Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Τα κενά φυτοφάρμακα ρυπαίνουν, ο Ναλμπάντης προσπάθησε αλλά επικρατεί ...ύπνος και μάλιστα βαθύς

Μεγάλο το θέμα της διαχείρισης των κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων αλλά είναι κοινός τόπος ότι για να λυθεί απαιτείται πολιτική βούληση που να.... διατρέχει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Από την κυβέρνηση και τα κόμματα της βουλής μέχρι τους ΟΤΑ και ιδιαίτερα εκείνους που στις εκτάσεις τους καταναλώνονται εκατομμύρια κιλά κάθε χρόνο.

Στο θέμα αυτό είχα αφιερώσει αρκετά δημοσιεύματα προ ετών θέλοντας να το αναδείξω και να παρακινήσω την δημοτική διοίκηση της εποχής να αρχίσει να ψάχνει το νομικό πλαίσιο, τις δυνατότητες αντιμετώπισης του ζητήματος πλην όμως τίποτα δεν έγινε και η κατάσταση παραμένει ως έχει. Τα κενά συσκευασίας συνεχίζουν οι αγρότες να τα συγκεντρώνουν σε κάτι συρμάτινα δοχεία που βρίσκονται στις βάνες όπου γεμίζουν με νερό τα ραντιστικά τους και σε τακτά διαστήματα καίγονται.
Επίσης, άλλοι αγρότες πετάνε τα κενά συσκευασίας στα κανάλια.

Σε ορισμένους δήμους της χώρας έχουν προχωρήσει κάποια προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης αλλά αφενός το ζήτημα δε λύνεται αποσπασματικά και αφετέρου δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την αποτελεσματικότητά τους. Παράδειγμα ο δήμος Χαιρώνιας υλοποιεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και καλό θα ήταν ο δήμος Αλεξάνδρειας να αντλήσει εμπειρίες. Παραπλήσιο πρόγραμμα υλοποιεί και ο δήμος Βέροιας.

Είναι προφανές ότι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας ευρύτερα συντελείται ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Τα ποσοστά καρκίνων στους αγρότες έχουν αυξηθεί όπως επίσης και του υπόλοιπου πληθυσμού. Εκτιμώ ότι ήρθε πλέον η ώρα να αντιμετωπιστεί στα σοβαρά το πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι αν δεν αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα.

Οι έμποροι των γεωργικών φαρμάκων (γεωπόνοι, κλπ), οι προμηθευτές τους μεγάλες εταιρίες, οι αγρότες αποτελούν την αλυσίδα στην οποία διακινείται το φάρμακο. Θα πρέπει να μπουν κανόνες στη διακίνηση αφενός και να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις που θα έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις για παράδειγμα ώστε να τηρούνται. Οι αγρότες πελάτες που ψωνίζουν από τα φαρμακάδικα έχουν ΑΜΦ που είναι καταχωρημένος στον ΟΣΔΕ. Η κάθε αγορά που κάνουν θα πρέπει να καταχωρείται ηλεκτρονικά και αυτό θα τους καθιστά υπόχρεους να επιστρέψουν τα κενά συσκευασίας στο φαρμακάδικο που θα τα συγκεντρώνει σε ειδικές σακούλες και θα τα παραδίδει στις εταιρίες που τα διαχειρίζονται.
Τόσο απλό αλλά απαιτείται βούληση για να "τρέξει" ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σε επίπεδο δήμου Αλεξάνδρειας θυμάμαι ότι μετά τα δημοσιεύματα που είχα κάνει είχε ενδιαφερθεί να δει το θέμα ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Κ. Ναλμπάντης. Ως τεχν. γεωπόνος ήταν κοντά στο ζήτημα. Ενδιαφέρθηκε, ρώτησε και έμαθε και διαπίστωσε και ο ίδιος ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές. Ως αντιδήμαρχος μετά από χρόνια με την διοίκηση Γκυρίνη βρέθηκε στο Κλειδί όπου έκανε επίσκεψη ο υφυπουργός Γεωργίας Τσιρώνης και το έθεσε το ζήτημα. Και πάλι τίποτα επί της ουσίας.
Ο Ναλμπάντης έκανε ό,τι μπορούσε, αυτό είναι αλήθεια. Το θέμα όμως είναι ότι η ίδια η διοίκηση Γκυρίνη αν και το είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα θεώρησε το όλο ζήτημα ήσσονος σημασίας και δεν το ακούμπησε ποτέ. 
Είναι προφανές ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν αποτελεί ή δε θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα του Γκυρίνη αλλά πρόβλημα όλων μας. Κατά πως φαίνεται δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε για τον Δημητριάδη, ούτε για τον Μίχο ούτε για τον Αλευρά που κάθε τρεις και λίγο τον πιάνουν τα οικολογικά του με το νερό κλπ αλλά για το ζήτημα αυτό δεν είπε τίποτα δέκα χρόνια τώρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ?ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ