Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ως νέος Μεγαλέξαντρος ο Κ. Καλαϊτζίδης για τα Σκόπια - Η ΝΔ βέβαια, έχει άλλη θέση αλλά ποιος νοιάζεται; Ο Τζιτζικώστας νάναι καλά

Κ. Καλαϊτζίδης
Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για την στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας που σήμερα υποτίθεται ότι ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ στην πράξη ονομάζεται νέτα σκέτα Δημοκρατία της Μακεδονίας, θυμήθηκα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο Νομάρχης ως νέος Μεγαλέξαντρος φρόντισε να....
πάρει θέση έναντι του ζητήματος αξιολογώντας προφανώς την ελληνική διπλωματία ότι είναι για τα μπάζα και ότι η χώρα στερείται Υπουργείου που να ασχολείται επισταμένως με τα εξωτερικά θέματα. Ως να μην υπάρχει κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι υποχρεωμένα να πάρουν θέση.
Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ με την πρώτη την "πατριωτική" πρεμούρα του Καλαϊτζίδη αλλά κατέληξα ότι ο Νομάρχης θέλει να κάνει κλίμα υπέρ του δεδομένου ότι οι ερχόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και ως εκ τούτου χρειάζεται ακροατήριο ακροδεξιάς και "πατριωτικής" προέλευσης για να πετύχει τον εκλογικό του στόχο. Όχι βέβαια ότι ο ίδιος ως άτομο δεν τα πιστεύει όλα αυτά αλλά σε διαφορετική περίπτωση σιγά μην σήκωνε τη σημαία και πήγαινε στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι ακροδεξιοί της Μακεδονίας στη Σαλονίκη.

Ωστόσο, ο Νομάρχης κατά πως μπορώ να εικάσω έρχεται και σε μια αντίθεση όσο να πεις με την ίδια τη ΝΔ αναφορικά με το θέμα που αποφάσισε να θίξει πρωτοχρονιάτικα. Η επίσημη ΝΔ έχει μια θέση και η οποία είναι της κυβέρνησης Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα και η οποία συμπυκνώνεται σε χρήση του όρου Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Πριν από λίγες μέρες η Σπυράκη δήλωσε: " ... Η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει τη θέση που επέβαλε στο Βουκουρέστι για μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις".
Πρέπει να σημειώσω ότι την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αρχηγός του Καλαϊτζίδη, ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και από μια οπτική ο Νομάρχης ευθυγραμμίζεται με τον αρχηγό του.

Όποιος διαβάσει την άποψη- θέση του Καλαϊτζίδη θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος υποστηρίζει άλλο πράγμα: "Κλείνω, στέλνοντας ένα μήνυμα στον πολιτικό κόσμο της χώρας μας.
Όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει όρο ή προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας μας, στο γειτονικό κρατίδιο των σκοπίων, καλό θα είναι να έρθουν να τους φιλοξενήσουμε στις Αιγές, στη Μίεζα, το Δίον, την Πέλλα. Όπου τα πάντα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ, γιατί η Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, όπως τόνισε το 1992, μεταφέροντας την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής."

Ακροδεξιά και ψευτοπατριωτικά παιχνίδια είναι η άποψή μου όταν το θέμα της ονομασίας το έχει λύσει η ίδια η ζωή, όταν το σύνολο του πλανήτη αναγνωρίζει την γείτονα με το όνομα Μακεδονία, όταν ο ξένος παράγοντας (ΗΠΑ) έχει δρομολογήσει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, όταν οι οικονομικές ελίτ θέλουν λύση εδώ και τώρα, είναι προφανές ότι η ιστορία είναι χαμένη και κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν που έβαλαν εμπόδια και ύψωσαν λαϊκισμό στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και δεν άφησαν την τότε κυβέρνηση να το λύσει. Τώρα, η μπάλα χάθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: