Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Όσο υπάρχει "αναρχία" στο ροδάκινο θα έχουμε χαμηλές τιμές και πολιτικό πλιάτσικο- άποψη/ Ανακοίνωση βουλευτών Σύριζα

To μείζον ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς ροδακίνων και φέτος είναι η χαμηλή τιμή αφενός και η ζημιά που υπέστησαν ορισμένες ποικιλίες εξαιτίας του καύσωνα που σοκάρισε τα δέντρα τον περασμένο μήνα. Οι....
ροδακινοπαραγωγοί ανέδειξαν το θέμα τους, έκαναν παραστάσεις, εξέδωσαν ανακοινώσεις και στο τέλος απείλησαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του ΕΛΓΑ.

Προσωπικά εκτιμώ ότι πολύ καλά έκαναν όλες τις παραπάνω κινήσεις εφόσον προβλέπονται από το νόμο. Ως γνωστόν υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας τόσο του ΕΛΓΑ όσο και των κανονισμών που διέπουν την ασφάλιση των προϊόντων και η κυβέρνηση του Σύριζα έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνεις λαϊκισμούς και τερτίπια όπως γινότανε μέχρι πρόσφατα με πρωταγωνιστές βουλευτές των δυο κομμάτων που βούλιαξαν τον τόπο, με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μάλιστα επαίρονταν ότι ήταν "καταφερτζήδες" και βάφτιζαν το κρέας ψάρι και ο ΕΛΓΑ έμπαινε μέσα διότι αποζημιώνε αγρότες παράνομα.

Καλώς απειλούν οι ροδακινοπαραγωγοί ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Να βρουν το δίκιο τους εφόσον νομίζουν ότι όλα αυτά που ζητάνε είναι νόμιμα και προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Από την άλλη μεριά είναι προφανές ότι αυτό το άναρχο σκηνικό στην Ημαθία και φαντάζομαι και σε άλλους νομούς δεν έχει καμιά ελπίδα να επιβιώσει. Η ίδια η αγορά θα εξαφανίσει όλους όσοι επιμένουν να λειτουργούν χωρίς σχέδιο, χωρίς συνεργασίες, χωρίς προοπτικές. Δε γίνεται ο καθένας να φυτεύει ό,τι του "καπνίσει" και μετά από τρία- πέντε χρόνια να έχει την απαίτηση να διαθέσει το προϊόν του και σε καλή τιμή.
 Εφόσον οι αγρότες και η βιομηχανία δεν λειτουργήσουν μαζί στο πλαίσιο της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ που στήθηκε προσφάτως δεν πρόκειται να αλλάξει το σκηνικό. Κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια και τα ίδια. Την βιομηχανία να πληρώνει ανάλογα με την προσφορά και φέτος να πληρώνει μόλις 0,24 λεπτά του ευρώ. Γιατί; Μα γιατί υπάρχει κανονική παραγωγή φέτος και η προσφορά μεγάλη οπότε η αγορά λειτουργεί και καθορίζει την τιμή. Για όσους δεν το αντιληφθούν ότι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του καπιταλισμού είναι αυτοί ας το καταλάβουν τώρα και ας πάψουν τις κλάψες.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Ομάδων Παραγωγών ήδη από πέρσι έλεγε ότι την ερχόμεννη χρονιά, δηλαδή φέτος, θα υπάρξει υπερπροσφορά και η τιμή θα καταρρεύσει. Το ήξεραν όλοι, το ανέμεναν όλοι και απορώ που όλοι τώρα καμώνονται τους ανήξερους. Πήραν ικανοποιητικές τιμές τα περασμένα χρόνια εξαιτίας του παγετού και της μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία. Τόσο απλό είναι.

Το 2014 η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ που αποτύπωνε το χάος στον τομέα αυτόν. Διαβάστε το εδώ, είναι αποκαλυπτικό.

Υπάρχει λύση; Δεν είμαι ειδικός ούτε θέλω να τον παραστήσω. Στο υπάρχον πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που βρίσκεται η χώρα υπάρχουν διάφορες προτάσεις από τους ειδικούς. Διαβάζοντας διάφορα κείμενα στάθηκα στα όσα έγραψε ένας καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Γράφει ο Κοσμάς Μαρινάκης απλά πράγματα, γεγονότα και αλήθειες που όμως κανείς δε θέλει να τις ακούσει.
Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Και ενώ το χάος επικρατεί είναι προφανές αλλά και αναμενόμενο ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Πρώτοι και καλύτεροι οι βουλευτές της ΝΔ που ρίχνουν δάκρυα πάνω στον ερειπιώνα που δημιούργησαν οι πολιτικές τους. Επίδοξοι πολιτευτές και αυτοδιοικητικοί βγάζουν ανακοινώσεις για δείξουν το ενδιαφέρον τους. Όψιμο ή υποκριτικό δεν έχει σημασία. Παρουσία πρέπει να κάνουν.

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές του Σύριζα πιέζονται πολιτικά και κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν παρέμβαση. Κάθισαν και έγραψαν μια ανακοίνωση για το ζήτημα της φετινής παραγωγής που επλήγη και τον ΕΛΓΑ που θα αποζημιώσει.
Δείτε την:


Η  θεομηνία του Ιουλίου σε Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Πιερία

Φέτος, η πρωτοφανής θεομηνία της 14/15/16/17 Ιουλίου στους νομούς μας – συνεχής έντονη βροχόπτωση και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας –  είχε σαν αποτέλεσμα την  καταστροφή για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδακίνων .
          Η κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Πιερίας είναι απελπιστική – όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας - οι παραγωγοί μόχθησαν μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδο, και πράγματι έφεραν τις δενδροκαλλιέργειες σε παραγωγή.  
          Με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ συστάθηκε επιτροπή αξιολόγησης της ζημιάς, ώστε ο ΕΛΓΑ  –  στα πλαίσια του κανονισμού του – να αποζημιώσει εκείνες τις ποικιλίες των ροδακίνων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) -  και  μόνον  αυτές -  που    πραγματικά  επλήγησαν. 
          Αυτό είναι το ορθό και το δίκαιο. Αυτό επιθυμούν και οι παραγωγοί που πραγματικά επλήγησαν οι σοδειές τους. 
          Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, προς «λαϊκή κατανάλωση», όπως επαπειλούμενες προσφυγές στη δικαιοσύνη ή ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το πρόβλημα!
           Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να γνωστοποιηθεί σύντομα, δηλώνουμε αισιόδοξοι, ότι οι ειδικοί επιστήμονες - σεβόμενοι την πραγματικότητα - θα πράξουν το καθήκον τους.

11/8/2017                       

Οι Βουλευτές
Αντωνίου Χρήστος, Δημητριάδης Μίμης, Θεοφύλακτος Ιωάννης, Καρασαρλίδου Φρόσω,  Καστόρης Αστέριος,  Μουμουλίδης Θέμης,  Ντζιμάνης Γεώργιος, Ουρσουζίδης Γιώργος, Σηφάκης Ιωάννης,             Σκούφα Μπέττυ,Τζαμακλής Χαρίλαος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: