Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Υπάρχει θέμα με την άρδευση χωραφιών στον Πλάτανο; Όλα είναι καλώς καμωμένα; Αν ναι μπράβο στη διοίκηση που είναι νομότυπη και δίνει το παράδειγμα στους πολίτες

Λέει η παροιμία ότι καιρός φέρνει τα λάχανα και καιρός τα παραπούλια. Αλήθεια λέει η παροιμία όπως κι εγώ αλήθεια θα σας πω για ένα θέμα που..... ελάχιστοι γνωρίζουν διότι αφορά ελάχιστους συμπολίτες πλην όμως εμπίπτει στην κατηγορία που ονομάζεται ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων αφενός και ορθή διαχείριση της υπηρεσίας αλλά και της πολιτικής αρχής του δήμου έναντι αυτής της κατάστασης.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Αναφέρομαι στο θέμα της άρδευσης των χωραφιών που εκτείνονται δίπλα από τον ποταμό Αλιάκμονα και βρίσκονται μεταξύ Πλατάνου και Κλειδίου. Ως γνωστόν στο σημείο αυτό δεν υπάρχει δίκτυο των ΤΟΕΒ με αποτέλεσμα να έχει επιλεγεί μια μέθοδο που αν μη τι άλλο είναι χρήσιμη και βοηθάει τους αγρότες αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το νομικό καθεστώς που υπάρχει και προστατεύει το περιβάλλον δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να αντλεί νερό από το ποτάμι χωρίς άδεια και να το χρεώνει ή όχι στους αγρότες- χρήστες.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας για να συνδράμει στους αγρότες της περιοχής έχει εγκαταστήσει πετρελαιοκίνητες αντλίες που δουλεύουν μέρα νύχτα κατά τη διάρκεια της παραγωγής και αντλεί νερό από το ποτάμι και το ρίχνει στα χωμάτινα αυλάκια της περιοχής από όπου οι αγρότες με ίδια μέσα το αντλούν κι αυτοί και
ποτίζουν. Αυτή η μέθοδος είναι προφανές ότι θέλει ψάξιμο δεδομένου ότι ο νόμος είναι σαφής και λέει το εξής: 
"11. Απαγορεύεται η χρήση επιφανειακού νερού για
άρδευση από ποτάμια ή ρέματα χωρίς άδεια. Για την
χορήγηση αδείας, πέραν των προβλεπομένων στην υπ’
αριθμ. 43504/2005 κοινή υπουργική απόφαση δικαιολογητικών, θα πρέπει να υποβληθεί πλήρης και τεκμηριωμένη υδραυλική και υδρογεωλογική μελέτη".
Είναι προφανές ότι αν έχουν συμβεί τα όσα περιγράφει ο νόμος ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό θα αναδειχτεί από το ρεπορτάζ πολύ σύντομα.

Θα μπορούσε ο δήμος να κάνει γεωτρήσεις ή να εντάξει την περιοχή σε κάποιο πρόγραμμα και να κατασκευάσει αρδευτικό δίκτυο.
 
Η άλλη πτυχή του θέματος έχει να κάνει με το οικονομικό. Έμαθα ότι για κάποιους λόγους, άγνωστους σε μένα, ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας δεν προέβη σε είσπραξη των τελών άρδευσης από τους χρήστες. Δε γνωρίζω για ποιο ή ποια χρόνια δεν έγινε αυτό αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει υστέρηση και εδώ θα πρέπει να αποκατασταθεί η κατάσταση δεδομένου ότι η διοίκηση του δήμου είναι υπέρ της νομιμότητας και της χρηστής διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς και απορώ γιατί επιτρέπει, εφόσον βέβαια το γνωρίζει το θέμα, να σέρνεται αυτή η κατάσταση.
Εν πάση περιπτώσει εγώ ερωτήματα βάζω για να ανοίξει η συζήτηση, να έρθουν περισσότερες πληροφορίες στο φως και να μάθουμε όλο το σκηνικό. Προσωπική μου βεβαιότητα είναι ότι η παρούσα διοίκηση του δήμου είναι απολύτως νομότυπη διότι κινείται με το γράμμα του νόμου και δεν πέφτει σε λούμπες.

Θα επανέρθω με το θέμα αυτό αλλά και με άλλα αντίστοιχα δεδομένου ότι έχοντας ως προμετωπίδα τη νομιμότητα και την τάξη θα ακολουθώ το εξής: Θα σας ταράξω στη νομιμότητα, όπως είχε πει ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού.... 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΡΕ ΧΑΡΗ ΤΟΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕΣ .ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝΕ ΤΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΨΟΥΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ.ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΧΑΖΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΙ ΤΑ ΚΟΡΟ'Ι'ΔΑ ΠΑΝΤΑ.ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ?ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ.