Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Σε εργολάβο η δουλειά στα κάρβουνα οι εποχικοί της ΕΒΖ- Συνέλευση για αντίδραση


-ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ


Το ζήτημα είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης απάντησης από τους αρμόδιους. Οι 120 περίπου εποχικοί εργαζόμενοι στην καμπάνια της ΕΒΖ κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι που επί 25 χρόνια τώρα συμπληρώνουν τα κενά της.....
βιομηχανίας έχοντας αποκτήσει υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία, κινδυνεύουν είτε να μην βρουν δουλειά (εποχική επαναλαμβάνω) είτε να κληθούν να δουλέψουν με ψίχουλα αφού το Υπουργείο και η Διοίκηση της εταιρίας σκέφτεται να παραχωρήσει το αντικείμενο της εργασίας τους σε εργολάβο και αυτός στη συνέχεια να προσλάβει με τους δικούς του όρους και συνθήκες τους εργαζόμενους.

Οι εποχικοί μετά την έκκληση του σωματείου τους συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας και συζήτησαν τις εξελίξεις που αν μη τι άλλο είναι αρνητικές και θα πλήξουν σοβαρά τα οικογενειακά τους εισοδήματα αλλά και θα υπονομεύσουν την ασφάλειά τους και τον δρόμο ενός εκάστου για την συνταξιοδότηση δεδομένου ότι θα χαθούν ένσημα κλπ από μια πιθανή αλλαγή της εργασιακή τους σύμβασης.
Οι εποχικοί θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της εταιρίας την Παρασκευή και αποφάσισαν να απέχουν από την καμπάνια εφόσον  αυτή δοθεί σε εργολάβο. Είναι προφανές ότι με συναντήσεις και αποχές αυτού του τύπου δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας του αγώνα τους αφού αυτό το πράγμα δεν είναι αγώνας αλλά παθητική αντιμετώπιση της λαίλαπας που πλησιάζει στα σπίτια τους. Θα ήταν πιο χρήσιμο να ζητηθεί η συμπαράσταση  και άλλων εργαζομένων και άλλων επαγγελματιών, να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα και να καταλήξουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τόσο στον χώρο του εργοστασίου όσο και στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ στην Θεσσαλονίκη.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά θα πρέπει ο καθένας από τους 120 εποχικούς να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην περιμένει λύσεις από άλλους. Το επισημαίνω αυτό διότι στην χτεσινή συνέλευση η συμμετοχή άγγιξε και δεν ξεπέρασε το 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί τουλάχιστον εποχικοί είτε δεν ανησυχούν για την εργασία τους είτε έχουν λυμένα τα προβλήματά τους και δεν νοιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: