Κυριακή 8 Μαΐου 2016

video-φωτογραφίες / Η αντιπολεμική εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Αλεξάνδρειας - Κουζίνα, μουσική, χορός

Ήταν μια εκδήλωση πρωτόγνωρη, διαφορετική που πιθανόν να μην έχει γίνει ακόμα πουθενά στην χώρα μας. Ντόπιοι και ......
πρόσφυγες μαζί δούλεψαν για να την προετοιμάσουν και τα κατάφεραν. Παρουσίασαν ένα αποτέλεσμα υψηλών προδιαγραφών και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τον βαθμό δυσκολίας εφόσον μιλάμε για κουζίνα και παρασκευή φαγητών που διατέθηκαν στον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Η πρόσφυγες από την Συρία που διαμένουν στο 722ΤΜΧ στην Αλεξάνδρεια ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό στο κάλεσμα της Αντιφασιστικής- Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας και αφενός συμμετείχαν με τους επαγγελματίες μαγείρους στην προετοιμασία και αφετέρου συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή καθαυτή. Έφαγαν τα πιάτα της πατρίδας τους που εγκατέλειψαν εξ αιτίας του πολέμου και των βομβαρδισμών των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και του εγχώριου δικτάτορα Άσσαντ, άκουσαν την μουσική τους και χόρεψαν, χόρεψαν με την ψυχή τους και στο τέλος τραγούδησαν με συνοδεία κιθάρας που έπαιξε ένας νεαρός πρόσφυγας.

Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου το απόγευμα της Παρασκευής και στόχο είχε να βγάλει τους πρόσφυγες έξω στην πόλη, να τους δει ο κόσμος ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους κατοίκους. Ότι κι αυτοί έχουν ανάγκη από χορό, διασκέδαση, φαγητό κλπ κλπ. Στόχο είχε να αναδειχτεί το πρόβλημα της προσφυγιάς που έχει αιτία και ονοματεπώνυμο και ρίχνει βόμβες σκοτώνοντας παιδιά, ρημάζοντας υποδομές και ξεριζώνει εκατομμύρια ανθρώπους. Το ΝΑΤΟ και οι Άσσαντ- Ρώσοι με τους φανατικούς του ισλαμικού κράτους έχουν διαλύσει την Συρία. Ωστόσο, οι πρόσφυγες δεν προέρχονται μόνον από κει. Προέρχονται και από άλλες χώρες όπου το μακελειό συνεχίζεται καθημερινά. Το πολιτικό πλαίσιο της εκδήλωσης εκφωνήθηκε από τη
νεαρή Ελένη Σαμαρά, φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και μέλος της Πρωτοβουλίας μας (βίντεο στο τέλος της ανάρτησης και φωτογραφία δίπλα).
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συνεργήσει στην εγκληματική απόφαση της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα, να συνάψει συμφωνία με την Τουρκία και να στέλνει όσους πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν στην χώρα μας πίσω στην Τουρκία θεωρώντας την «ασφαλή χώρα». Τους στέλνουν δηλαδή σε φυλακές και βασανιστήρια.
Η κουζίνα, τα φαγητά και η μουσική έπαιξαν τον ρόλο τους και τον έπαιξαν ικανοποιητικά. Ντόπιοι που έκαναν τον κόπο και πήραν μέρος στην αντιπολεμική εκδήλωση μαζί με τους πρόσφυγες κυρίως νεαρής ηλικίας έφαγαν, δοκίμασαν τα πιάτα των ξένων και χόρεψαν μαζί τους.

Τα μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων που βρέθηκαν στην Ημαθία και πιο συγκεκριμένα στον ΣΕΑ Πλατάνου. Ξεκίνησαν την καμπάνια βοήθειας και ακολούθησαν έκτοτε δεκάδες Ημαθιώτες και φορείς να βοηθούν. Ξεκίνησαν πρώτοι και δημιουργήθηκε μια δυναμική θετική, ένα κλίμα αποδοχής που οδήγησε να μην συμβούν έκτροπα φασιστικής λογικής και προέλευσης στην Αλεξάνδρεια όταν νομοτελειακά κατέφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες τον Μάρτιο. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα που οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αν μη τι άλλο ήταν ίσως από τις ελάχιστες του είδους πανελλαδικά και αφορούσε στην ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων στον δήμο μας.

Τα μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων (722ΤΜΧ) με την φυσική τους παρουσία στο χώρο είτε σε άλλους χώρους συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα κλπ και ταξινομώντας τα. Η προσφυγική κοινότητα έχει ανάγκες και η διαδικασία ενσωμάτωσης όσων αποφασίσουν να παραμείνουν στην περιοχή είναι δύσκολη και χρονοβόρα. 

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση. Το τελευταίο βίντεο είναι από το ρεπορτάζ του ΕΜΒΟΛΟΣ








































Δεν υπάρχουν σχόλια: