Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ισ. Χαλκίδης, ο στενός κορσές, το καφενείο και ο δήμαρχος Γκυρίνης / σχόλιο

Η είδηση του Σαββάτου για την κοινωνία του δήμου Αλεξάνδρειας ή για ένα σημαντικό τμήμα της ήταν η παραίτηση του Ισαάκ Χαλκίδη από την θέση του αντιδημάρχου της δημοτικής ενότητας Μελίκης. Ασφαλώς πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξέλιξη που για τον περισσότερο κόσμο, που αγνοεί τα όσα συμβαίνουν στην διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας εκλαμβάνεται ως "ξαφνική" και "κεραυνός εν αιθρία". Βέβαια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και.... καθόλου έτσι.

Ο Ισ. Χαλκίδης, για να θυμίσουμε λίγο τα γεγονότα και να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα, μπήκε στον συνδυασμό του Π. Γκυρίνη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι του είχε γίνει κρούση, το σκέφτονταν αφού δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια αποτυχημένη υποψηφιότητα. Ήθελε δηλαδή, να παίξει στα σίγουρα. 
Τελικά, έβαλε υποψηφιότητα όταν διαπίστωσε εμπράκτως ότι η νίκη ήταν βεβαία και ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να "πάρει το αίμα του πίσω" από τον άσπονδο φίλο του στην Μελίκη, τον Κ. Βενιόπουλο.

Η εκλογή του δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε εντυπωσιακή. Τρεις συμβούλους έβγαλε η παράταξη του δημάρχου και ο Ισαάκ τερμάτισε τρίτος. Παρ΄ όλα αυτά, και παρά το ότι μόνο στην δική του δημοτική ενότητα, στο δικό του γήπεδο δηλαδή, η παράταξη Γκυρίνη υπέστη μεγάλη ήττα, ο νέος δήμαρχος τον όρισε αντιδήμαρχο στην περιοχή αυτή. Τον τίμησε δηλαδή αναγνωρίζοντας ότι και η δική του συμβολή, έστω η μικρή όπως αποδείχτηκε, ήταν καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ισαάκ Χαλκίδης δεν είναι "χθεσινός" στην πολιτική πιάτσα. Θήτευσε επί σειρά ετών σε διοικητικές θέσεις στον πρώην δήμο Μελίκης και έγραψε ιστορία. Για άλλους η ιστορία του είναι θετική και για άλλους αρνητική. Ωστόσο, όλοι στην περιοχή γνωρίζουν τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, την απόλυτη διάθεση να γίνεται το δικό του, να "κάνει παιχνίδι" και λογαριασμό να μη δίνει. Ήθελε δηλαδή να πάντα να ξεχωρίζει. 

Τώρα που έγινε αντιδήμαρχος θεώρησε ότι έπρεπε να συνεχίσει με τον ίδιο στυλ, με το ίδιο μοντέλο που ξέρει. Μ΄ άλλα λόγια, ήθελε να είναι ο "δήμαρχος Μελίκης" και όπως όλοι αντιλαμβάνονται, αυτό ήταν εκτός πάσης δεοντολογίας και του μοντέλου διοίκησης που ακολουθεί ο νέος δήμαρχος.
Οι συγκρούσεις δεν άργησαν να έρθουν. Ο Ισ. Χαλκίδης αδυνατούσε να κατανοήσει ότι οι αρμοδιότητες που καταμερίστηκαν στους θεματικούς αντιδημάρχους ήταν ουσιαστικές και όχι κατ΄ επίφαση. Η συνεχής τριβή μεταξύ τους πολλές φορές ανέβασε στα "κόκκινα" το κλίμα μεταξύ τους. 
Ήταν θέμα χρόνου η έκρηξη αφού το πλαίσιο που είχε στηθεί τον στένευε, ο κορσές ήταν στενός και δεν άντεχε. Αυτός είχε μάθει αλλιώς και στα καφενεία ήδη είχαν αρχίσει τα σχόλια και οι συγκρίσεις. Το κλίμα δεν το άντεχε...

Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται ότι πήρε από μόνος του την πρωτοβουλία και οργάνωσε εκείνη την φιέστα στην Μελίκη όπου παρουσία δεκάδων συμπατριωτών του είπε ότι έγινε εν αγνοία του δημάρχου και εκεί εξήγγειλε, ως ο δήμαρχος της περιοχής, την αλλαγή του καθεστώτος άρδευσης της περιοχής. Αλήθεια, ολοκληρώθηκε εκείνη η εξαγγελία;

Με την επιστολή του ο τέως αντιδήμαρχος κατηγορεί τον δήμαρχο ότι δεν παράγεται έργο διότι δεν λειτουργεί γρήγορα η διοίκηση. Δηλαδή, δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Είναι προφανές ότι αν κάτι τέτοιο ισχύει είναι επιλήψιμο και κατακριτέο. Είναι όμως έτσι;
Μήπως οι βιαστικές αποφάσεις έχουν νομικά κενά και με μαθηματική ακρίβεια θα στείλουν όποιοι τις πάρουν στο σκαμνί με την κατηγορία "παράβαση καθήκοντος"; Μήπως;

Η παραίτηση ήταν μονόδρομος για τον Ισαάκ. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τον δικό του τρόπο. Δεν έλεγχε καμιά υπηρεσία και ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να κάνει έστω και την πιο μικρή εξυπηρέτηση (λάμπες, κάδους, λακούβες κλπ) προς τους χωριανούς του. Δεν άντεξε και την ...έκανε.
Εξ άλλου, δεν είχε και κανέναν λόγο να παραμείνει όταν έχει ολοκληρώσει τον πολιτικό του κύκλο...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχετε καλό ρεπορτάζ. Πράγματι ο κ Χαλκίδης είναι εκρηκτικός άνθρωπος αλλά και εργατικός. Τα πράγματα στο Δήμο μας δυστυχώς πάνε από το κακό στο χειρότερο. Στα ίδια προβλήματα που αναφέρετε ο κ Χαλκίδης, τα είχε αντιμετωπίσει και ο κ Αλεξόπουλος ο οποίος και είχε υποβάλει την παραίτηση του προ καιρού και την έστειλε στον κ Δήμαρχο με τον κ Κυρκιλιανίδη. Τελικώς με παρέμβαση πολλών φίλων του με πολύ κόπο ανακάλεσε την παραίτηση του. Επομένως καλό θα είναι να ψάξετε για την αλήθεια και για την αιτία τις παραίτησης, αλλά και για την εν γένει λειτουργία του Δήμου. Με ένα ρεπορτάζ σας με τους υπαλλήλους του Δήμου θα μάθετε την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ο επομενοσ ποιοσ φευγει εσυ ξερεισ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΠΟΡTΑΖ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΧΝΑ ΤΩΡΑ ΤΙ? ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Nikos Lioliopoulos είπε...

Η ανάλυση είναι σε γενικές γραμμές σωστη, παρότι είναι φανερά υπερασπιστική του δημάρχου. Ο Χαλκίδης ξέρουμε όλοι λίγο πολύ ποιος είναι. Εκείνο που δεν ξέραμε ηταν ο Γκυρινης αφού ηταν παντελώς άγνωστος πριν τον στηρίξει η τριάδα της Χαλκιδονας. Και αρχίζει να φαίνεται σιγά σιγά οτι μάλλον είναι ανεπαρκής. Ας περιμένουμε όμως, μήπως μας διαψεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Ο σπέρνων ανέμους φίλε Πάνω , θερίζει θύελλες. Καλές είναι οι μαγκιές σου αλλά μέχρι εκεί που σε παίρνει. Και εσύ Νίκο Αλεξόπουλε που τα κόβεις χοντρά και λες ότι ο Χαλκίδης έπρεπε να μυήσει με το Δήμαρχο πριν παραιτηθεί , εσύ όταν είχες υποβάλει την παραίτηση σου είχες ενημερώσει τον Δήμαρχο , η την δημοτική ομάδα? Έχεις το καθαρότατο προφίλ μην το χαλάς για κάποιους που δεν αξίζει, είναι μια προτροπή από φίλους που σε αγαπάνε , αλλά και σε σέβονται.