Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το ροδάκινο κατρακυλάει, οι αγρότες καναπέ και ίσως μπει τάξη με την ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

-Η τιμές είναι εξευτελιστικές αλλά οι αγρότες προτιμούν το καφενείο και τον καναπέ

Προ δέκα περίπου μέρες οι αγρότες του αγρ. συλλόγου Βέροιας ανέδειξαν το θέμα της χαμηλής τιμής του ροδάκινου. Στην συνέλευση που έκαναν ήταν ελάχιστοι.

Το ελεγχόμενο από το ΚΚΕ σωματείο αγροτών ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ που....
δραστηριοποιείται στη Νάουσα επιχείρησε να κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές των ροδακίνων στη Νάουσα. Η συμμετοχή ήταν η αναμενόμενη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και μια από τα ίδια.
Έθεσαν ένα πλαίσιο διεκδίκησης που κινείται στην υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει αξιοπρεπείς τιμές κλπ πλην όμως οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο είναι τέτοιες που χωρίς καθετοποιημένη οργάνωση δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. 

Εκτιμώ ότι η ίδρυση της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ είναι μια διέξοδος αλλά ακόμη δεν άρχισε να λειτουργεί εν τοις πράγμασι. Ωστόσο προβλέπω ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που αρνηθούν να συμμετάσχουν διότι θα χαθεί ο ρόλος που σήμερα έχουν. 

Η φετινή κατάσταση είναι δραματική, οι τιμές είναι συμπιεσμένες και οι αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο. 
Υπάρχει αντίλογος και τον έχουμε συναντήσει πολλές φορές:
Οι φυτεύσεις γίνονται χωρίς σχέδιο, οι αγρότες είναι εκτός ομάδων παραγωγών, απουσιάζει το συνεταιριστικό κίνημα και κυριαρχεί το μαύρο εμπόριο. 
Συνεπώς; Συνεπώς αν δεν αλλάξουν τα πράγματα με την συμμετοχή όλων των αγροτών τότε η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη.
Τι ζητάνε επιτακτικά οι αγρότες; Ζητάνε να ενισχυθούν ανά στρέμμα απευθείας και όχι μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών. Όπως είχε συμβεί το 2014 επί υπουργίας Καρασμάνη. Το υπουργείο Γεωργίας απαντάει ότι αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις κοινοτικές οδηγίες και ψάχνει να βρει διεξόδους όπως με αύξηση των ποσοτήτων φρούτων σε κοινωνικές δομές κλπ ώστε να μειωθεί η χασούρα.
Και τέλος, έχουμε τον κάθε απίθανο και άσχετο που εμφανίζεται με ανακοινώσεις και δηλώσεις θέλοντας να κάνει πολιτική πάνω στο πρόβλημα. Ένα μπάχαλο δηλαδή χωρίς συγκεκριμένη προσέγγιση από άσχετους που διογκώνουν το πρόβλημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: