Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Οι μανόλιες, ο πρόεδρος και η ζητούμενη συνεννόηση στην διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας- σχόλιο

Όταν είδα τις μανόλιες κομμένες από τη ρίζα τους ένιωσα θλίψη και οργή μαζί. Αμέσως μετά..... αναρωτήθηκα ποιος "φωτεινός" εγκέφαλος είναι αυτός που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτή την απόφαση. Ποιος άραγε είναι αυτός που ελαφρά τη καρδία έδωσε εντολή να κοπούν δέντρα που φυτεύτηκαν πριν από μια δεκαπενταετία τουλάχιστον σε έναν δρόμο στο Καμποχώρι και που μεγάλωσαν κοντά μια γενιά αυτής της γειτονιάς.

Η απορία λύθηκε σχετικά σύντομα. Μικρή περιοχή είμαστε και τα νέα διαδίδονται γρήγορα. Επέλεξα να μην γράψω τίποτα εκείνες τις μέρες γιατί θα ήταν εν θερμώ. Γράφω τώρα έχοντας μια χρονική απόσταση από το γεγονός θέλοντας να αναδείξω ορισμένες παθογενείς παραμέτρους που υπάρχουν στην καθημερινότητα μιας αυτοδιοίκησης. 

Οι μανόλιες κόπηκαν διότι ορισμένοι περίοικοι είχαν εκφράσει παράπονα τόσο στον σημερινό πρόεδρο του χωριού όσο και στην προηγούμενη. Τα παράπονα ήταν ότι πέφτουν τα φύλλα και βρομίζουν το πεζοδρόμιο!!!
Ναι, υπάρχουν ακόμα τέτοιοι συμπολίτες που θεωρούν "βρωμιά" τα πεσμένα φύλλα ενός δέντρου. Το παράπονο του περίοικου άκουσε ο νυν πρόεδρος που αιτήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου να κοπούν τα δέντρα. Έτσι, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να ενημερωθεί το χωριό. Χωρίς να ρωτηθούν οι άλλοι Καμποχωρινοί που κατοικούν στον ίδιο δρόμο.

Η υπηρεσία του δήμου είδε την αίτηση και αντί να απορρίψει πάραυτα το αίτημα εξέδωσε απάντηση που τεκμηρίωνε το αυτονόητο. Ο πρόεδρος μπερδεύτηκε με μια σημείωση που είδε χειρόγραφη στο χαρτί και αντί να καταλάβει ότι τον παρέπεμπαν στο άρθρο 8 νόμισε ότι του έδιναν άδεια να κόψει 8 μανόλιες. Αυτός έκοψε τέσσερις κάνοντας εκπτώσεις.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα αλλά πριν φτάσουμε στο λάθος υπάρχουν και άλλα σκαλοπάτια. Με ποιο πλαίσιο και με ποιο τελικά δικαίωμα αποφασίζει να αιτηθεί ένας πρόεδρος, ένας σύμβουλος, ένας διευθυντής, ένας όποιος τέλος πάντων έχει μια αρμοδιότητα να κοπούν δέντρα. Κόβονται βραχίονες δέντρων σε σχολεία που κρίνεται από τους αρμόδιους ότι αποτελούν κίνδυνο για τους μαθητές ή το ίδιο το κτήριο. Κόπηκαν όμως στο παρελθόν δέντρα από τον περίβολο της εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια χωρίς να πάρει κανείς είδηση.

Αν δεν απατώμαι για να κοπούν δέντρα που ανήκουν είτε στον δήμο είτε στο κράτος αλλά ακόμα σε ιδιώτες απαιτείται άδεια από την πολεοδομία, πλήρης αιτιολόγηση για την επικινδυνότητα του δέντρου, φωτογραφίες και η κοπή να γίνει από υπαλλήλους του δασαρχείου αφού πρώτα ενημερωθούν και είναι παρόντες υπάλληλοι τόσο της ΔΕΗ όσο και του δήμου. Από τα παραπάνω αμφιβάλω αν έγιναν ορισμένα ή και κανένα.
Πιο συγκεκριμένα και από το 2009 με απόφαση του τότε υφυπουργού Καλαφάτη ισχύει το εξής: Για την κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, δεν απαιτούνται έγγραφα του οικείου Δασαρχείου ή της δασικής υπηρεσίας. Απλώς, κατατίθεται βεβαίωση του μηχανικού ότι αυτά δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων, από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.  Αυτή θα συνοδεύεται επίσης από τεχνική έκθεση του μηχανικού στην οποία θα περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κοπή.

Ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης όταν ρωτήθηκε σε συνεδρίαση του συμβουλίου για το θέμα επιχείρησε να καλύψει τον συνεργάτη του αλλά παράλληλα καταδίκασε το γεγονός ρίχνοντας βάρος και έμφαση στο ότι θα αντικατασταθούν οι κομμένες μανόλιες αμέσως.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει ρητό και απολύτως σαφές από τον ίδιο προς όλους τους προέδρους ότι καμιά ενέργεια δεν θα κάνουν που αφορά σε τέτοιο ή παρόμοιο ζήτημα αν πρώτα δεν ενημερώνουν την διοίκηση και δεν τηρούν τον νόμο.








Δεν υπάρχουν σχόλια: