Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ- Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στις δημοτικές; Δείτε την πρόταση του κόμματος

Τον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ την Αυτοδιοίκηση περιγράφει μεταξύ άλλων η πρόταση της Επιτροπής Θέσεων προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Στο προσυνεδριακό αυτό κείμενο γίνεται καταρχήν αναφορά στο εκλογικό σύστημα για το οποίο αναφέρεται ότι «σταθερός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θεσμοθετηθεί για όλα τα αιρετά όργανα του κράτους, το Κοινοβούλιο, τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόκειται για μια διαδικασία, που όσον αφορά το κόμμα μας, περιέχει, εκτός από νομοθετικές παρεμβάσεις, και την προετοιμασία για πολιτικές συνεργασίες. Η απλή αναλογική –περισσότερο από κάθε.....
άλλο σύστημα– προϋποθέτει τη σοβαρή και έγκαιρη επεξεργασία μιας πολιτικής συμμαχιών άξιας του ονόματός της και όχι της τελευταίας στιγμής», προστίθεται.

Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ την βλέπει «συμμετοχική, με ενίσχυση των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων, με αρμοδιότητες και πόρους». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «για τη ριζοσπαστική Αριστερά, η αυτοδιοίκηση αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής, με ρόλο στους τομείς της τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής, της προστασίας του περιβάλλοντος, Σκοπεύουμε να επανασχεδιάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα αρχιτεκτονική που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες κάθε επιπέδου καθώς και την δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων. Στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ, χρειάζεται η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων και η πραγματική ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις», προστίθεται.

Τέλος, στην πρόταση της Επιτροπής Θέσεων δεν παραλείπεται η αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόλις 2 από τις 13 περιφέρειες και 23 από τους 325 δήμους: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις σημαντικές επιτυχίες με πρώτες την νίκη στην Περιφέρεια Αττικής και το πολύ καλό αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων (και τα δύο στις πιο «πολιτικοποιημένες» περιοχές), τα αποτελέσματα ήταν αναντίστοιχα με το κοινωνικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και προστίθεται: «Το κόμμα και συχνά οι τοπικές του οργανώσεις υποτίμησαν τη δύναμη των δικτύων συμφερόντων και διαπλοκής στις τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν τις αυτοδιοικητικές εξουσίες. Υποτιμήθηκε ακόμα η σημασία της υποψηφιότητας καταξιωμένων αυτοδιοικητικών στελεχών και της πολιτικής αυτοδιοικητικών συμμαχιών. Επικράτησε η αντίληψη ότι αρκούσε το πολιτικό κύρος του ΣΥΡΙΖΑ και η αγανάκτηση των πολιτών με το παλιό καθεστώς για την εκλογική επιτυχία των συνδυασμών που υποστηρίξαμε. Άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας, αντίθετα, αυτή ευνοεί ευκαιριακές και συχνά ατυχείς επιλογές, που επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις εξαρτήθηκαν από διατασικούς συμβιβασμούς. Αντίθετα, όπου το κόμμα, σε λίγες συνολικά περιπτώσεις, επέλεξε στελέχη με τοπικό κύρος και αυτοδιοικητική εμπειρία και αναγνώριση, είχε συχνά επιτυχία, με εξαίρεση βέβαια ειδικές περιπτώσεις», καταλήγει η πρόταση της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: