Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας αξιολογεί την συνεδρίαση για το κλείσιμο των γυμνασίων Πλατέος και Τρικάλων

Την δική του αποτίμηση και παράλληλα δίνει απαντήσεις, που η διαδικασία δεν του επέτρεψε να δώσει, κάνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος σχετικά με την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας στην οποία συμμετείχε και κατέθεσε την άποψη του συνδικάτου για την πρόταση της διευθύντριας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας να κλείσουν τα γυμνάσια Πλατέος και Τρικάλων και να δημιουργηθεί ένα νέο γυμνάσιο στην Κορυφή.

Γράφει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας για την παράταξη στην οποία ανήκει (Ανεξάρτητος Συνδυασμός- Εκπαιδευτική Παρέμβαση) τα εξής:


Μικρά, αλλά σημαντικά και διαφωτιστικά από την συνεδρίαση του Δ.Σ. Αλεξάνδρειας για την πρόταση συγχώνευσης των Γυμνασίων

Την Δευτέρα 18/5/2016 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας η πρόταση της Δ/ντριας Εκπαίδευσης Ημαθίας για την συγχώνευση των γυμνασίων Κορυφής – Πλατέος – Τρικάλων. Η συνεδρίαση εμφάνισε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και στην ίδια αίθουσα βρέθηκαν γονείς και κάτοικοι των τριών χωριών, εκπαιδευτικοί, ο προερχόμενος από την περιοχή  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι. 
Οι τοποθετήσεις, κυρίως του βουλευτή και του εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που περιείχαν και στοιχεία ενημέρωσης από συναντήσεις εκπροσώπων των παρισταμένων με φορείς της εκπαίδευσης κατέδειξαν πως η πρόταση συγχώνευσης των σχολείων δεν είναι μια απλή απόφαση της Δ/ντριας  Εκπαίδευσης αλλά εκπορεύεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει τα οικονομικά μεγέθη της εκπαίδευσης. Αυτό καταδείχθηκε πλήρως (όχι πως υπήρχε έστω και ένας που καταλάβαινε το αντίθετο) από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούσαν μεν με την πρόταση συγχώνευσης, την δικαιολογούσαν δε πλήρως, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την Δ/ντρια Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα “άδειαζαν” την κ. Μαυρίδου καταγγέλλοντας τις ενέργειες της ως απαράδεκτες και παράτυπες. Ταυτόχρονα όμως καταδείχθηκε και η διάθεση όλων να αγωνιστούν για την διατήρηση και των τριών σχολείων διαψεύδοντας όσους μιλούσαν για τοπικισμούς και διαφορετικές στοχεύσεις και δράσεις από τους κατοίκους των τριών χωριών.

Από τα πολλά σωστά και εμπεριστατωμένα που ακούστηκαν, δείγμα πως η αγωνία των κατοίκων για την εκπαίδευση των παιδιών τους ώθησε στο να ενημερωθούν πλήρως για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, διατυπώθηκαν και σκέψεις και προτάσεις που δεν εκφράζουν την πραγματικότητα και που λόγω της διαδικασίας τοποθετήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν στάθηκε δυνατόν να απαντήσει ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ. 

Ακούστηκε λοιπόν πως επειδή στο γυμνάσιο Κορυφής υπάρχει μικρός αριθμός μαθητών, τοποθετήθηκε μαθηματικός τον Δεκέμβριο. Η αλήθεια είναι πως για την καθυστέρηση πλήρωσης των κενών στα σχολεία ευθύνεται η ασκούμενη πολιτική, η οποία την στιγμή που την περυσινή περίοδο τα οργανικά κενά στην εκπαίδευση ξεπερνούσαν τα 20.000 (περίπου 3.000 δεν πληρώθηκαν), απέκλειε τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προχωρούσε σε προσλήψεις αναπληρωτών (που αναπλήρωναν τον εαυτό τους) με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μεγάλο σχολείο της Βέροιας (περίπου 550 μαθητές), τοποθέτηση χημικού έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. 
Όσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν ανεξάρτητα του μεγέθους του σχολείου.
Φυσικά οι αναδιαρθρώσεις των αναλυτικών προγραμμάτων και των αναθέσεων μαθημάτων που προωθεί του υπουργείο Παιδείας, στη λογική να διδάσκουν μαθήματα εκπαιδευτικοί που δεν τα έχουν ως αντικείμενο τους, με ταυτόχρονες συμπτύξεις τμημάτων προκειμένου να προκύψουν υπεράριθμοι (ανεξαρτήτου ειδικότητας) που θα καλύψουν τα κενά ώστε να μην χρειάζονται προσλήψεις, δεν αποτελεί λύση. 
Οι ίδιοι οι γονείς θα έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται, αν τη νέα χρονιά, το μάθημα των μαθηματικών π.χ. διδάσκεται  από την αρχή μεν της χρονιάς στο σχολείο τους, αλλά όχι από μαθηματικό.

Ακούστηκε επίσης πως λίγο καιρό πριν  επισκέφτηκε τα μπλόκα των αγροτών της περιοχής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους τέθηκε και το θέμα των σχολείων. Ειπώθηκε πως απάντησε εκπαιδευτικός, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και ο αγρότης – γονέας που ανέφερε το περιστατικό κατάλαβε από την τοποθέτηση του “…πως κατά 99% τα γυμνάσια της περιοχής δεν θα κλείσουν μιας και αυτή είναι η θέση του κ. Ανανιάδη που εκφράζει το συνδικάτο των εκπαιδευτικών..”. 

Οφείλουμε λοιπόν να ενημερώσουμε, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση 
α) πως ο κ. Ανανιάδης είναι περιφερειακός  διευθυντής εκπαίδευσης, δηλαδή εκπρόσωπος της κυβέρνησης και προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος του σωματείου των εκπαιδευτικών, 
β) το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, προφανώς στην συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών, αλλά ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και 
γ) τα συνδικάτα δεν μπορεί να κάνουν τέτοιου είδους προβλέψεις. Μπορούν να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις, να διεκδικούν  και να κερδίζουν μάχες. Δεν είναι δυνατόν να εφησυχάζουν εκπαιδευτικούς και γονείς αντί του να προτείνουν αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: