Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Συντονιστικό φορέων και πολιτών για τους πρόσφυγες στη Βέροια - έγινε η πρώτη συνάντηση

Έπειτα από πρόσκληση φορέων και πολιτών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αλληλεγγύης με την άφιξη των προσφύγων και την εγκατάστασή τους στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας, συναντήθηκαν στο «Καφέ Σερεμέτας» την Κυριακή στις 11.00 το πρωί, πολίτες και φορείς, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, του Αντιδημάρχου Παιδείας και Προέδρου της ΚΕΠΑ, κ. Γιώργου Σοφιανίδη και του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Νίκου Μπέκη.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν με τη σειρά οι φορείς και οι πολίτες και κατέθεσαν προτάσεις προκειμένου, αφενός να καταδικαστούν οι εκδηλώσεις .....
ξενοφοβίας οι οποίες έλαβαν χώρα αποσπασματικά και μεμονωμένα από πολίτες κατά την άφιξη των προσφύγων το βράδυ της Παρασκευής (25/3/16) και αφετέρου για να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τόσο οι ανάγκες των προσφύγων, όσο και για να αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία τους ανθρώπους αυτούς με τις οικογένειές τους και να σταλεί και ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στο πανελλήνιο.

Μετά την κατάθεση των προτάσεων αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας www.prosfyges-veria.gr ηλεκτρονική διεύθυνση prosfyges-veria@gmail.com και σελίδας στο facebook, όπου θα υπάρχει καταγραφή των διαρκών αναγκών του κέντρου φιλοξενίας και των προσφύγων σε τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και είδη υποδομής, όπως επίσης και η προσφορά εθελοντικής εργασίας. Mε δελτία τύπου θα ανακοινωθούν οι δράσεις που θα οργανωθούν από φορείς και πολίτες.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να οργανωθεί αντιπολεμική εκδήλωση - αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το πιθανότερο την Παρασκευή του βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου, όπου θα γίνει συλλογή των αναγκαίων – παραπάνω ειδών αλλά και καταγραφή εθελοντών για παροχή εργασίας. Επίσης, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν επιτροπές και υποομάδες για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και της προσφοράς της κοινωνίας της Βέροιας με στελέχωση από εθελοντές.

Μετά το πέρας της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα, όπου η συντονιστική επιτροπή από φορείς, μαζί με πολίτες συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον Διοικητή του στρατοπέδου, Αντισυνταγματάρχη κύριο Ταραμονλή, ο οποίος έδειξε ουσιαστική διάθεση συνεργασίας και επαίνεσε την πρωτοβουλία των πολιτών. Επεσήμανε ότι οι ανάγκες σίτισης καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το στρατό, ενώ για υποστρώματα και κουκέτες θα μεριμνήσει η Ύπατη Αρμοστεία.

Κοινός στόχος όλων είναι σταματήσει ο εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος είναι η βασική αιτία που δημιουργούνται οι προσφυγικές ροές και οι πρόσφυγες να διευκολυνθούν άμεσα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό που αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ελλάδα. Είναι κοινός τόπος ότι οι πρόσφυγες δεν προσκλήθηκαν από την Ελλάδα, ούτε οι ίδιοι επέλεξαν να έρθουν αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι, όχι γιατί βρέθηκαν προσκεκλημένοι από μια πολιτική ανοιχτών συνόρων αλλά διότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πολιτική κλειστών συνόρων από χώρες τις Ευρώπης. Ωστόσο, για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουν εδώ εγκλωβισμένοι θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε στα πλαίσια της αυτοοργάνωσής τους να δώσουν και οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματά τους αλλά και εμείς να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος τον οποίο υποδεικνύει αφενός η παιδεία μας και ο πολιτισμός μας και αφετέρου θα περιορίσει τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να ανακύψουν.

Οι φορείς και οι πολίτες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους ανθρώπους αυτούς όπως κάνουμε και με τους συντοπίτες μας οι οποίοι χειμάζονται από την οικονομική κρίση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διότι θεωρούμε ότι στην ανέχεια και στην ανάγκη δεν χωρούν διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συνδημότες στη συνέχιση της συλλογής όλων αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης, καθαριστικών, ειδών προσωπικής φροντίδας κ.α. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου συνεχίζεται η συλλογή, καταγραφή και διαλογή των προσφερόμενων ειδών από το Δήμο Βέροιας, τις ώρες 09.00 με 15.00 και 17.30 με 21.00, στο 5ο Γενικό Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό) από τις 09.00 έως τις 14.30 και στην EXPRESS SERVICE στον περιφερειακό δρόμο της Βέροιας, όλο το εικοσιτετράωρο.

Συντονιστής για τις δράσεις εντός του Κέντρου Φιλοξενίας έχει οριστεί ο κ. Δημήτρης Ρόπτης με τηλέφωνο επικοινωνίας 6942625648 και γενικός συντονιστής των φορέων και πολιτών, ο κ. Γιώργος Λιόλιος με τηλέφωνο επικοινωνίας 6936506050

Δεν υπάρχουν σχόλια: