Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Εκδήλωση - Διατροφικές συμβουλές από ειδικούς στους μαθητές των δημοτικών σχολείων - Στον δήμο Αλεξάνδρειας

Ασφυκτικά γεμάτη από παιδιά ήταν το πρωί της Πέμπτης η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας. Ο λόγος;
Μια πολύ όμορφη, ενημερωτική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έλαβε μέρος με θέμα: “ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΥΓΑΡΙΑ” - ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αλεξάνδρειας και το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Πρόγραμμα Πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας “ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ”  και προσκάλεσαν όλα τα....
δημοτικά σχολεία της Αλεξάνδρειας να την παρακολουθήσουν. Δυστυχώς, βέβαια, λόγω του μικρού χώρου, ήταν αδύνατον να παρευρεθούν τόσα πολλά παιδιά μέσα στην αίθουσα γι  αυτό και την εκδήλωση παρακολούθησαν μόνο 1 τάξη μαθητών από κάθε σχολείο. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι σε όλα τα παιδιά και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικό με τν παιδική διατροφή και παχυσαρκία.
 



Μια εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρον και αρκετές πληροφορίες που παρουσιάστηκαν με ποικίλο υλικό (powerpoint, βίντεο, φωτογραφίες κ.λ.π.).


Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

•  ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- Ιατρός, Πρόεδρος ΔΣ
•  ΓΚΥΡΙΝΗ ΖΩΗ- Διαιτολόγος
•  ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ- Παιδίατρος
•  ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ- Οδοντίατρος
•  ΚΟΥΛΟΥΜΤΟΥΡΗ ΘΩΜΑΗ- Εκπαιδευτικός

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν πολύ κατατοπιστικοί και πρόθυμοι να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά και να γίνει κατανοητός ο λόγος τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απηύθυναν τον λόγο στο παιδικό κοινό κάνοντάς τους ερωτήσεις και ζητώντας να εκφράσουν τα σχόλιά τους σχετικά με τα όσα άκουγαν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν χαιρετισμό και εισαγωγή του κ. Μπρουσκέλη ο οποίος έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και την εκδήλωση. Ενημέρωσε μάλιστα ότι η Αλεξάνδρεια είναι ένα νέο μέλος που συμμετέχει πλέον και αυτή στο πρόγραμμα και πως το πρόγραμμα αυτό είναι τριετές και θα έχει διάρκεια από το 2014 ως το 2017. Τόνισε, επίσης, πως αυτή η εκδήλωση πρόκειται για την 1η δράση του προγράμματος και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με περισσότερο ενδιαφέρον και συμμετοχή των παιδιών.
 
Η κ. Γκυρίνη Διαιτολόγος τόνισε την σημασία του ενεργειακού ισοζυγίου. Να υπάρχει δηλαδή ισορροπία στην κατανάλωση τροφής και άσκησης και έδωσε στα παιδιά συμβουλές για την σωστή διατροφή (όπως το καθημερινό και πλούσιο πρωινό, η κατανάλωση 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων, η κατανάλωση 5 γευμάτων την ημέρα κ.λ.π.)

Η εκπαιδευτικός κ. Κουλουμτούρη αναφέρθηκε για τις επίσημες διατάξεις που αφορούν τα κυλικεία των σχολείων και με απλά λόγια μίλησε για τις τροφές που πρέπει να έχουν τα σχολικά κυλικεία, για τις τροφές που δεν επιτρέπονται, για τους τρόπους σωστής συντήρησης των τροφίμων και έδωσε κάποιες συμβουλές στα παιδιά για το ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα τρόφιμο για να μπορούν να το καταναλώσουν με ασφάλεια.

Ο οδοντίατρος Γιάννης Γκιουρτζής, στη συνέχεια, μίλησε για την στοματική υγεία. Έκανε λόγο για τις τροφές που κάνουν καλό στα δόντια, αλλά και αυτές που τους κάνουν κακό και έδωσε κάποιες συμβουλές προσωπικής υγιεινής των δοντιών. Τόνισε, επίσης, την μεγάλη σημασία που έχει η υγεία των δοντιών τόσο για τον οργανισμό μας, αλλά ακόμη και για την  εμφάνισή μας.

Ο παιδίατρος Στέφανος Γκιουρτζής τέλος, αναφέρθηκε κυρίως στην παιδική παχυσαρκία. Μίλησε για τα αίτιά της, για τους τρόπους διάγνωσής της αλλά και τους τρόπους πρόληψης. Τόνισε, χαρακτηριστικά, τα ποικίλα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η παιδική παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: