Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η ΔΕΥΑ, η υπερχλωρίωση και οι τρίχες

Πανικός επικράτησε χτες το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια όταν οι κάτοικοι της πόλης αντιλήφθηκαν ότι το νερό της ύδρευσης μύριζε κάτι ασυνήθιστο και όταν το έπιναν ένιωθαν απαίσια. Τι είχε συμβεί; Ποιος είχε στοχοποιήσει το δίκτυο και είχε προβεί σ΄ αυτή την ανόσια πράξη;
Ένα μηχάνημα χλωρίωσης τελικά ανακαλύφθηκε ότι ήταν η.....
αιτία που έπαθε ζημιά και έριχνε χλώριο στο νερό χωρίς μέτρο, χωρίς να σταματά. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερχλωριωθεί το νερό και να επικρατήσει πανικός. Επικράτησε όμως πανικός ή ήταν ακόμα μια γελοία και απολύτως κατανοητή “τατιανιά” της δικής μας καθημερινότητας; Πιστεύω ότι πρόκειται για το δεύτερο του ρητορικού ερωτήματος που θέτω και αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχτεί.

Ως γνωστόν το νερό των δικτύων όλου του κόσμου, του πολιτισμένου τουχάχιστον κόσμου, χλωριώνεται. Αυτό επιτάσσει η επιστήμη αυτό γίνεται. Και γίνεται αυτό διότι προστατεύεται η δημόσια υγεία δεδομένου ότι με την χλωρίωση εξουδετερώνονται τα μικρόβια και καθίσταται το νερό πόσιμο και ασφαλές για όλους τους χρήστες.
Την διαδικασία αυτή η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας την κάνει εδώ και χρόνια όπως εδώ και χρόνια παίρνει κάθε μήνα δείγματα από όλους τους υδατόπυργους καθώς και άλλα σημεία (σχολεία κλπ) και τα στέλνει σε ειδικό εργαστήριο για αναλύσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της δημοτικής επιχείρησης και επί σειρά ετών όλα είναι απολύτως εντάξει. Συνεπώς, έχουμε νερό αρίστης ποιότητας που ενίοτε μυρίζει χλώριο όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου που έχουν δίκτυο ύδρευσης. Μέχρι εδώ τίποτα το ιδιαίτερο και άξιο προς συζήτηση.

Το μηχάνημα που κάνει την χλωρίωση χάλασε. Είναι πρωτοφανές; Είναι ασυνήθιστο να χαλάνε τα μηχανήματα; Προφανώς και όχι. Μηχανήματα είναι και χαλάνε. Αυτό που πρέπει κάποιος να ρωτήσει πριν αρχίσει να το παίζει "εισαγγελάτος" είναι αν αυτά τα μηχανήματα υπόκεινται σε περιοδική συντήρηση όπως προβλέπεται. Αν έχει γίνει η συντήρηση και αυτό χάλασε σημαίνει ότι η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας δε φέρει καμιά ευθύνη και πρέπει να αναζητήσει ευθύνη στον συντηρητή. Αν ο συντηρητής διατυπώσει επαρκή αιτιολογία ότι η βλάβη δεν μπορούσε να προβλεφθεί τότε ούτε αυτός φέρει ευθύνη και πάμε παρακάτω.

Επί της ουσίας τώρα. Για ορισμένες ώρες οι καταναλωτές- πελάτες της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας δεν είχαν τέτοιας ποιότητας νερό που δικαιούνται και απαιτούν αφού πληρώνουν για άριστης ποιότητας νερό. Είναι ένα γεγονός άξιο πανικού; Προφανώς και όχι εκτός και αν ορισμένοι που το αξιολογούν ως τέτοιο στερούνται αξιολογικού κώδικα και αναγορεύουν ένα ήσσονος σημασίας γεγονός σε αιτία πανικού. Αναρωτιέμαι τί θα λένε και πως θα χαρακτηρίζουν έναν σεισμό για παράδειγμα.
Τι πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας; Να δώσει εξηγήσεις για την διαδικασία της χλωρίωσης που δεν είναι και τόσο αθώα και να φροντίσει να αποζημιώσει τους πελάτες της για τις ώρες αυτές που ενώ δικαιούνταν να έχουν νερό δεν είχαν. Να κάτσει η υπηρεσία της επιχείρησης να υπολογίσει πόση ποσότητα νερού στερήθηκε το κάθε σπίτι και να το αφαιρέσει από τους λογαριασμούς των καταναλωτών της πόλης της Αλεξάνδρειας. Και να τελειώνει η ιστορία με τις τρίχες.....


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ            Αλεξάνδρεια, 19/4/2017


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Σχετικά με τις ερωτήσεις κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας στα Τοπικά Sites όσον αφορά την  έντονη μυρωδιά που διαπίστωσαν στο νερό της ύδρευσης σας  ενημερώνουμε τα εξής:
1. Οι πηγές υδροδότησης  της πόλης Αλεξάνδρειας παραμένουν οι ίδιες δηλαδή:
α) Οι πηγές Τριποτάμου και  
β)Τοπικές Γεωτρήσεις που συμπληρώνουν νερό  σε περίοδο  που δεν  επαρκεί το νερό από τις πηγές.

Επειδή η ποιότητα των νερών αυτών των πηγών υδροδότησης δεν άλλαξε τα τεχνικά συνεργεία  της επιχείρησης  έχουν προβεί μέχρι αυτή τη στιγμή σε έλεγχο  για πιθανές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης  κάτι που δεν διαπιστώθηκε . 
Διαπιστώθηκε  όμως πως υπήρχε δυσλειτουργία του χλωριωτή που χλωριώνει το νερό στον υδατόπυργο του αμφιθεάτρου με αποτέλεσμα την υπερχλωριωση του νερού.
     
Γι’ αυτό έχουμε προβεί ταχύτατα στο ξέπλυμα  του δικτύου  με ταυτόχρονο άνοιγμα των εκκενωτών  και των πυροσβεστικών κρουνών στο δίκτυο ύδρευσης Αλεξάνδρειας.

Στην πορεία έχουμε προβεί σε αυτοψία και επανέλεγχο χλωρίου στους περισσότερους συνδημότες μας που εξέφρασαν  το πρόβλημα της έντονης οσμής χλωρίου.

Διαπιστώθηκε πως η οσμή έχει περιοριστεί αισθητά και σε κάποιες περιπτώσεις έχει  εξαφανιστεί εντελώς.

Επειδή οι προσπάθειες  μας θα συνεχιστούν μέχρι την εξάλειψη  του φαινομένου  μην κάνετε οποιαδήποτε χρήση του νερού αν διαπιστώνετε  κάποια οσμή ή θολερότητα  και επικοινωνήσετε άμεσα με τα τηλέφωνα της επιχείρησης 23330  27-965 προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες αναλύσεις του νερού.

Τέλος ευχαριστούμε  όλα τα τοπικα sites  για την άμεση ενημέρωση μας που σκοπό έχει τη δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς  εσάς.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας .

Για τη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας
Ο Πρόεδρος
 Μπασδεκόπουλος Θεόδωρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιους υπερασπίζεσαι ρε μεγάλε? Αν θές να υπερασπίζεσαι αυτούς όλους τους τυχαίους εξελιχθέντας για τους δικούσου λόγους κάντο, αλλά με την υγεία των πολιτών και των παιδιών μας δεν έχεις δικαίωμα ούτε να παίζεις ούτε να παραπληροφορείς. Γιατί ενώ γνωρίζεις ότι υπάρχει πρόβλημα και με στοιχεία μάλιστα προσπαθείς να μας πείσεις πως δεν τρέχει τίποτα παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που έγινε θέμα (έστω και κουτσομπολίστικο όπως λες) , η δημαρχεία έπρεπε να πάρει φωτιά. Αλλά στα παλιότερα των υποδημάτων της , γράφει τους πολίτες του δήμου, μην το πώ αλλιώς που τους γράφει. Τα λεφτά απο τον παχουλό μισθό να ρουφάν δημαρχαίοι και αντιδημαρχαίει και πιος μαμεί όλα τα άλλα.
Μια σοβαρή ανακοίνωση , ΣΟΒΑΡΗ με στοιχεία κτλ δεν υπήρξε. Κουκούλα το θέμα πάλι.
Οι αστικές πόλεις λίγο πολύ τραβάν μπροστά. Εδω θα μας πει σε λίγο ο νέος πόποτας, ΕΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ.