Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε εργαστήρι φιλαναγνωσίας με την Πάττυ Παπαδήμου

Ταξιδεύοντας στον Κόσμο του Βιβλίου…
       
Δ-Τ/ Στον μαγικό κόσμο του βιβλίου βρέθηκαν οι μαθητές της α γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας την Δευτέρα 11 Απριλίου όταν η κ. Πάττυ Παπαδήμου, εκπρόσωπος για την Βόρεια  Ελλάδα του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-υλοποίησε στην τάξη τους ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου του σχολείου, Κυριακής Ιντζεβίδου.
       
Η κ. Παπαδήμου μπήκε στην τάξη φορτωμένη με ένα.....
καλάθι μηνύματα και μια  αγκαλιά βιβλία τα οποία , όπως εξήγησε, ήταν  από την IBBY και οι μαθητές θα μπορούσαν να δανείζονται. Στη συνέχεια ξεκίνησε την ανάγνωση του βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση, «Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων» την οποία διέκοπτε συχνά προκειμένου οι ομάδες να εκτελέσουν οδηγίες που τους έδινε με γραπτά μηνύματα σχετικές με το κείμενο που διάβαζε. Οι μαθητές την άκουγαν συνεπαρμένοι και πρόθυμα έγραφαν συνθήματα, εξέφραζαν  σκέψεις, όνειρα και επιθυμίες με μεγάλη άνεση, ζωγράφιζαν συμμετέχοντας σε ένα δημιουργικό βιωματικό  παιχνίδι γνώσης και φαντασίας.
       
Έπειτα οι μαθητές  παρουσίασαν ένα βιντεάκι που είχαν ετοιμάσει με αφορμή το σύνθημα της ΙΒΒΥ  «διαβάζω & αλλάζω» όπου  εξηγούν πόσο αλλάζουν διαβάζοντας. Στο τέλος η κ. Παπαδήμου ενθουσιασμένη από τις απόψεις των παιδιών   τους παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη  όπου μίλησε για το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ και τις δράσεις του.
       
Η IBBY -The International Board on Books for Young People- είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματείο πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, είναι το Ελληνικό Τμήμα αυτού του διεθνούς οργανισμού. Τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο και το αποδεικνύουν έμπρακτα. Βασικοί σκοποί του είναι η συνένωση και συνεργασία όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν την προαγωγή, διάδοση και κυκλοφορία των βιβλίων για νέους και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και του ενδιαφέροντος των παιδιών, των εφήβων, των εκπαιδευτικών και κάθε ενδιαφερομένου ενηλίκου, για το ποιοτικό βιβλίο για παιδιά.
      
Ευχαριστούμε την κ. Παπαδήμου για το όμορφο ταξίδι που μας χάρισε και τη συγχαίρουμε για τη δράση της όπως και όλα τα μέλη του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: