Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί απεργούν οι δικηγόροι; Συνέντευξη προέδρου ΔΣ Βέροιας / Εις βάρος των πολιτών οι νέες διατάξεις

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα (2/12) ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτριος Ζυγουλιάνος, μιλώντας για το επίμαχο νομοσχέδιο του ΚπολΔ, για το οποίο απέχουν οι Δικηγόροι εδώ και δύο εβδομάδες από τα καθήκοντά τους και μάλιστα σήμερα και αύριο διεξάγουν σχετικά δημοψήφισμα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας. 

 Ο κος Ζυγουλιάνος, είπε πως....
ολόκληρος ο νομικός κόσμος ξεσηκώθηκε κατά του νέου ΚπολΔ: “Δεν πολεμάμε μόνο για τα συντεχνιακά μας συμφέροντα, αλλά για την Κοινωνία, μιας και με τις νέες διατάξεις που προβλέπει ο νέος κώδικας επιχειρείται φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών, συγκεκριμένα καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη.  
Οι πολίτες δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στα ακροατήρια από δικηγόρους, ούτε θα καταθέτουν ως μάρτυρες, αλλά θα προσκομίζουν έγγραφα-ένορκες βεβαιώσεις οι οποίες θα γίνονται σε συμβολαιογραφικά γραφεία, και όλοι γνωρίζουμε πώς συντάσσονται αυτές (καθ' υπόδειξιν και με μεγάλο κόστος).  
Συνεπεία αυτού, θα αυξηθούν οι μηνύσεις και τα ποινικά δικαστήρια λόγω ψευδομαρτυρίας.  Eίναι αδιανόητο να στερείται ο πολίτης την εκπροσώπηση από δικηγόρο. 
Οι δε δικαστές θα διατάζουν να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μέσα σε 100 ημέρες, και εφόσον χρειαστεί και το κρίνουν αναγκαίο, θα καλούν με νέα πράξη μάρτυρες να καταθέσουν ενώπιόν τους, πράγμα που σημαίνει ότι δε μιλάμε για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης”.  

Όπως επίσης σημείωσε ο Δημήτρης Ζυγουλιάνος, ο νέος ΚπολΔ στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης πλέον θα κατατάσσει στους αναγγελμένους δανειστές πρώτες τις τράπεζες, οι οποίες θα ικανοποιούνται για ολόκληρη την απαίτησή τους, οι δε ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι απαιτήσεις εργαζομένων και οι λοιπές απαιτήσεις θα μένουν ανικανοποίητες.  
Μάλιστα, η κατακύρωση του ακινήτου θα γίνεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, πράγμα αδιανόητο.  

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι τα ένδικα βοηθήματα μειώνονται και πλέον οι πολίτες δε θα έχουν δυνατότητες αντίδρασης στο στάδιο του πλειστηριασμού.  

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα μείωσης των παραβόλων και των δικαστικών ενσήμων, τα οποία έχουν αυξηθεί πολύ, και έχουν καταστήσει ασύμφορη την προσφυγή των πολιτών στα δικαστήρια, πχ για την άσκηση έφεσης το παράβολο φτάνει έως και τα 400-500 ευρώ.  
Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί στην Ολομέλεια και στον αρμόδιο Υπουργό και δε δόθηκε ακόμη λύση.  

Οι Δικηγόροι σχεδόν όλης της χώρας διεξάγουν σήμερα και αύριο δημοψήφισμα, με ερώτημα εάν επιθυμούν ή όχι το νέο ΚπολΔ και σε περίπτωση που ψηφίσουν ΟΧΙ, επιλέγουν εάν επιθυμούν αποχή διαρκείας ή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη.

 www.inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: