Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

παραπολιτικά- Η μεσημεριανή συνεδρίαση χωρίς Γκυρίνη με επίθεση Σταυρή σε Αλευρά

Δημ. Ράπτης
Όταν λάβαμε την ενημέρωση ότι θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας δεν το πρόσεξα. Χτες διαπίστωσα με έκπληξη θα έλεγα ότι η συνεδρίαση είχε οριστεί καταμεσήμερα και με προκάλεσε εντύπωση. Ρώτησα να μάθω γιατί ορίστηκε μεσημεριάτικα η συνεδρίαση και η απάντηση ήταν ...απλή:
Ο σύλλογος Ποντίων είχε "καπαρώσει" την αίθουσα εδώ και έναν μήνα για μια εκδήλωση που είχε προγραμματίσει και συνεπώς δεν..... μπορούσε να γίνει συνεδρίαση του συμβουλίου
-Και γιατί δεν έγινε η συνεδρίαση μια μέρα νωρίτερα ή μια μέρα αργότερα; 
-Έλα ντε, που να γνωρίζουμε τις βουλές του προέδρου Δ. Ράπτη που όρισε τη συνεδρίαση στις 3 το μεσημέρι και τελικά αφού συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να αρχίσει πάλι καλά.

Να φανταστείτε ότι από την παράταξη Δημητριάδη μόνος και λαλίστατος αυτή τη φορά ήταν ο Κίμων Παράσχου. Παρόντες απο την αντιπολίτευση
Κανείς δεν ήταν από την παράταξη Δημητριάδη
και οι Στ. Μίχος με τον Χρ. Αλευρά που είχε για ακόμα μια φορά την "τιμητική" του δεδομένου ότι έγινε στόχος κριτικής από τον συνάδελφό του της πλειοψηφίας Μ. Σταυρή. Για την κριτική αυτή θα πω παρακάτω.

Παν. Γκυρίνης
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η έκτακτη απουσία του Δημάρχου Π. Γκυρίνη που έπρεπε να βρίσκεται στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας που συνεδρίαζε χτες το μεσημέρι με μοναδικό θέμα τη στάση των μελών της έναντι της εντολής της κυβέρνησης να καταθέσουν τα χρηματικά διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδος.
Ήταν αναμενόμενο ότι ο δήμαρχος ως μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ θα έπρεπε να βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη και στο "πόδι" του ήταν ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Στέφανος Δριστάς.

Στ. Δριστάς
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν χρόνια, πολλά χρόνια από τότε πο ο Δριστάς ήταν δήμαρχος δεν έχασε τη φινέτσα του ούτε και το στυλ του. Βέβαια οχτώ χρόνια δήμαρχος Πλατέος δεν είναι λίγα και για τους παλιότερους ο Δριστάς άφησε τη σφραγίδα του στην περιοχή και καθιέρωσε ένα στυλ διαλόγου χαμηλών τόνων θα έλεγα που δεν σε προδιαθέτει να σηκώσεις τους τόνους και να προκληθεί ένταση στις συνεδριάσεις.
Ο Στέφανος επανέλαβε τον παλιό του εαυτό και με Ολύμπια ηρεμία εισηγήθηκε, απάντησε και έδινε διευκρινήσεις σε ερωτήματα που έθεταν οι σύμβουλοι.

Στις συνεδριάσεις που έγιναν χτες (ήταν δυο, η μια ειδική για τον απολογισμό του ΄16) ο Κίμων Παράσχου είχε διαπιστώσει ότι είχε συμβεί μια μείωση δαπανών και ρώτησε πολύ σωστά να μάθει από που προέκυψε αυτή η μείωση, από ποιους κωδικούς ώστε να δει και να αξιολογήσει αν αυτές οι μειώσεις δαπανών είχαν επίπτωση στην καθημερινότητα των δημοτών αφενός και στην ομαλή λειτουργία του δήμου αφετέρου.
Σαφή απάντηση δεν πήρε είναι η αλήθεια και δε γινότανε να πάρει αφού τόσο ο Στ. Δριστάς όσο και ο παριστάμενος λογιστής του δήμου δεν είχαν τα αναλυτικά στοιχεία. Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε όλοι μας τον πίνακα με τις μειώσεις που έγιναν. 

Κίμων Παράσχου
Ομολογουμένως η παρατήρηση αυτή του Κ. Παράσχου με εξέπληξε θετικά. Καιρό και μάλιστα πολύ είχα να ακούσω από τον εν λόγω σύμβουλο μια ουσιαστική παρέμβαση και η χτεσινή με αναγκάζει αφενός να το σημειώσω και αφετέρου να συνεχίσω να του ασκώ ακόμα πιο σκληρή κριτική διότι ενώ έχει τις δυνατότητες να είναι ουσιαστικός και χρήσιμος αυτός αυτο-ακυρώνεται ασχολούμενος με τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν ή με το διπλοπαρκάρισμα στη Βετσοπούλου.
Χτες, έδειξε ότι όταν θέλει μπορεί να γίνει χρήσιμος, ουσιαστικός και γιατί όχι πιεστικός προς τη διοίκηση ώστε να της κρατάει το μπόσικα. Διότι αυτό το νόημα έχει η ύπαρξη της αντιπολίτευσης.

Δημ. Συρόπουλος
Είχα μια πληροφορία χτες, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης που όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Η πληροφορία έλεγε ότι ο Μόσχος με τον Συρόπουλο, οι δυο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών που βρίσκονται σε ψυχρό πόλεμο με τον αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ισαάκ Χαλκίδη θα ζητούσαν το λόγο για να δώσουν απαντήσεις στα όσα τους καταμαρτυρεί ο αντιδήμαρχος στην μακροσκελή επιστολή που έστειλε προ ημερών στα τοπικά μέσα.
Ωστόσο, διαψεύστηκα. Τόσο ο Μόσχος όσο και ο Συρόπουλος που πήγε λίγο αργοπορημένος στη συνεδρίαση δεν είπαν κουβέντα και αυτό προκαλεί απορίες.
Γιατί άραγε επέλεξαν να μη μιλήσουν; Γιατί επέλεξαν να μη δώσουν απάντηση στα όσα ο Χαλκίδης τους καταλογίζει; 
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ετοιμάζουν τη δική τους γραπτή παρέμβαση. Ίσως βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής. Θα δούμε.

Μόσχος Κυτούδης
Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Δ. Συρόπουλου που έβαλε πλάτη όπως λέμε στην καθομιλούμενη στον φίλο του τον Μόσχο. Ο Συρόπουλος δέχτηκε να αλλάξει η κατανομή των χρηματικών ποσών που κάνει ο δήμος προς τις Σχολ. Επιτροπές και να δοθεί το 60% στην Πρωτοβάθμια και το υπόλοιπο 40% στην Δευτεροβάθμια στην οποία αυτός είναι πρόεδρος.
Προς τι η γαλαντομία του Συρόπουλου όταν όλοι θυμόμαστε ότι προ έτους περίπου ή και λίγο πιο παλιά ο ίδιος ήταν που είχε δημιουργήσει μεγάλη φασαρία και είχε έρθει σε έντονη ρήξη με τον Μόσχο για το ίδιο θέμα;

Οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν και βλέπουν με άλλο μάτι τα πράγματα. Ο Συρόπουλος είδε ότι ο φίλος του Μόσχος ζορίζεται, η σχ. επιτροπή της οποίας είναι πρόεδρος απέκτησε κάποιες οφειλές ενώ αυτός είναι λίγο πλεονασματικός και αποφάσισε να τον στηρίξει, να βάλει πλάτη δηλαδή στο φίλο του.

Ισ. Χαλκίδης
Θα ρωτήσει κάποιος το αυτονόητο: Αυτή η εξέλιξη, οι κατανομές και οι ανάγκες εν τέλει δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο κεντρικής πολιτικής; Δε θα έπρεπε να υπάρχουν κεντρικές πολιτικές από τη διοίκηση, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο;
Τότε προς τι η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας που συγκάλεσε ο πρόεδρός της Ισ. Χαλκίδης και συνέρχεται την επόμενη βδομάδα; Τι άραγε θα αποφασίσει αφού ο Συρόπουλος ήδη αποφάσισε να εκχωρήσει ένα τμήμα της επιχορήγησης που έπρεπε να πάει στα γυμνάσια και λύκεια στον Μόσχο ώστε να καλύψει ανάγκες των δημοτικών σχολείων;

Επανέρχομαι στα ταμιακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και να σας πω ότι η ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να αρνηθεί να υλοποιήσει την εντολή της κυβέρνησης και να καταθέσουν οι ΟΤΑ τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Βέβαια, εάν η άρνηση εφαρμογής της εντολής ενέχει συνέπειες νομικές ή διοικητικές είναι προφανές ότι αρκετοί δήμαρχοι θα το ξανασκεφτούν για να αποφύγουν τυχόν μπλεξίματα ή και κυρώσεις διοικητικές.

Στέργιος Μίχος
Πολύ ορθά ο Στ. Μίχος (Σύριζα) που βλέπω ότι πάει στις συνεδριάσεις διαβασμένος στο βαθμό που μπορεί δηλαδή γιατί ως γνωστόν ούτε γραμματειακή υποστήριξη έχει κανείς ούτε καμιά ομάδα ώστε να γίνεται συλλογική δουλειά, έθεσε το θέμα με τα αδέσποτα και την δυνατότητα που δίνει η κυβέρνηση του Σύριζα στους ΟΤΑ να ζητήσουν οινομική ενίσχυση για τα καταφύγια των αδέσποτων κλπ
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Στ. Δριστάς είπε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί το θέμα.

Χρήστος Αλευράς
Και έρχομαι στον Χρήστο Αλευρά που σε κάθε συνεδρίαση δικαιώνει όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε το ΚΚΕ να τον προτείνει εκ νέου για υποψήφιο δήμαρχο το 2014 και ότι έπρεπε να προχωρήσει σε μια νέα επιλογή. Ο Αλευράς λοιπόν μη έχοντας άλλο πολιτικό ρεπερτόριο εμμένει στα αγαπημένα του θέματα. Ζητάει ψηφίσματα, ανακοινώσεις κλπ επί παντός επιστητού. Νομίζει ότι με την έκδοση ενός ψηφίσματος κατά των μνημονιακών πολιτικών θα έρθει στη χώρα μας η "λαϊκή εξουσία"; 
Εγώ πάντως αν ήμουνα δήμαρχος θα τον τάραζα στα ψηφίσματα τον Αλευρά. Δε θα του έλεγα όχι ποτέ.

Μπ. Βουλγαράκης
Εκτός από το ψήφισμα που ζήτησε ασχολήθηκε και με τον ΣΜΑ όπου έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο εξ αιτίας αντικειμενικών προβλημάτων. Ο όγκος των απορριμμάτων που μαζεύονται κάθε μέρα είναι περίπου 80 τόνοι, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βουλγαράκης, και στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών μεταφέρονται μόλις 60 τόνοι γιατί ο ΧΥΤΑ κλείνει στις 12 το μεσημέρι!!!
Ο Αλευράς λοιπόν θυμήθηκε τα πρες κοντέινερ και τον τράκτορα που έχει ο δήμος αλλά δεν είχαν πινακίδες κλπ κλπ και επανέλαβε την γνωστή άστοχη θέση-άποψη ότι ο δήμος "έχασε" 400 χιλιάδες ευρώ εξ αιτίας της καθυστέρησης να βγάλει πινακίδες.

Μαν. Σταυρής
Στο σημείο αυτό έκανε επέμβαση ο Μανόλης Σταυρής που αγανάκτισε με τα όσα άκουγε μεσημεριάτικα άρχισε να φωνάζει: "ψεύδεσαι, ψεύδεσαι" αλλά ο Αλευράς απτόητος συνέχισε δίνοντας συγχαρητήρια στην εφημερίδα "Ο ΠΟΛΙΤΗΣ" που πήρε ένα βραβείο για το ρεπορτάζ που είχε κάνει στις αρχές του χρόνου με το θέμα αυτό. 
Δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε με το βραβείο ούτε με το ρεπορτάζ καθ΄ αυτό αφού έχω ασχοληθεί επισταμένως στο παρελθόν και έγινε μεγάλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο όπου ο ίδιος ο δήμαρχος κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι χάθηκαν χρήματα ή ότι φταίει ο δήμος για την αργοπορία έκδοσης των πινακίδων.

Ο Αλευράς λοιπόν εν μέσω διακοπών από τον Σταυρή που είχε "φορτώσει" έδινε συγχαρητήρια και ξανάδινε λες και είχε πάρει Πούλιτζερ ο Σουρλόπουλος (εκδότης της εφημερίδας) με αποτέλεσμα ο Σταυρής να πει στο κλείσιμο της τοποθέτησής του την εξής φράση: "Μαζέψτε τα σάλια σας"!!!

Τι ήθελε να πει ο σύμβουλος; Τι είπε ο Μανόλης στον Χρήστο; Αυτό που καταλάβαμε όλοι και έκανε τον Αλευρά να εκνευριστεί και να ζητήσει το λόγο επί προσωπικού. Στην ένταση που δημιουργήθηκε ο πρόεδρος Ράπτης διαπίστωσα ότι έδειξε μια μονομέρια κάνοντας παρατηρήσεις στον Μ. Σταυρή και όχι στον Χρ. Αλευρά που φωνασκούσε αλλά αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Και μετά από όλα αυτά και αρκετά άλλα θέματα που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο αλλά είναι θέματα ρουτίνας η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Αυτά τα ολίγα και καλημέρα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: