης αργίας και των ωραρίων εργασίας των εμποροϋπαλλήλων.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:

- Θα αποδεχθεί και θα στηρίξει το αίτημα των εμποροϋπαλλήλων για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

- Θα γίνουν σεβαστά τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο εργασίας τους.

- Θα παρέμβει ο κ. Περιφερειάρχης για την επαναφορά της αργίας του Αγίου Πνεύματος που ήταν κατοχυρωμένη σε δεκάδες συλλογικές συμβάσεις

- Θα σταματήσει κάθε συζήτηση και θα αποτρέψει κάθε παρέμβαση για διοργάνωση Λευκών Νυχτών με την στήριξη της Περιφέρειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: